‘Akıllı, sağlıklı ve geleceğe yönelik çözümler ile enerji giderlerini en aza indiriyoruz’

Hager Group Türkiye Genel Müdürü İlker İşgör Gas&Power’a özel açıklamalarda bulundu.

Hager Group Türkiye Genel Müdürü İlker İşgör gazetemize özel açıklamalar yaptı. Şirketleri hakkında bilgi veren İşgör: “Hager tarafından geliştirilen ve enerji tasarrufu sağlayan otomasyon sistemlerimiz sayesinde enerji potansiyelini çok daha verimli şekilde kullanabiliyoruz. Akıllı ürünlerimiz ile kullanıcılar hem bütçelerine katkı sağlıyor hem de fosil yakıtlara olan bağımlılığı azaltıyor” dedi.

“HAGER KURULUŞUNDAN İTİBAREN UZMANLIĞINI BİNA VE KONUT PAZARI OLARAK SEÇTİ”

• Hager Türkiye hakkında bilgi verir misiniz?

2008 yılında Berker markası altında ülkemizde başladığımız bu yola, 2010 yılında Hager Group ile birleştikten sonra daha geniş bir ürün yelpazesiyle devam ediyoruz. Hager kuruluşundan itibaren uzmanlığını bina ve konut pazarı olarak seçmiş bir şirket. Hager, Berker markası ile birlikte KNX protokolünü destekleyen ve KNX derneğinin kurulmasında yer almış bir üreticidir. Anahtar-prizler, elektrik dağıtım panosu, yer buatları, bina otomasyonu, araç şarj istasyonları, enerji depolama ürünleri, enerji izleme gibi; elektriği kontrol eden, izleyen, elektriğin tehlikelerinden kullanıcıları koruyan, tesisatı koruyan ürünler sunuyoruz.

“NASIL BİR TASARRUF YAPABİLECEĞİNE DAİR ÖNERİLER SAĞLIYORUZ”

• Enerji verimliliği konusunda ne gibi çalışmalar yürütüyorsunuz?

Bildiğiniz üzere enerji maliyetleri her geçen gün artmakta ve gerek bireylerin gerekse de işletmelerin bütçelerini zorlayan bir kalem. Bu sebeple tasarruf edilen enerji en ucuz enerjidir. Tabi enerjiye olan ihtiyaç gün geçtikçe artıyor. Özellikle elektrik enerjisi talebi ciddi bir taleple karşı karşıya. Ayrıca hepimizin takip ettiği üzere gündemdeki trend, e-mobilite yani elektrikli araçlar. Hager olarak, şarj istasyonları yatırımlarının yanında, yenilenebilir enerji kaynaklarından elde edilen enerjinin sürekliliğini sağlamak adına enerji depolama alanında çözümler geliştiriyoruz. Böylece insanları sadece şebekeden gelen enerji ile yetinmesinin önüne geçip yenilenebilir enerjinin depolanmasını, araçların verimli şarj olmasını ve yüksek enerji masraflarından kurtulmasına teşvik ediyoruz. Aynı zamanda şebekedeki bütün tüketicilerin anlık ya da geçmiş verilerini enerji izleme yazılımları ile kullanıcıya sunarak konutların ve işletmelerin enerji verimliliği durumunu öğrenmesini, bununla ilgili nasıl bir tasarruf yapabileceğine dair öneriler sağlıyoruz.

“ENERJİ MALİYETLERİNİ MİNİMİZE EDEBİLİYORUZ”

• Enerji tasarrufu anlamında otomasyon sistemleri nasıl çözümler sağlıyor?

Hager tarafından geliştirilen ve enerji tasarrufu sağlayan otomasyon sistemlerimiz sayesinde enerji potansiyelini çok daha verimli şekilde kullanabiliyoruz. Akıllı ürünlerimiz ile kullanıcılar hem bütçelerine katkı sağlıyor hem de fosil yakıtlara olan bağımlılığı azaltıyor. Geliştirdiğimiz akıllı, sağlıklı ve geleceğe yönelik çözümler ile enerji giderlerini en aza indiriyoruz. Bunu sağlarken de ilk olarak bir işletmenin ya da tüketicinin ne kadar enerji tükettiğini görmek için belirli noktalara ölçüm cihazları yerleştiriyoruz. Otomasyona bağlanan ölçüm cihazları ile ölçülen parametreler bir yazılım ortamında kullanıcının kendi maliyet analizlerini görecek şekilde raporlanıyor. Bu şekilde de kullanıcı gizli maliyetlerini keşfediyor. Bu aşamadan sonra ise tüketim zamanları ayarlanarak ya da yeni nesil enerji tasarrufu yapan cihazlarla değiştirilerek enerji maliyetlerini minimize edebiliyoruz.

“KULLANICILAR AKILLI BİNA SİSTEMLERİNE GÖZLE GÖRÜLÜR BİR ŞEKİLDE İLGİ GÖSTERMEYE BAŞLADI”

• “Akıllı ev enerji yönetim sistemi” nedir? Neden önemlidir?

