“2024 enerji verimliliği yılı olacak”

2024’ün enerji verimliliği yönünden başarılı bir yıl olacağını belirten EYODER Yönetim Kurulu Başkanı Onur Ünlü, yeni dönemde enerji hizmet şirketlerini geliştirmeye, enerji verimliliği alanındaki farkındalığı artırmaya ve Enerji Performans Sözleşmeleri pazarını büyütmeye odaklandıklarını söyledi.

Enerjinin verimli ve sürdürülebilir üretilmesi, tüketilmesi ve yönetilmesine katkı sağlama hedefiyle faaliyet gösteren Enerji Verimliliği ve Yönetimi Derneği (EYODER), yeni yıl öncesi üye buluşması gerçekleştirdi. Enerji hizmet şirketlerinin (ESCO) yanı sıra finans, sigorta, teknoloji gibi farklı sektörlerden şirketlerin de üye olduğu EYODER’in İstanbul’da düzenlenen buluşmasında hem derneğin yeni dönem vizyonu konuşuldu hem de üyeler arasındaki iletişim ağı güçlendirildi.

“ULUSLARARASI FİNANS KURULUŞLARININ ENERJİ VERİMLİLİĞİ YATIRIMLARINI FİNANSE ETMESİNİ BEKLİYORUZ”

Enerji verimliliği pazarındaki gelişmeler doğrultusunda son yıllarda vizyon değişikliğine gittiklerini söyleyen EYODER Yönetim Kurulu Başkanı Onur Ünlü, “2010 yılında enerji verimliliği danışmanlık şirketleri arasında güç birliği sağlama hedefiyle faaliyetlerine başlayan EYODER artık enerji hizmet şirketlerini geliştirmeye, enerji verimliliği alanındaki farkındalığı artırmaya ve Enerji Performans Sözleşmeleri pazarını büyütmeye odaklanan bir yapıya dönüşüyor. Bunun için çok doğru bir zaman çünkü 2024’ün enerji verimliliği yönünden başarılı bir yıl olacağına inanıyoruz. Ülkemizin iklim değişikliği ile mücadelede enerji verimliliği alanında agresif hedefler belirlemesi, uluslararası finans kuruluşlarının yine bu hedefler doğrultusunda gerçekleştirilecek yatırımları finanse etmesine yönelik beklentiler de buna işaret ediyor. Biz de EYODER olarak ülkemizin enerji verimli hale gelmesi için çalışmaya, kamu, özel sektör, akademi ve sivil toplum arasında bir köprü olmaya devam edeceğiz” dedi.

ULUSAL VE ULUSLARARASI ÇALIŞMALARA KATKI

Geçtiğimiz Ekim ayında Global ESCO Network (Küresel ESCO Ağı) Üyesi olduklarını hatırlatan Ünlü, bu ağ üzerinden iklim değişikliği tehdidini azaltma ve Paris Anlaşması çerçevesinde belirlenen hedeflere yönelik uluslararası çalışmalara destek vereceklerini belirtti. 2023 yılında yurt içinde yaptıkları çalışmaları da hatırlatan Ünlü, Ulusal Enerji Verimliliği Eylem Planı’na EYODER üyeleri olarak katkı sağladıklarını ve TOBB İklimlendirme Meclisi’ndeki Enerji Verimliliği Komisyonu’nda yer aldıklarını belirtti.