Ahmet Türkoğlu vekâleten TPAO Yönetim Kurulu Başkanlığına atandı

‘Enerji verimliliğinin kurumsallaştırılması gerekiyor’

Enerji Verimliliği Derneği ENVER’in belirli periyotlarda gerçekleştirdiği ‘Verimli Buluşmalar’ etkinliğinin 12. si 8 Mayıs’ta “Verimliliği Piyasasının Kilidi: Yenilikçi Teşvik ve Finansman” başlığı ile gerçekleştirildi.

Genel Müdürümüz Ahmet Türkoğlu’nun da konuşmacı olarak katılım sağladığı etkinlikte Türkoğlu “EPİAŞ olarak faaliyetlerimizde çevresel ve sosyal etkileri dikkate alıyoruz. İklim değişikliğinin bütüncül etkilerini göz önünde bulunduruyor, karbon nötr ve sürdürülebilir bir geleceğe katkıda bulunacak ve iklim değişikliğinin önlenmesinde etkili olacak faaliyetler gerçekleştiriyoruz. Yenilenebilir Enerji Kaynak Garanti Sistemi ve Organize YEK-G Piyasası da önemli bir çevresel piyasa faaliyeti olarak değerlendirilebilir. “ dedi.

YEK-G sisteminin işleyişine ilişkin açıklamalarda bulunan Türkoğlu “YEK-G Sistemi ile yenilenebilir üretim tesislerinin şebekeye verdiği her 1 MWh’lık enerjiye ait özelliklerin kaydedilerek belgelendirilmesini ve son tüketicilerin tüketmiş oldukları enerji kaynağını garantilemesini sağlıyoruz. 1 MWh’lik enerjiye karşılık sistem tarafından üretilen belgelere de YEK-G Belgesi adını veriyoruz.” dedi.

Blokzincir teknolojisi ile gerçekleştirilen ilk enerji uygulaması olan YEK-G sistemi ile ilgili güncel verileri de paylaşan Türkoğlu “Yenilenebilir Enerji Kaynak Garanti Sistemi ve Organize YEK-G Piyasası’nda; 36 üretici, 27 tedarikçi ve 21 görevli tedarikçi ile toplamda 84 katılımcı sistemimize kayıtlı. Nihai tüketicilerin kullanmış olduğu YEK-G belge miktarı ise toplamda 5 GWh’e ulaştı.” dedi.

Türkoğlu “Şirket binasının çatısına GES kurularak EPİAŞ’ın tükettiği elektriğin bir kısmını temiz ve yenilenebilir enerji kaynaklarından üretilmesini sağladık.  Ayrıca EPİAŞ “Karbon nötr şirket” sertifikası ile dünyaya ve geleceğe katkı sunmak adına sürdürülebilir bir çevre için, doğrudan ve dolaylı etkilerinden kaynaklanan karbon emisyonlarını sıfırladığını belgelemiş olduk. Yine geleceğimize katkı sağlamak için çalışanlarımız adına 10.000 fidan diktik.” dedi.

Türkoğlu “Enerji verimliliğinin kurumsallaştırılması gerekiyor. Birçok ülkede uygulandığı gibi verimliliği ölçmek ve daha güvenilir hale getirmek mümkün. Her şirketin verimlilik hedefleri olmalı. Aslında bunun için beyaz sertifika gibi uygulamalar kullanılabilir. Özellikle bazı sektörlere, karbon piyasasında olduğu gibi zorunluluklar getirilebilir.” dedi.

Yeşil Sertifika’da, YEK-G gibi enerji verimliliğinin de belgelenmesi gerektiğini belirttiren Türkoğlu, “EPİAŞ olarak bu konuda ENVER ve diğer paydaşlar ile çalışmaya hazırız.” dedi.