YEKA iki yakamızı bir araya getirir mi?

Değerli Okuyucularım,

Geçen yıl, Ekim ayında Yenilenebilir Enerji Kaynak Alanları (YEKA) Yönetmeliği’nin Resmi Gazete’de yayınlanmasının üstünden bir yıl geçmeden, ne mutlu ki, bildiğimiz üzere, iki YEKA ihalesi sonuçlandı. “Kamu ve hazine taşınmazları ile özel mülkiyete konu taşınmazlarda büyük ölçekli YEKA oluşturularak yenilenebilir enerji kaynaklarının etkin ve verimli kullanılması, bu alanların yatırımcılara tahsisiyle yatırımların hızlı bir şekilde gerçekleştirilmesi ve yenilenebilir enerji kaynaklarına dayalı elektrik enerjisi üretim tesislerinde kullanılan ileri teknoloji içeren aksamın yurt içinde üretilmesi ya da yurt içinden temin edilmesinin sağlanması, teknoloji transferinin teminine katkı sağlanması” hedefli yönetmelik gerekliliklerine göre ulaşılacak güneş ve rüzgar elektriği harika ülkemizin enerji yelpazesine doğrusu pek güzel yakışacak. Bu hedefin her kelimesi sürdürülebilir kalkınmanın itici güçlerine, kaynak verimliliğine, yerinde-temiz elektrik üretimine, iklim değişikliği ile mücadeleye, bu gazetenin adı gibi yeşil güce işaret ediyor.

Bugünleri çok bekledik. Epeyce öncelere gittiğimizde “Yenilenebilir Enerji Kaynaklarının Elektrik Enerjisi Üretimi Amaçlı Kullanımına İlişkin” kanun için yapılmış çalışmalara dair hatıralarımızın ne kadar canlı olduğunu göreceğiz. Kamu-enerji iş dünyasının bir arada, ilk kez, eşgüdümde yenilenebilir kaynaklar için uğraş verdiği bu yasama çalışması öncesinde ve ardından nice milletvekilleri, komisyon başkanları, genel müdürler, iş adamları, sektörel dernekler emek verdi. Şimdi üçüncü bakanımız bizlerle. Hele bir de “Kanunda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi” için acılı bir bekleme sürecimiz vardı. Yoğun siyasi ve ekonomik gelişmeler yaşanırken hep umutlar bir sonraki yıllara kalmıştı. O vakitler “Yatırımcılar tedirgin. Ankara’dan bir ışık bekliyoruz” diye yazmışım.

Bugün ise yatırımcı heyecanlı. Başarılmış iki büyük ihale var. Enerji tarihimizde bir başlangıç noktası oldu. Önümüzdeki 10 yılı takip etmek de heyecanlı olacak. Bakalım ar-ge nasıl coşacak? Yenilenebilir kaynaklı elektrik üreticilerimizin ar-ge merkezleri neleri başaracak? Üniversite-iş dünyası etkileşimi verimli olacak mı? İmalat sanayi, ilgili yan sanayi tetiklenecek mi? Yeşil istihdam ne ölçüde gerçekleşecek? Umutluyuz.

İş dünyası yeni ihaleler için yarışmak istiyor. Sektörden yerli firmaların aday olabileceği, KOBİ’lerin gerçekleştirebileceği daha küçük ölçekli YEKA için de talep belirtildi. “Küçük ölçekli YEKA” yasada yok. Yenilenebilir kaynaklarımızın teknik potansiyeli, kademeli yerlileşecek teknolojinin ekipmanlarını kucak açmış bekliyor. Elektrik üretimimiz ve giderek artacak elektrik tüketimi talebi göz önüne alındığında bu iki ihale ile ulaşılacak güç Türkiye kurulu gücüne kuvvetli bir giriş yapacak. Türkiye enerji yelpazesi için daha çok güneş ve rüzgâr gerek. Diğer yenilenebilir kaynakları da bekliyoruz. Doğalgaz ve kömürün karşısında MW’ları kolayca tesis etmek, rakamları artırmak pek kolay değil. Müthiş bir yol kat ediliyor. Yol uzun. Yenilenebilir kaynaklarımız enerjide iki yakamızı bir araya getirecek ulusal servetimiz. İhaleler ülkemiz içinde ve dışında, akademi ile iş dünyasında büyük ilgi uyandırdı. Ülkemizin prestiji de arttı.

Enerjinize ve çevrenize iyi bakınız değerli okuyucularım.