3 ÖNEMLİ KARAR

EPDK, 30 Nisan’da yapılan kanun değişiklikleriyle getirilen yeni düzenlemeleri ikincil mevzuata taşıdı.

Vergi ve SSK borcu olanlar lisans alamayacak

Sosyal Güvenlik Kurumu’na vadesi geçmiş prim ve idari para cezası borcu sorgularının EPDK tarafından çevrimiçi olarak yapılabilmesi için ilgili tarafların online sorgu aktivasyonlarının yaptırmış olması gerekiyor. Söz konusu aktivasyon işlemi tamamlanmaksızın lisans işlemlerine ilişkin başvurular sistem tarafından otomatik olarak kabul edilmeyecek.

Yeni eski tüm oyunculardan teminat alınacak

Hem petrol hem de LPG piyasalarında, Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından istenilen teminatı vermeyenlerin ilgili piyasa faaliyeti, teminat verilinceye kadar durdurulacak. Geçici durdurma işlemleri, faaliyetin icrası için tesis gerektirmeyen hallerde ise EPDK’nın internet sitesinden duyurulacak. Yapılan kanun değişikliği ile Petrol Piyasası Kanunu ve LPG Piyasası Kanunu kapsamında, teminat bedeli kriterleri düzenlenerek hükme bağlanmıştı.

Petrolde asgari satış şartı yeniden düzenlendi

Petrol piyasasında dağıtıcı lisansı sahiplerinin, lisans alınmasını takip eden ikinci takvim yılında asgari 20 bin ton, üçüncü yıl 30 bin, dördüncü yıl 40 bin ve beşinci yıldan itibaren ise 60 bin ton beyaz ürün satışı yapması zorunlu olacak. Asgari satış yükümlülüğünü yerine getirmeyen dağıtıcı lisans sahibinin lisansı sona erdirilecek. Satış yükümlülüğünün % 10 veya daha az sapmayla yerine getirilememesi durumunda ise lisans sona erdirilmeksizin izlemeye alınacak.

HABERİN DEVAMI…

LİSANS İŞLEMLERİNE VERGİ BORCU AYARI

EPDK, 30 Nisan’da yapılan kanun değişiklikleriyle getirilen yeni düzenlemeleri ikincil mevzuata taşıdı. Lisans işlemlerinde vergi borcu bulunmaması şartı, teminat uygulaması gibi yeni hususlar yürürlüğe girerken, 60 bin ton asgari satış şartında da değişikliğe gidildi.

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu’nun “Petrol Piyasası Lisans Yönetmeliği” ile LPG Piyasası Lisans Yönetmeliği’nde yaptığı değişiklikler Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Buna göre, petrol piyasasında dağıtıcı, ihrakiye teslimi, madeni yağ ve bayilik lisansı, LPG piyasasında ise tüm lisans türlerine ilişkin lisans, tadil ve süre uzatımı başvurularında, başvuru sahibinin Sosyal Güvenlik Kurumuna vadesi geçmiş prim ve idari para borcu ile vadesi geçmiş vergi borcunun bulunmaması zorunlu olacak.

Başvuru sahibinin vadesi geçmiş borcu bulunup bulunmadığına ilişkin bilgiler EPDK tarafından Gelir İdaresi Başkanlığı ile Sosyal Güvenlik Kurumundan temin edilecek. Borç bilgilerine ilişkin itirazlar borcun kapsamına göre Sosyal Güvenlik Kurumuna veya Gelir İdaresi Başkanlığına yapılabilecek ve bu konuda başvuru sahibi tarafından EPDK’ya yapılan itirazlar veya sunulan bilgi ve belgeler incelemeye alınmayacak.

Borç bilgilerinin teminine ilişkin usul ve esaslar EPDK ile Sosyal Güvenlik Kurumu ve Gelir İdaresi Başkanlığı arasında gerçekleştirilen veri paylaşımı protokolleriyle belirlenecek.

ASGARİ SATIŞ ŞARTI DEĞİŞTİRİLDİ

Petrol piyasasında Dağıtıcı lisansı sahiplerinin, lisans alınmasını takip eden ikinci takvim yılında asgari 20 bin ton, üçüncü yıl 30 bin, dördüncü yıl 40 bin ve beşinci yıldan itibaren ise 60 bin ton beyaz ürün satışı yapması zorunlu olacak.

