“Enerji sektörü dijitalleşme konusunda büyük potansiyel vadediyor”

SHURA Enerji Dönüşümü Merkezi tarafından hazırlanan ‘Türkiye’de Enerji Sektörünün Dijitalleşmesi Kapsamında İş Modellerinin, Teknolojilerin ve Gerekli Mevzuat Altyapısının Değerlendirilmesi’ raporuna göre, enerji sektörü dijitalleşme konusunda büyük potansiyel vadediyor.

Sibel ACAR-ANKARA/SHURA Enerji Dönüşümü Merkezi’nin hazırladığı ‘Türkiye’de Enerji Sektörünün Dijitalleşmesi Kapsamında İş Modellerinin, Teknolojilerin ve Gerekli Mevzuat Altyapısının Değerlendirilmesi’ raporunun tanıtımı Dijital Enerji Forumu 2022 kapsamında düzenlenen SHURA Özel Oturumu’nda gerçekleştirildi.

SHURA Enerji Dönüşümü Merkezi Direktörü Alkım Bağ Güllü’nün moderatörlüğünde gerçekleşen etkinlikte dijital iş modellerinin yenilenebilir enerji sektörüne entegrasyonu rapor sonuçları kapsamında değerlendirildi.

ENERJİDE DİJİTALLEŞME VE YENİ İŞ MODELLERİ RAPORU

Rapora yönelik detayları paylaşan SHURA Enerji Dönüşümü Merkezi Enerji Analisti Ahmet Acar, enerji sisteminin dönüşümünün sektörde yaşanan dijital devrime bağlı olarak gerçekleştiğini belirtti.

Acar;  dijitalleşme teknolojilerinin enerji varlıklarına ve operasyonlarına entegrasyonunun erişilebilirlik, gelişmiş güvenlik, üretkenlik/verimlilik, müşteri beklentileri ve sürdürülebilirlik alanlarını kapsayan beş ana alanda fayda sağlayacağını sözlerine ekledi.

Raporda öne çıkan başlıklar şu şekilde sıralandı:

-Dijitalleşmenin beraberinde getirdiği önemli avantajlar olsa da, bu tür teknolojilerin benimsenme oranı sektörler arasında farklılık göstermektedir. Enerji sektörü dijitalleşme konusunda büyük potansiyel vadetmektedir.

-Dijital teknolojiler büyük miktarda verilerin toplanması, analiz edilmesi, kontrol edilebilirliğin ve sistem esnekliğinin arttırılması ile birlikte enerji sistemini yeniden şekillendirmektedir.

-Dijital devrim, elektrik değer zincirini her düzeyde dönüştürmektedir ve dijitalleşme arz ve talep arasındaki geleneksel sınırları yıkmak da dahil olmak üzere, enterkonnekte enerji sistemlerinin yeni mimarisini inşa etme potansiyeline sahiptir.

-Enerji sistemi bir dönüşüm geçirmektedir ve sektörün dijital teknolojiler ile entegrasyonu arttıkça çeşitli yeni ihtiyaçlar ortaya çıkmaktadır.

-Enerji sektörünün dönüşümü ile ortaya çıkan zorluklar dijital teknolojilerin mümkün kıldığı yenilikçi çözümler ile adreslenebilirken, bu çözümlerin hayata geçirilmesi için öneriler ortaya konmaktadır.

-Dijital teknolojileri odağına alan yenilikçi iş modelleri enerji dönüşümü ile ortaya çıkan fırsatları değerlendirmek ve yine enerji dönüşümünden kaynaklı zorluklarla başa çıkmak için bir çözüm olarak görülmektedir.

-Mevcut piyasa yapısındaki olası iyileştirmeler dijitalleşmeyle gelen iş modellerinin hayata geçmesini ve enerji sisteminin daha verimli çalışmasını sağlayabilir.

-Dijitalleşme ve onunla birlikte gelen olası iş modellerinin hayata geçmesini sağlayacak mevzuat altyapısının oluşturulması,

-Sosyo-kültürel koşullar dijitalleşme ve iş modellerinin gelişiminde kilit rol oynamaktadır.

-Finansman ve finansal koşulların sürdürülebilirliği dijitalleşme yatırımları ve iş modellerinin gelişimi için gereklidir.

-Teknolojik altyapı gelişimi için yol haritaları oluşturulmalıdır.

-Şebekenin enerji dönüşümünü destekleyecek şekilde planlanması ve kentsel dönüşüm ile sinerji oluşturulması gerekecektir.