Pandemi süreci ve sonrasında daha çok gündeme gelen uzaktan çalışma veya hibrit çalışma alışkanlıkları ile insanlar artık eskiye oranla çok daha fazla evlerinde zaman geçirmeye başladı. Evlerde daha fazla zaman geçirilmesi de harcanan enerjiyi konfora dönüştürme isteğini de beraberinde getirdi. Enerji ve zamandan tasarruf etmek isteyen kullanıcılar; akıllı bina sistemlerine gözle görülür bir şekilde ilgi göstermeye başladı. Tasarlamış olduğumuz sistemlerle, tek bir ekran ve/veya birkaç anahtar ile yaşam alanlarının deyim yerindeyse ‘IQ’ sunu yükseltip, kendi kendini yönetmesini sağlıyoruz. Aydınlatma, jaluzi kontrolü gibi işlevlerin kolayca çalıştırılmasının yanı sıra iklimlendirme kontrollerini termostatlı anahtarlar üzerinden yapılabiliyor. Hane halkı dışarıda iken dahi evini kontrol etme ve ışığı, enerji kullanımını, ısıtma-soğutma sistemini, panjurları, kameraları ve alarm sistemini kontrol edebilme imkânına sahip oluyor.

“ENERJİ DEPOLAMA ALANINDA ÇÖZÜMLERE ODAKLANIYORUZ”

• Hager’in oldukça fazla ürün çeşitliliği bulunuyor. Bu anlamda ürün yelpazenize eklediğiniz yeni ürünler var mı?

Hager Group olarak şarj istasyonları yatırımlarının yanında yenilenebilir enerji kaynaklarından elde edilen enerjinin sürekliliğini sağlamak adına enerji depolama alanında çözümlere odaklanıyoruz. Böylece insanları sadece şebekeden gelen enerji ile yetinmesinin önüne geçip yenilenebilir enerjinin depolanmasını, araçların verimli şarj olmasını ve yüksek enerji masraflarından kurtulmasına teşvik ediyoruz. Aynı zamanda şebekedeki bütün tüketicilerin anlık ya da geçmiş verilerini enerji izleme yazılımları ile kullanıcılara sunarak konutların ve işletmelerin enerji verimliliği durumunu öğrenmesini, bununla ilgili nasıl bir tasarruf yapabileceğine dair önerileri sağlıyoruz.

“DİJİTAL DÖNÜŞÜMÜN HIZ KAZANMASIYLA EN ÇOK OTOMASYON ÜRÜNLERİNE TALEP ARTIYOR”

• Sektörünüzü yakından bilen biri olarak bize sektörünüzün gelişimi ile ilgili neler düşünüyorsunuz? Sektörünüzle ilgili ülkemizin dünya pazarındaki yeri neresi öğrenebilir miyiz?

Türkiye, anahtar priz üretiminde dünyada oldukça güçlü bir yere sahip. Özellikle enerji kontrol sistemlerinde potansiyeli yüksek bir ülke. Sektörde dijital dönüşümün de hız kazanmasıyla en çok otomasyon ürünlerine talep artıyor. Ar-Ge merkezi çalışmalarıyla, akıllı bina sistemleri hedef alınarak bu yöndeki çalışmalara ağırlık verilmeye başlandı.

“MİKRO ŞEBEKELERE ODAKLANMIŞ DURUMDAYIZ”

• Son olarak Hager Group olarak gelecek planlarınız nelerdir?

Türkiye’de özellikle elektrikli araçlar ve mobilite konusunda gidilecek önemli bir yol bulunuyor. Öte yandan şu an mevcut alt yapı elektrikli araçların enerji ihtiyacını karşılayacak durumda değil. Bugün bir Fransız veya Alman kanalını açtığınızda 10 reklamdan beşi elektrikli araç. AB’de birçok belediye ile elektrik şarj altyapısı alanında anlaşmalar yapılıyor. Toplu otoparkların yüzde 15-20’si elektrikli araçlara ayrılmış durumda.  Önümüzdeki süreçte Türkiye de bu yolda ilerleyecek. Ancak şu anki altyapı oluşacak talebi karşılayacak durumda değil. Biz Hager olarak bu ihtiyacı görüyor ve karşılıyoruz. O nedenle de mikro şebekelere odaklanmış durumdayız.

‘HAGER BİNALARDA ENERJİ YÖNETİMİ VE YAŞAM KONFORU ALANINDA ENTEGRE ÇÖZÜMLER SUNUYOR’

• Hager Group’dan bize kısaca bahseder misiniz?

Hager’in kuruluş hikâyesi 66 yıl öncesine dayanıyor. Elektrik dağıtım ekipmanlarının üretimini gerçekleştiren Alman menşeili bir firma olan Hager, 1955 yılında Oswald ve Hermann Hager tarafından Almanya Saarbrücken bölgesinde ilk fabrikasını, 1959’da ise Fransa Obernai bölgesindeki ikinci fabrikasını açtı. Hager 1980’lerde Avrupa genelinde ağını genişlettikten sonra 1990’larda da Avrupa dışında faaliyete başlayarak, enerji dağıtım sektöründe tamamlayıcı ürün gamlarını kendi alanında uzman firmaları satın alarak genişletti ve günümüze kadar geldi. Hager Group; konut, ticari ve endüstriyel binalarda elektrik tesisatı alanında önde gelen çözüm ve hizmet tedarikçileri arasında ter alıyor. Çözüm ve hizmetlerimiz, enerji dağıtımından, kablo yönetimine ve güvenlik sistemlerinden bina otomasyonuna kadar uzanıyor. Dünya genelinde 24 fabrikası ve 136’dan fazla ülkede binalarda enerji yönetimi ve yaşam konforu alanında entegre çözümler sunan Hager, 12.000 çalışanıyla akıllı bina otomasyonu, güvenlik sistemleri ve bina kablo aksesuarları ile enerji yönetim ve dağıtım sistemleri olarak destek sağlıyor.