Asgari satış yükümlülüğünü yerine getirmeyen dağıtıcı lisans sahibinin lisansı sona erdirilecek. Asgari satış yükümlülüğünün yüzde 10 veya daha az sapmayla yerine getirilememesi durumunda ise lisans sona erdirilmeksizin izlemeye alınacak. Bir sonraki takvim yılında asgari satış yükümlülüğünün yerine getirilememesi durumunda ilgili lisans yine sona erdirilecek. Halen faaliyette bulunan dağıtım şirketleri de bu düzenleme kapsamında olacak.

Asgari satış yükümlülüğünün değerlendirilmesinde, dağıtıcıların kendi aralarında yaptıkları akaryakıt ticareti ve diğer mevzuat kapsamında yapılan akaryakıt ihracatına ilişkin miktarlar dikkate alınmayacak.

Petrol ve LPG piyasalarında EPDK’ya, geçmiş dönemlere ilişkin gelir payı borcu olanların lisans alma, tadil ve süre uzatımı başvuruları ile ulusal marker temin talepleri, söz konusu borcun, EPDK tarafından yapılacak bildirimden itibaren 10 iş günü içerisinde ödenmemesi halinde yapılmamış sayılacak.

VERGİYE İLİŞKİN USULSÜZLÜKLERDE FAALİYET DURDURULACAK

EPDK, petrol ve LPG piyasalarına ilişkin denetim yönetmeliklerinde de değişiklikler yaptı. Buna göre, Vergi Usul Kanunu’na göre yanıltıcı belge düzenleyen veya bu belgeleri kullanan, belgelerin asıl veya suretlerini tamamen, kısmen sahte olarak düzenleyen veya bu belgeleri kullanma suçları ile Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından yetkilendirilmediği halde, ödeme kaydedici cihaz mührünü kaldıran, yetkilendirilmiş olsun ya da olmasın ödeme kaydedici cihazın hafıza birimlerine, elektronik devre elemanlarına veya harici donanım veya yazılımlarla olan bağlantı sistemine ya da kayıt dışı satışın önlenmesi için kurulan elektronik kontrol ve denetim sistemlerine fiziksel veya bilişim yoluyla müdahale edenlerin Cumhuriyet Başsavcılığı ile birlikte EPDK’ya bildirilmesi halinde, EPDK tarafından her türlü tesiste (rafineri hariç) lisansa tabi tüm faaliyetler kovuşturmaya yer olmadığına dair karar veya mahkeme kararı kesinleşinceye kadar geçici olarak durdurulacak.

TEMİNATI HAZİNE VE MALİYE BAKANLIĞI BELİRLEYECEK

Hem petrol hem de LPG piyasalarında, Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından İstenilen teminatı vermeyenlerin ilgili piyasa faaliyeti, teminat verilinceye kadar durdurulacak. Geçici durdurma işlemleri, faaliyetin icrası için tesis gerektirmeyen hallerde ise EPDK’nın internet sitesinden duyurulacak. Yapılan kanun değişikliği ile Petrol Piyasası Kanunu ve LPG Piyasası Kanunu kapsamında, lisansa tabi faaliyetlerde bulunanlar ile bandrol, pul, barkod, hologram, kupür, damga, sembol gibi özel etiket ve işaretleri kullanma zorunluluğu getirilen ürünleri imal veya ithal edenlerden; yeni işe başlayanlardan 10 milyon TL’ye kadar, faaliyeti devam edenlerden ise 100 milyon TL’yi geçmemek üzere bir önceki hesap dönemine ait brüt satışlar toplamının yüzde 1’ine kadar teminat alınması hükme bağlanmıştı. 

