Bakan Dönmez: “Elektrikli araç soket ve şebeke altyapısı için 1 milyar dolarlık yatırım yapılacak”

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, ELDER 14. Sektör Değerlendirme Toplantısı’nda yaptığı konuşmada; “2030 yılına kadar elektrikli araç soket ve şebeke altyapısı için 1 milyar dolarlık yatırım yapılacak” diye konuştu.

Sibel ACAR-ANKARA/ Elektrik Dağıtım Hizmetleri Derneği (ELDER) 14. Sektör Değerlendirme Toplantısı Ankara’da gerçekleştirildi.

Toplantıya Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, TBMM Enerji Komisyon Başkanı Ziya Altunyaldız ve EPDK Başkanı Mustafa Yılmaz ve ELDER Yönetim Kurulu Başkanı Kıvanç Zaimler’in yanı sıra tüm sektör temsilcileri yoğun katılım gösterdi.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, yaptığı konuşmada özellikle iklim değişikliğinden kaynaklı yaşanan elektrik kesintilerini anımsatarak yaşanılan sel, yangın, aşırı kar yağışı gibi olayların kriz yönetimi gibi konulara daha fazla ağırlık verilmesi gerektiğini ifade etti.

2021 yılında yaşanan küresel tedarik sorunlarına rağmen elektrik dağıtım sektörünün yatırımlarını büyük oranda gerçekleştirdiğini belirten Bakan Dönmez; “2016-2020 yılları arasında yani Üçüncü Uygulama Döneminde toplam 74,3 milyar TL’lik elektrik dağıtım yatırımı yapıldı. 2021-2025 yıllarını kapsayan Dördüncü Uygulama Dönemi için bu rakamı 124 milyar TL olarak belirlendi. Halihazırda 16 milyar TL’si şebeke, 4 milyar TL’si de diğer yatırımlar olmak üzere toplam 20 milyar TL’lik bir yatırımı hayata geçirildi. Planlı bakım için 2021 yılına tekabül eden 3,24 milyar TL’lik bütçemizin 3,21 milyar TL’lik kısmını kullandık. Bu da yüzde 99,3’lük bir gerçekleşme oranına ulaştığımızı gösteriyor. Planlı bakımlara neden ayrı bir önem verdiğimizi biliyorsunuz. Bu işler bir kere yaptım, sistemi kurdum, işim bitti ile olmuyor. Sürekli rehabilitasyon, sürekli yenileme, sürekli geliştirme isteyen bir alan. O nedenle buradaki işlerimiz süreklilik arz ediyor” diye konuştu.

“2021 YILINDA KAYIP ORANI YÜZDE 11,9’A DÜŞTÜ”

Kayıpla mücadelede yıllara sari istikrarlı bir düşüş yaşandığına dikkati çeken Dönmez; “Kayıp oranımız 2000’li yılların başında yüzde 20’den fazlaydı. Bugün ise neredeyse yarı yarıya bir düşüş görüyoruz. 2021 yılında kayıp oranını yüzde 11,9’a düşürdük” dedi.

Sektördeki memnuniyet rakamlarını da katılımcılarla paylaşan Dönmez, konuyla ilgili sözlerini şöyle sürdürdü:

