Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Bakan Yardımcısı Dr. Alparslan Bayraktar, İklim Krizi ve Avrupa Yeşil Mutabakatı İzleme Merkezi tarafından düzenlenen konferansta, akıllı enerji dönüşümü kullanılması gerektiğinden bahsederek, “Akıllı enerji dönüşümü içerisinde, daha duyarlı bir rekabetçiliği dikkate alan ve en önemlisi de insanı önceliklendiren politikalar manzumesine ihtiyaç var. Dijital teknolojilerle entegre bir dönüşüm sürecine ihtiyacımız olduğunu […]
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Bakan Yardımcısı Dr. Alparslan Bayraktar, İklim Krizi ve Avrupa Yeşil Mutabakatı İzleme Merkezi tarafından düzenlenen konferansta, akıllı enerji dönüşümü kullanılması gerektiğinden bahsederek, “Akıllı enerji dönüşümü içerisinde, daha duyarlı bir rekabetçiliği dikkate alan ve en önemlisi de insanı önceliklendiren politikalar manzumesine ihtiyaç var. Dijital teknolojilerle entegre bir dönüşüm sürecine ihtiyacımız olduğunu düşünüyorum.” dedi.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Bakan Yardımcısı Dr. Alparslan Bayraktar, İklim Krizi ve Avrupa Yeşil Mutabakatı İzleme Merkezi tarafından düzenlenen ‘Net Sıfır Hedefi Doğrultusunda Dünyada ve Türkiye’de Enerji Dönüşümü’ konferansına katıldı.
Dr. Alparslan Bayraktar, konuşmasında, “Dünyada enerji sektöründe önemli bir talep artışı var. Artan ekonominin getirdiği bir talep artışı ve talep artışıyla birlikte gelen emisyon artışı var.” dedi.
Bayraktar, şöyle devam etti: “Dünyadaki trendlere baktığımızda elektrikleşme, elektrifikasyonun yoğunlaştığını görüyoruz. Yani artık ulaştırmada elektrikli araçlar hep gündemimizde. Dolayısıyla enerji sektöründe önemli bir dönüşüm süreci yaşıyoruz.
Dünyada bu talep artışı ve bunun karşılanmasıyla ilgili çabalar var, Türkiye’ye geldiğimizde benzer şeyleri görüyoruz. Türkiye’de de muazzam bir talep artışı var. Elektrik talebi geçen sene yüzde 8-8,5 civarında arttı, doğal gaz talebi yüzde 21 arttı ve önümüzde süreçte de biz artan büyüme ile beraber daha da ileri gideceğini düşünüyoruz.
Türkiye son 20-30 yılda enerji yoğunluğunda da önemli ilerlemeler de kaydetti. Tüm bunlarla beraber bizim enerji talebimiz elektrik, doğal gaz ve ulaştırma kaynaklı olarak arttı. Dolayısıyla buna bir çözüm bulmalı ve doğru kaynaklarla yönetebiliyor olmalıyız. Fakat gerçekte, gerek Avrupa’da gerek Amerika’da gerek Türkiye’de nüfusa bağımlılık arttı. Biz bir taraftan iklim değişikliğiyle ilgili iddialı hedefler ortaya koyarken retorik ile gerçek çok farklı bir hale döndü. 2021 dünyasında kurtulmaya çalıştığımız fosil yakıtların rekor fiyatlara ulaştığı bir yıl geçirdik. Biz kömürden çıkmak istiyoruz, ama kömürden çıkmak isterken kömür fiyatı rekor kırıyor. Demek ki burada bir şeyler yanlış. Ben, bu dönüşüm sürecini global anlamda doğru yönetmediğimizi düşünüyorum. Çünkü iddialı hedefler ortaya koyarken, piyasa gerçekleri ve hayatın olağan akışı farklı.
Bugün dünyada günlük 100 milyon varil petrol talebi var. Bu petrol talebini bu seviyede sürdürebilmeniz için 600 milyar dolarlık yatırıma ihtiyaç var.
Biz artık tek başına enerji dönüşümü olarak kullanmayalım. Benim önerim akıllı enerji dönüşümüdür. Burada rasyonel, esnek, duyarlı ve dijital bir akıllı enerji dönüşümünden bahsediyorum. Biz teknoloji nötr bir pozisyon almalıyız. Herkes hidrojen konuşuyor. Başka teknolojileri de konuşmamız ve mümkün olabildiğince esnek olmamız gerekiyor.
“FİYATLARIMIZI DAHA REKABETÇİ HALE GETİRMEMİZ GEREKİYOR”
Bizim doğal gaza ihtiyacımız varsa politik endişelerle hareket etmememiz gerekiyor. Akıllı enerji dönüşümünün içerisinde rasyonel olmamız da var. Rasyonel hedefler ve doğru geçiş süreçlerini tanımlamamız var. Hedefleri koyduk, ama bunlar piyasa gerçeklikleriyle uyum sağlıyor mu? Bizim ümitsiz bir romantizmden çıkmamız lazım. Daha iyimser bir gerçekliği öneriyorum. Politikalarımızın ve enerji dönüşümünün duyarlı olması gerekiyor. Burada kapsayıcı olmalı ve tüketiciyi merkeze koymalıyız. Fiyatlarımızı da daha rekabetçi hale getirmemiz gerekiyor. Daha rekabetçi olmak için de daha ucuz kaynakları kullanmamız gerekiyor veya en azından bu geçiş sürecini daha duyarlı kurgulamalıyız. Politik sürdürülebilirliği göz ardı etmememiz gerekiyor. Akıllı enerji dönüşümü içerisinde, daha duyarlı bir rekabetçiliği dikkate alan ve en önemlisi de insanı önceliklendiren politikalar manzumesine ihtiyaç var. Dijital teknolojilerle entegre bir dönüşüm sürecine ihtiyacımız olduğunu düşünüyorum.”
Aksa Enerji’nin Özbekistan Talimercan Santrali’nde ticari üretim başladı20 Eylül 202413:38 Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi (UTTS) ile ilgili tüm detaylar20 Eylül 202413:32 Türkiye, güneşle enerji bağımsızlığını ilan edebilir20 Eylül 202413:24 Bakan Uraloğlu, Sürdürülebilir Ulaştırma ve Akıllı Altyapı Sistemleri Zirvesi’nde konuştu20 Eylül 202413:04 TSE, Akkuyu NGS’de 664 milyon dolarlık yerli ürün kullanılmasını sağladı20 Eylül 202413:00