Kanun uyarınca, mükelleflerin; faaliyet alanı, hukuki statüsü, mükellefiyet süresi, aktif veya öz sermaye büyüklüğü, çalışan sayısı, hakkında sahte veya muhteviyatı itibarıyla yanıltıcı belge düzenleme veya kullanma yönünde olumsuz rapor ya da tespit bulunup bulunmadığı, iş veya üretim hacmi ile ürün ve mükellef gruplarını ayrı ayrı veya birlikte dikkate alarak, teminatın; türünü, tutarını, verilmesi gereken zamanı, iadesi ile tamamlanmasına ilişkin hususları belirlemeye, teminat tutarını lisansa tabi faaliyetlerde lisans türleri itibarıyla farklılaştırmaya, yer alan oran ve tutarları sıfıra kadar indirmeye ve iki katına kadar artırmaya, hangi hâllerde teminat aranılmayacağını ve uygulamaya ilişkin diğer usul ve esasları belirlemeye Hazine ve Maliye Bakanlığı yetkili.

DAĞITICI TADİLİNDE YENİ SÜRE

LPG Otogaz Bayilik Lisansı sahiplerinin, LPG Dağıtıcı Lisansı sahipleri ile yaptıkları sözleşmelerinin herhangi bir nedenle sona ermesinden itibaren 30 gün içerisinde dağıtıcı tadil başvurusunda bulunmaması veya mevcut dağıtıcısıyla sözleşmesini yenilememesi durumunda LPG Piyasası Dairesi Başkanlığı kararıyla lisansı sona erdirilecek. Bu süre daha önce iki ay olarak belirlenmişti.

LPG piyasasında faaliyet gösteren lisans sahipleri, lisanslarında tadil gerektiren hususları en geç 60 gün içinde, LPG otogaz bayilik lisansına kayıtlı dağıtım şirketinin değişmesi halinde ise 30 gün içinde gerekli tüm bilgi ve belgelerle birlikte EPDK’ye bildirmek ve lisanslarında tadil talep etmekle yükümlü olacak.

EPDK’DAN LİSANS İŞLEMLERİNE İLİŞKİN DUYURU

EPDK, internet sitesi üzerinden petrol ve sıvılaştırılmış petrol gazları (LPG) piyasalarında gerçekleştirilen lisans işlemlerine ilişkin bir duyuru paylaştı.

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) internet sitesi üzerinden petrol ve sıvılaştırılmış petrol gazları (LPG) piyasalarında gerçekleştirilen lisans işlemlerine ilişkin bir duyuru paylaştı.

30 Nisan 2021 tarihinde yürürlüğe giren 7318 sayılı Vergi Usul Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanunun uygulanmasına yönelik olarak Petrol Piyasası Lisans Yönetmeliğinde ve Sıvılaştırılmış Petrol Gazları (LPG) Piyasası Lisans Yönetmeliğinde, değişiklik yapılmasına ilişkin Yönetmelikler Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Bu kapsamda, Petrol ve LPG Piyasalarında lisans işlemlerinin (başvuru, tadil ve süre uzatımı) daha önceden olduğu üzere mümkün olan en kısa sürede sonuçlandırılabilmesinin sağlanması amacıyla şu hususlara ilgili tarafların azami özeni göstermesi gerekiyor. 

• Sosyal Güvenlik Kurumuna vadesi geçmiş prim ve idari para cezası borcu sorgularının Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu tarafından çevrimiçi olarak yapılabilmesi için ilgili tarafların online sorgu aktivasyonlarının yaptırmış olması gerekiyor. Söz konusu aktivasyon işlemi Sosyal Güvenlik İl Müdürlüklerine doğrudan başvurulması suretiyle yapılacak. Söz konusu aktivasyonu bulunmayan tarafların Sosyal Güvenlik İl Müdürlüklerine başvuruda bulunarak bu işlemi tamamlamaları önem arz ediyor. Söz konusu aktivasyon işlemi tamamlanmaksızın lisans işlemlerine ilişkin başvurular sistem tarafından otomatik olarak kabul edilmeyecek.

• 7318 sayılı Kanunun ilgili hükümleri çerçevesinde, lisans işlemlerinin tamamlanabilmesi için başvuru sahiplerinin Sosyal Güvenlik Kurumuna vadesi geçmiş prim ve idari para cezası borcu ile 6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanunun 22/A maddesi kapsamında vadesi geçmiş borcunun bulunmaması zorunlu hale getirildi. Söz konusu borç sorgulamaları EPDK tarafından çevrimiçi olarak gerçekleştirilen bu borçlara ilişkin her türlü itiraz ile düzeltme taleplerinin ilgili Kurumlara yapılması gerekecek.

