“Airbus H225 Safran Makila 2″ motorlarından biri ile güçlendirilen “Airbus H225 helikopteri” , dünyada yüzde 100 sürdürülebilir havacılık yakıtı ile uçan ilk helikopter oldu. Şirketten yapılan açıklamaya göre, Airbus Marignane merkezinde gerçekleşen uçuş, SAF’ın helikopter sistemlerinde kullanılabileceğinin ilk kanıtı oldu. Bugün, yüzde 50 karışım limitini aşan SAF’ın, helikopter sistemleri için sertifikalandırma yolunda atılmış önemli bir […]
“Airbus H225 Safran Makila 2″ motorlarından biri ile güçlendirilen “Airbus H225 helikopteri” , dünyada yüzde 100 sürdürülebilir havacılık yakıtı ile uçan ilk helikopter oldu.
Şirketten yapılan açıklamaya göre, Airbus Marignane merkezinde gerçekleşen uçuş, SAF’ın helikopter sistemlerinde kullanılabileceğinin ilk kanıtı oldu. Bugün, yüzde 50 karışım limitini aşan SAF’ın, helikopter sistemleri için sertifikalandırma yolunda atılmış önemli bir adım olarak belirtiliyor.
Airbus Helicopters Genel Müdür Yardımcısı, Mühendislik ve Teknikten Sorumlu Direktör Stefan Thome, “Tüm Airbus helikopterleri, kerosen ile yüzde 50’ye kadar SAF karışımıyla uçma sertifikasına sahipken, hedefimiz, helikopterlerin on yıl içinde yüzde 100 SAF ile uçma sertifikasına sahip olması. Bugünkü uçuş, bu hedefe doğru atılmış önemli bir ilk adım” şeklinde konuştu.
Safran Helicopter Engines tarafından Bordes fabrikasında gerçekleştirilen erken aşamadaki karıştırılmamış SAF değerlendirme testleri, yüzde 100 SAF kullanımıyla ilgili teknik zorlukların daha kolay anlaşılmasını sağlayacak.
H225 test helikopteri, TotalEnergies tarafından sağlanan kullanılmış yemeklik yağdan elde edilen ve normal jet yakıtına kıyasla net %90 CO2 azaltımı sağlayan karıştırılmamış SAF yakıtı ile uçtu.
Thome, SAF’ın, Airbus Helicopters’ın karbondan arındırma stratejisinin önemli bir dayanağı olduğuna dikkati çekerek, “Helikopterin performansı üzerinde olumsuz bir etki yaratmadan anında CO2 azaltımı sağlıyor. Ortaklarımız Safran Helicopter Engines ve TotalEnergies’e bu uçuşu gerçeğe dönüştüren önemli iş birlikleri için teşekkür ediyorum. SAF’ın yaygın olarak uygulanmasıyla ilgili zorlukların üstesinden gelinmesi ve havacılık endüstrisinin CO2 emisyonlarını azaltmada gerçek bir ilerleme kaydetmesi için tüm endüstri paydaşları arasında daha fazla iş birliği şart. ” dedi.
Şirket, SAF’ı Fransız ve Alman sahalarında eğitim ve test uçuşları için kullanmaya başladı.
Bunun yanında şirket, biyoyakıt kullanımını teşvik etmek için döner kanatlıların oluşturduğu bir SAF Kullanıcı Grubu kurdu.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, COP29 Dünya Liderleri İklim Zirvesi’nde konuştu12 Kasım 202416:07 Adana’daki iki maden sahası için ihale düzenlenecek12 Kasım 202409:14 EÜAŞ’ın hak ve yükümlülüklerini belirleyen hükümde değişiklik5 Aralık 202409:30 EPDK’nın ev sahipliğinde ‘Yerli Yazılım Ekosistemi Çalıştayı’ gerçekleştirildi5 Aralık 202409:29 SOCAR Energy School üçüncü döneminin açılış töreni Aliağa’da gerçekleşti5 Aralık 202409:08 Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı 100 maden sahasını ihaleye çıkardı5 Aralık 202408:53 TotalEnergies, Alman VSB Group’u 1,57 milyar avroya satın alıyor5 Aralık 202408:41