“Vatandaşlarımızın taleplerini ilettiği, taleplerin toplandığı, şikayet ve memnuniyetin doğrudan kendisine iletildiği kişi muhtarlarımız. Onlara sorduğumuzda memnuniyet oranında bir artış söz konusu. Geçtiğimiz yıl yüzde 62,6 idi, 2022’nin ilk 5 ayında yüzde 64,2’ye yükseldi. Yılın sonuna doğru inşallah bu oranı artırmayı hedefliyoruz. Onlardan gelen her türlü bilgi, görüş ve öneri hizmet kalitesinin artırılmasında büyük önem taşıyor. 2018-2021 yılları arasında elektrik dağıtım çağrı merkezlerimize yaklaşık 266 milyon arama ulaştı. Bu, yıllara bölündüğünde ortalama 66,5 milyon arama demek. Günlük ise ortalama 182 binden fazla aramaya denk geliyor. Bu rakamlar çağrı merkezlerinde ne denli zorlu bir sürecin yürütüldüğünü gösteriyor. 2021 yılında elektrik dağıtım şirketlerimizin çağrı merkezlerine ulaşılabilirlik oranı yüzde 99,5 oldu. Servis seviyesi oranı yüzde 91,6’ya, cevaplama oranı da yüzde 97,7’ye yükseldi. Görevli tedarik şirketlerimizin çağrı merkezi performanslarına gelince orada da aynı yüksek oranları görmek bizleri ziyadesiyle memnun ediyor. Buraya da 2018-2021 arasında yaklaşık 58 milyon arama ulaştı.  Görevli tedarik şirketlerimizin ulaşılabilirlik oranı yüzde 99,8. Servis seviyesi oranı bir önceki yıla göre yüzde 88,4’ten yüzde 95’e, cevaplama oranı da yüzde 97,9’dan yüzde 99,5’e yükseldi. Elektrik dağıtım ve görevli tedarik sektörlerimizin çağrı merkezi performansları uluslararası standartların da üzerinde. Bu başarıda payı olan bütün çalışanlarımızı, ekip liderlerini, ilgili birim sorumlularını tebrik ediyorum.”

“ELEKTRİKLİ ARAÇ SOKET VE ŞEBEKE ALTYAPISI İÇİN 1 MİLYAR DOLARLIK YATIRIM YAPILACAK”

Önümüzdeki yılların en önemli konu başlıklarından birinin elektrikli otomobiller olacağını ifade eden Dönmez; “2030 yılına kadar elektrikli araç soket ve şebeke altyapısı için 1 milyar dolarlık yatırım yapılacak. Dağıtık enerji üretimi özellikle ana şebekeye binen yükün azaltılması açısından önemli. Bu nedenle 2030 yılına kadar dağıtık üretim ve yenilenebilir enerji teknolojileri için 2 milyar dolarlık şebeke yatırımı yapılması gerekiyor” ifadelerini kullandı.

“ENERJİ GÜVENLİĞİ HAYATİ ÖNEME SAHİP”

TBMM Enerji Komisyon Başkanı Ziya Altunyaldız, enerjide köklü bir paradigma değişiminin tam ortasında olunduğunu belirterek; “Dünyanın dört bir tarafından gelen enerji arz ve talep güvenliğine ilişkin haberler bize bu dönemde enerji güvenliğinin hayati derecede önemli olduğunu anımsatıyor. Enerji arz güvenliği, kaynakları optimum bir şekilde kullanarak enerjiye uygun ve kesintisiz bir şekilde sahip olmayı gerektiriyor. Bölgemizde ve küresel çapta yaşanan jeopolitik gelişmelerin ardından enerji arzında yaşanabilecek sıkıntıların ortaya çıkarabileceği olumsuzlukları hepimiz tahayyül edebiliyoruz. Bu bağlamda, ülkemizde enerji arzının büyümemizi ve kalkınmamızı destekleyecek nitelikte şekillendirilmesi büyük önem arz ediyor. Küresel iklim değişikliğiyle mücadeledeki samimiyeti ve kararlılığı ile tüm dünyaya örnek teşkil edecek mesafeyi kat eden ülkemiz, Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın işaret ettikleri yeşil kalkınma devrimi vizyonumuza uygun bir şekilde yenilenebilir enerji kaynakları alanında büyük atılımları hayata geçirdi. Şunu gururla söylüyoruz ki, bugün 100 bin MW’ı aşan kurulu gücümüzün yüzde 54’ü yenilenebilir kaynaklardan oluşuyor. Bununla birlikte, şu an Türkiye’de üretilen elektriğin yüzde 65’i yerli ve yenilenebilir enerji kaynaklarından karşılanıyor” diye konuştu.

