Bakan Dönmez: “Güneş enerjisinde ilk mini YEKA yarışmalarımızı gerçekleştireceğiz”

Milli enerji ve maden politikaları kapsamında her yıl en az 1000 MW rüzgar, 1000 MW güneş YEKA yarışmalarını yapmayı hedeflediklerini belirten Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, “İnşallah haftaya pazartesi itibarıyla güneş enerjisinde ilk mini Yenilenebilir Enerji Kaynak Alanları yarışmalarımızı gerçekleştireceğiz” dedi.

Sabancı Üniversitesi İstanbul Uluslararası İklim ve Enerji Merkezi (IICEC), “Dünyada ve Türkiye’de Yenilenebilir Enerjinin Bugünü ve Yarını” başlıklı webinarını gerçekleştirdi.

Webinarın konuşmacıları; Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Sabancı Üniversitesi Kurucu Mütevelli Heyeti Başkanı Güler Sabancı ve Uluslararası Enerji Ajansı (IEA) Başkanı Dr. Fatih Birol oldu.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, “Covid 19 salgının gölgesinde küresel ekonomi dar boğazdan geçiyor. Büyüyerek çıkan nadir sektörlerden birisi de yenilenebilir enerji oldu. Uluslararası Yenilenebilir Ajansının 2020 Mayıs tarihli Yenilenebilir Enerji Piyasası Görünü Raporunda yenilenebilirin geçtiğimiz yıl yüzde 7 büyümesi öngörülüyordu. Sektör, krizin yarattığı olumsuzluklara karşı bir antikor geliştirdi ve yıl sonunda artışın yüzde 18’e dayanacağı öngörüldü. Önümüzdeki 5-10 yıl içerisinde yenilenebilir enerjiden sağlanan elektriğin, kömürden sağlanan elektriği geçmesi bekleniyor. Yaklaşık 50 yıldır zirvede yerini koruyan fosil yakıtlar tahtını yenilenebilir enerjiye bırakacak. Türkiye’nin yenilenebilir enerji hikayesi bugün gençlik dönemini yaşıyor diyebiliriz” dedi. 

Dönmez, “Enerji sektörümüz özellikle son 20 yılda ciddi bir dönüşümden geçti. Elektrik sektörünün özelleşmesiyle birlikte piyasa hacminin derinleştiği, daha fazla aktörün piyasaya girdiği, rekabetin yoğunlaştığı ve vatandaş memnuniyeti odaklı bir yapıyı hayata geçirdik. Türkiye Elektrik Kurumu’nun faaliyet alanının üretim, iletim, dağıtım şeklinde yeniden yapılandırılmasıyla elektrik sektörü cazibesini arttırdı. Bu değişim beraberinde özellikle yenilenebilir enerji alanında yatırımların hızla artmasını sağladı. Bugün Türkiye’nin toplam kurulu gücü yaklaşık 97 bin MW seviyesini geçti. Bu yıl içerisinde 100 bin MW sınırını da aşmış olacağız. Son 20 yılda kurulu güçte yaşanan 3 katı aşkın artışla özel sektör yatırımlarının bunda payı büyük. Bugün kamunun elektrik üretimindeki payı yıllık olarak ortalama yüzde15-20 olarak seyrediyor” dedi.

“YENİLENEBİLİR ENERJİ GÜCÜNÜ EN ÇOK ARTIRAN DÜNYADA 9’UNCU, AVRUPA’DA 4’ÜNCÜ ÜLKE OLDUK”

Bakan Dönmez, “Bugün kurulu gücümüzün yüzde 52,3’lük kısmı yenilenebilir enerji kaynaklarından oluşuyor. 2011 yılında yüzde 25,4 olan yenilenebilir kaynakların elektrik üretimimizdeki payı 2019 yılında yüzde 43,9’a, geçtiğimiz yıl ise yüzde 42,4’e ulaştı. 2020 yılının ilk 3 ayında devreye aldığımız kurulu gücün neredeyse tamamı yüzde 98’i yenilenebilir kaynaklardan oluştu. Dünyada kurulu güç açısından 12’nci sırada, Avrupa’da ise 5’inciş sıradayız. 2002-2020 döneminde yenilenebilir enerji gücünü en çok artıran dünyada 9’uncu, Avrupa’da 4’üncü ülke olduk” ifadelerini kullandı. 

Milli enerji ve maden politikaları kapsamında her yıl en az 1000 MW rüzgar, 1000 MW güneş YEKA yarışmalarını yapmayı hedeflediklerini belirten Dönmez, “İnşallah haftaya pazartesi itibarıyla güneş enerjisinde ilk mini Yenilenebilir Enerji Kaynak Alanları yarışmalarımızı gerçekleştireceğiz” dedi.

“YENİLENEBİLİR ENERJİ TÜM DÜNYADA HIZLA BÜYÜMEYE DEVAM EDİYOR”

Uluslararası Enerji Ajansı (IEA) Başkanı Dr. Fatih Birol, “2021 yılında dünyadaki emisyon artışlarının çok hızlı olacağını ve tarihteki en büyük ikinci emisyon artışı olacağını düşünüyoruz.  Birçok ülke 2050 yılında emisyonlarını sıfıra getireceğine dair taahhütler yaptı. Rakamlara bakınca taahhütler ve hayatta olanlar arasında giderek büyüyen bir uçurum oldu. Bu, iklim değişikliği açısından endişe edici bir durum. Bu karamsar tabloda güzel bir haber var: Yenilenebilir enerji tüm dünyada hızla büyümeye devam ediyor. 2020 yılında bütün enerji türlerinde düşüş görürken, yenilenebilir enerjide azda olsa bir artış görmüştük. Ama 2021 yılında dünyadaki yenilenebilir enerjinin toplam enerjideki payının yüzde 30’a çıkacağını düşünüyoruz. Hükümetin verdiği teşvikler ve maliyetlerdeki düşüş bu durumda etkili oluyor” dedi.

Yenilenebilir enerjde en hızlı büyüyen enerji türürün güneş ve rüzgar olduğunu belirten Birol, “Güneşten elektrik üretmek maliyet açısından dünyanın birçok yerinde un ucuz seçim haline geliyor. Biz, 2-3 ay önce güneşin elektrik sektörünün yeni kralı olarak ilan ettik. Kara ve offshore rüzgarda ise, ciddi büyümeler var ve offshoredaki büyümenin giderek de artacağını düşünüyoruz. Çünkü, maliyetlerde düşüş var. Rüzgar ve güneşin yanı sıra hala hidroelektrik santraller dünyanın en büyük yenilenebilir enerjini kaynağıdır. Ama oradaki büyüme biraz daha yavaş seyrediyor” dedi. 

Birçok ülke için önemli olan bir diğer yenilenebilir enerjinin ise jeotermal olduğunu söyleyen Birol, Türkiye’de potansiyelin son derece büyük olduğunu belirtti.

Birol, “Biz yenilenebilir enerjideki büyümenin artarak hızlanmasını bekliyoruz. Çünkü birçok ülke iklim değişikliğiyle ilgili hedeflere ulaşmak için yenilenebilir enerjiye ilave önemli teşvikler verecek ve birçok kolaylıklar sağlayacak” ifadelerini kullandı. 

Ülkelerin enerji politikalarını her 5 yılda bir incelediklerini belirten Birol, “Türkiye’nin enerji sektöründeki en büyük başarılarından bir tanesinin yenilenebilir enerjide büyük adımlar atmış olması” dedi.