 “DİJİTALLEŞME YENİ FIRSATLAR SUNUYOR”

‘Enerjide Dijitalleşme ve Yeni İş Modelleri’ raporuna yönelik değerlendirmelerde bulunan SHURA Enerji Dönüşümü Merkezi Direktörü Alkım Bağ Güllü, enerji dönüşümünde yapısal bir dönüşümden bahsedildiğini ifade ederek; “Burada sistem oyuncularının daha fazla entegre olduğu bir dönüşüm söz konusu. Dönüşüm yeni ihtiyaçları beraberinde getiriyor. İhtiyaçlara cevap verebilmek için dijitalleşme bize yeni fırsatlar sunuyor bu durum da yeni iş modellerini beraberinde getiriyor. Burada hem kamuya hem özel sektöre görevler düşüyor” ifadelerini kullandı.

“DİJİTAL DÖNÜŞÜMÜ TÜKETİCİYE FAYDA SAĞLAMAK İÇİN KULLANMALIYIZ”

Rapora yönelik görüşlerini paylaşan EPDK Dijital Dönüşüm Grup Başkanı Dr. Okan Yardımcı; “Enerji dönüşümü, tarihsel açıdan kaynakların tüketimindeki önemli değişikliklerden oluşuyor. Günümüzde lokal bazlı enerji kaynaklarının, sürdürülebilirliğin ön plana çıktığı bir modelden bahsediyoruz. Dijital dönüşüm enerji dönüşümünde bir kolaylaştırıcı olarak öne çıkıyor. Bunu tüketiciye fayda sağlamak için kullanmalıyız” diye konuştu.

EPDK’nın konuyla ilgili çalışmalarını da aktaran Yardımcı, elektrikli araçların yaygınlaşmasıyla ile birlikte elektrikli araç istasyonlarına yönelik tüm bilgilerin paylaşıldığı bir sistem ve sektörde dil birliği sağlamak amacıyla ‘Enerjide Dijital Dönüşüm Sözlüğü’ gibi projeler üzerinde çalıştıklarını aktardı.

“UZUN VADELİ BAKIŞ AÇISIYLA PİYASANIN GELECEĞİNİ TASARLAMALIYIZ”

EnerjiSA-Strateji ve İş Geliştirme Grup Müdürü Dr. Oğuzcan Samsun ise; “Dijitalleşmeyi fırsat ve birleştirici olarak görüyorum. Dijitalleşme tüm trendlerin ortasında bir köprü konumunda. Buradaki dünyanın büyük bir entegre bakış açısıyla gitmesi gerekiyor. Uzun vadeli iş birlikleriyle gelirlerin bölüşüldüğü modelleri görüyor olacağız. Büyük bir değişim ve konum değişikliği olan bir dünyaya doğru hızlıca ilerliyoruz. Bizim amacımız uzun vadeli bakış açısıyla piyasanın ihtiyaçlarını ve geleceğini bugünden nasıl tasarlayabiliriz buna odaklanmak. Olanın bütününe yönelik bir anlayışla hareketlenmeli” dedi.

Samsun, ayrıca bu alanda mikro kredilerin öne çıkacağını belirterek; “Finans Mikro krediler önümüzdeki dönemde ağırlıklarını arttığı bir alan olacak. Ortak mülkiyet burada önem kazanacak” şeklinde konuştu.

“TÜKETİCİ ODAKLI ANLAYIŞ İLE YENİ İŞ MODELLERİ ÖNE ÇIKACAK”

Smartpluse CEO’su Önder Akar dijitalleşmenin beraberinde getireceği yeni fırsatlar ile ilgili; “Tüketici odaklı olmak yeni bir konsept oluşturacak. Bunun altında çok çeşitli iş modelleri olduğunu düşünüyoruz. Sanal santral kavramı bunların arasında öne çıkıyor. YEKDEM’den çıkacak santrallerin burada aktif olarak yönetilmesi için dengeli hizmet sağlaması yapılacak. Önümüzdeki dönemde bataryaların ciddi bir gündem olduğunu fark etmeye başladık. Yakın zamanda bunun ülkemizde de etkilerini görmeye başlayacağız. Bu alanda da ciddi iş fırsatları öne çıkacak diyebiliriz. Son tüketicinin kendi tüketimlerini takip ettiği iş modellerinin de önümüzdeki 5 yıl içerisinde değişeceğini düşünüyorum” ifadelerini kullandı.