
Avrupa Birliği (AB), İspanya ve Çekya’da enerji yoğun sektörlerde faaliyet gösteren şirketlerin elektrik faturalarını düşürecek programlara onay verdi. AB Komisyonu tarafından yapılan açıklamada, İspanya ve Çekya’da yoğun enerji kullanan şirketlere kamu desteği sağlayacak programların onaylandığı belirtildi. Programların, karbon kaçağı riskini azaltacağı ve enerji yoğun sektörlerdeki firmaları yüksek elektrik faturalarına karşı koruyacağı ifade edilen açıklamada, böylece […]
Avrupa Birliği (AB), İspanya ve Çekya’da enerji yoğun sektörlerde faaliyet gösteren şirketlerin elektrik faturalarını düşürecek programlara onay verdi.
AB Komisyonu tarafından yapılan açıklamada, İspanya ve Çekya’da yoğun enerji kullanan şirketlere kamu desteği sağlayacak programların onaylandığı belirtildi.
Programların, karbon kaçağı riskini azaltacağı ve enerji yoğun sektörlerdeki firmaları yüksek elektrik faturalarına karşı koruyacağı ifade edilen açıklamada, böylece şirketlerin zayıf iklim politikalarına sahip üçüncü ülkelere taşınmasının da önleneceği bildirildi.
Açıklamada, şirketlere verilecek desteğin sınırlı ölçüde olduğu ve bu durumun AB içindeki rekabeti olumsuz etkilemeyeceği belirtildi. Söz konusu programların Avrupa Yeşil Mutabakatı’ndaki iklim ve çevre hedeflerini de desteklediği ifade edildi.
Programlar kapsamında iki ülkedeki söz konusu firmalar, 2021-2030 döneminde elektrik maliyetlerinden karbon fiyatlarının yüzde 75’ini geri alabilecek.
AB üyesi ülkelerin kamu desteklemelerini ne şekilde sağlayacaklarını belirleme yetkisi AB Komisyonu’nun görev alanına giriyor. AB ülkeleri, kamu desteklemelerini sadece rekabete zarar vermeyecek şekilde ve kamu yararına uygun durumlarda kullanabiliyor.
AA
Lisanssız elektrik üretim tesislerinde 10 yıllık YEKDEM sonrası ihtiyaç fazlası enerji fiyatı belirlendi13 Haziran 202614:22 Yer altı maden işletmelerinde meydana gelen maliyet artışlarının karşılanmasına ilişkin kararda değişikliğe gidildi13 Haziran 202614:20 Denizüstü Rüzgar Enerjisi Derneğinin ilk liman toplantısı Mersin’de düzenlendi13 Haziran 202609:00 GKRY, İsrail, Yunanistan ve ABD, Doğu Akdeniz Enerji Merkezi kurulması için anlaştı13 Haziran 202608:30 Elektrikli araçlar dünyanın çevresini 4 bin 400 kez dolaştı13 Haziran 202608:00