“ENERJİNİN TÜKETİLDİĞİ YERDE ÜRETİLMESİ TEMEL HEDEFLERİMİZ ARASINDADIR”

EPDK Başkanı Mustafa Yılmaz ise, dünya tarihinde ilk kez ülkelerin büyük bir enerji kriziyle karşı karşıya olunduğunu belirterek; “Tabir-i caizse şaha kalkan küresel petrol, doğal gaz ve kömür fiyatları net enerji ithalatçısı olan ülkemizi de derinden etkiledi.  Bu süreçte devletimiz, fiyat artışlarının tüketicilere mümkün olduğunca yansıtılmaması için yapılabilecek her şeyi yaptı. Bu sayede enerji fiyatlarındaki büyük artışlar, elektrik faturalarına asgari düzeyde yansıtılabildi” ifadelerini kullandı.

2022 yatırım birim bedelleri konusunda açılım yapıldığını belirten Yılmaz, sözlerine şöyle devam etti:

“Yatırım yapmanın önünde önemli bir engel olarak gösterilen yatırım maliyetlerinde yaşanan makul olmayan artışların etkisini azaltacak birim bedel düzenlemelerini yaptık. Sektörümüzün de hiçbir bahanenin arkasına sığınmadan vakit kaybetmeksizin gerekli adımları atmasını ve üzerine düşen sorumluluğu yerine getirmesini bekliyoruz. Enerjinin tüketildiği yerde üretilmesi, böylece teknik ve ekonomik yönden verimliliğin artırılması temel hedeflerimiz arasındadır. Bu hedefe erişmede başvurduğumuz araçların en önemlisi lisanssız elektrik üretimidir. Lisanssız elektrik üretim modelinin yaygınlaşmasında siz dağıtım şirketlerinin rolü büyüktür. Lisanssız üretim başvuruların değerlendirilmesi, yatırımlarının devreye alınması ve işletilmesi aşamasında üzerinize düşen sorumluluğun bilincinde olarak hareket etmeniz elzemdir. Zira artan enerji maliyetlerinden vatandaşlarımızın, özellikle çiftçimizin, sanayicimizin ve esnafımızın enerji maliyetlerini azaltacak olan bu projelerin değerlendirilmesi hızlı, adil ve mevzuata uygun davranmanıza bağlıdır.”

“2021 YILINDA 20 MİLYAR TL YATIRIM”

ELDER Yönetim Kurulu Başkanı Kıvanç Zaimler ise hayatın doğal akışında kullanılan tüm enerji türlerinin içerisinde elektriğin çok özel bir yere sahip olduğunu ifade ederek; “Modern yaşamın ayrılmaz bir parçası olan elektrik, Türkiye toplumu ve ekonomisi için büyük bir öneme sahiptir. Özellikle nüfus artışı ve sanayileşme ile enerji ihtiyacı ve buna bağlı elektrik tüketimi hızla artıyor. Elektriğin varlığı, ya da sektörümüzün tabiri ile ‘Arz Güvenliği’ kavramı bu doğrultuda öne çıkıyor. Elektrik çeşitli kaynaklardan üretilip; iletim hatları üzerinden şehirlerimize iletildikten sonra, sektörümüzün sorumlu olduğu dağıtım şebekeleri üzerinden evlerimize, iş yerlerimize ve sokaklarımıza ulaşıyor. 21 dağıtım şirketi şebekesinin sorunsuz çalışması için işletme, bakım, sayaç takma ve okuma, kayıpları azaltma ve sokaklarımızdaki aydınlatma faaliyetlerini yürütüyorlar. Ama en öncelikli görevleri, ülkemizin büyümesinin dinamosu olarak ‘yatırım’ yapmak.  Büyümeyi birkaç rakamla desteklemek gerekirse özelleştirme sürecinin tamamlandığı 2013 yılından bugüne toplam abone sayısının 36,4 milyondan 47,3 milyona ulaştığını yani son 9 senede 11 milyon yeni abone eklendiğini söyleyebiliriz. Dolayısıyla bugünkü yatırımlarımızın büyük bir oranı “yeni bağlantı” olarak adlandırılan alanlarda gerçekleşiyor.  2011-2015 döneminde 43 milyar TL,  2016-2020 döneminde 74 milyar TL. Sadece 2021 yılında 20 milyar TL yatırım gerçekleştirildi. 2025 yılına kadar da yatırımlar bu seviyede devam edecektir” diye konuştu.