•  5015 sayılı Petrol Piyasası Kanununun 16 ncı maddesi kapsamında ilgili lisans sahiplerince ödenmesi gereken gelir paylarına yönelik olarak geçmiş dönemlere ilişkin borcu bulunanların, Petrol ve Sıvılaştırılmış Petrol Gazları (LPG) piyasalarındaki her türlü lisans işlemleri ve ulusal marker talepleri söz konusu borçlar ödenene kadar yerine getirilemeyecek.

EPDK tarafından yapıla açıklamalar kapsamında lisans işlemlerinin en hızlı şekilde tamamlanmasının sağlanması amacıyla, lisans işlemlerine ilişkin başvuru yapılmadan önce yukarıda sayılan kapsamda herhangi bir borcun bulunup bulunmadığının başvuru sahibi tarafından kontrol edilmesi ve varsa borçların ödenmesinden sonra başvurunun gerçekleştirilmesi önemle tavsiye edildi.

KANUN DEĞİŞİKLİKLERİ NE GETİRDİ?

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu’nda kabul edilen Vergi Usul Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Resmi Gazete‘de yayımlanarak yürürlüğe girmişti. Yeni düzenlemelerle birlikte kanunda önemli değişiklikler yapıldı.

FATURA MAL TESLİMİNDE KESİLEBİLECEK

Mevcut uygulamada, malın tesliminden, yani irsaliyenin kesiminden itibaren fatura kesimi için 7 günlük süre sunulurken, kanun teklifiyle Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın, faturanın mal tesliminde kesilebilmesine ilişkin düzenleme yapabileceği hükmü getirildi.

Kaçakçılıkla Mücadele Kanunu kapsamında EPDK’dan izin alınmadan; akaryakıt haricinde kalan solvent, madenî yağ, baz yağ, asfalt ve benzeri petrol ürünlerinden akaryakıt üreten veya bunları doğrudan akaryakıt yerine ikmal ederek üreten, satışa arz eden, satan, bulunduran, bu özelliğini bilerek ticarî amaçla satın alan, taşıyan veya saklayan kişi, iki yıldan beş yıla kadar hapis ve yirmi bin güne kadar adlî para cezası ile cezalandırılıyordu. Buna ilaveten akaryakıt yerine kullanılan diğer ürünler yönünden de bu fıkra uyarınca cezaya hükmolunacak.

YETKİSİZ FİRMALAR OTOMASYON KURAMAYACAK

Otomasyon sistemini kurabilecek olan firmalar EPDK tarafından yetkilendirilecek. Buna göre dağıtıcı ve otomasyon firması denetim sistemini kuracak ve uygulayacak. Otomasyon firmalarında aranacak idari, mali ve teknik şartlar ile bu firmaların hak ve yükümlülükleri EPDK tarafından belirlenecek. Otomasyon denetim sisteminin kurulması ve uygulanmasına ilişkin yükümlülüklerin yerine getirilmemesinden lisans sahibi ile otomasyon firması müştereken sorumlu olacak. Otomasyon denetim sisteminden kaynaklı herhangi bir ceza uygulamasında, otomasyon firmalarına, dağıtıcılara verilen cezanın onda biri uygulanacak.

Dağıtıcılar, herhangi bir dağıtıcıdan aldığı akaryakıtı başka bir dağıtıcıya satamayacaklar.

Petrol Piyasası Kanunu’na karşı hile veya yalan beyan gerekçesiyle lisansı iptal olanlara yeniden lisans verilmeyecek. Lisans sahibinin tüzel kişi olması durumunda söz konusu iptale konu fiilin işlendiği tarih itibarıyla yüzde ondan fazla paya sahip ortaklar ile görevden ayrılmış olan veya halen görevde bulunan yönetim kurulu başkan ve üyelerine, temsil ve ilzama yetkili olanlara lisans verilmeyecek.