Marka tescili nedir?

Markalar başvuru tarihinden itibaren 10 yıllık bir koruma altına alınırlar. Bu sürenin bitiminde markaların yenilenmesi gerekir.

 

Geçmiş yazılarımızda marka nedir, markanın korunması ve hükümsüzlüğü, koruma süresi biten markanın yenilenmesi gibi marka ile ilgili birçok konuda bilgi vermiştik. Bu haftaki yazımızda ise bir markanın nasıl tescil edileceği ve bu sürecin ilerleyişine değineceğiz.

 

Marka, bir teşebbüsün mal veya hizmetlerini bir başka teşebbüsün mal veya hizmetlerinden ayırt etmeyi sağlaması koşuluyla, kişi adları dâhil, özellikle sözcükler, şekiller, harfler, sayılar malların biçimi veya ambalajları gibi çizimle görüntülenebilen veya benzer biçimde ifade edilebilen, baskı yoluyla yayınlanabilen ve çoğaltılabilen her türlü işaretleri içerir.

 

MARKA TESCİL SÜREÇLERİ

 

Türk Patent Enstitüsüne (TPE) yapılan başvuruyu müteakip 3-4 aylık “Ön İnceleme” süresi vardır. Bu süre sonunda markamızın ön incelemeden olumlu bir şekilde geçmesi halinde 3 aylık “Bülten” süresi başlar. 3 aylık bülten süresi içerisinde markamıza, benzer Marka tescil hak sahibi tarafından herhangi bir itiraz gelmemesi halinde markamız için tescil kararı ilan edilir. Bülten sürecini bitiren markamızın, yaklaşık 2 aylık “Belgelendirme” süreci sonunda, Tescil Belgesi elimize ulaşır. Ancak başvuru yapıldığı andan itibaren koruma başlar. Markalar başvuru tarihinden itibaren 10 yıllık bir koruma altına alınırlar. Bu sürenin bitiminde markaların yenilenmesi gerekir. Yenileme işlemleri de kendi arasında süresi içerisinde –normal- yenileme ve cezalı yenileme olarak ikiye ayrılır.

 

MARKA TESCİL TAKİP

 

Bugün birçok firma, faaliyet gösterdikleri alanda markalarını tescil ettirerek yasal koruma haklarına sahip olmaktadır. Ancak tescilli markaların takip edilmemesi, benzer markaların piyasaya sürülmesi ve hatta tescil ettirilebilmesi sonuçlarına yol açabilmektedir. Tescilli markanıza benzer görülebilecek olmasına rağmen Türk Patent Enstitüsü tarafından yayınlanan marka ya da markalara, yayın tarihinden itibaren 3 ay içerisinde itiraz etme hakkınız bulunmaktadır. Bu süre içerisinde markanızın taklitlerini iptal ettirmemeniz uzun ve maliyetli dava süreçleriyle hakkınızı korumaya çalışmanız anlamına gelecektir. Marka tescil takip hizmeti alan hak sahipleri tespiti yapılan markalara zamanında itiraz ederek haklarını korumaktadırlar.

 

TESCİLLİ MARKAYI KULLANMAMA SONUCU İPTAL

 

Tescilli bir markanın, tescil tarihinden itibaren beş yıl içinde, haklı bir neden olmadan kullanılmaması veya bu kullanıma beş yıllık bir süre için kesintisiz ara verilmesi halinde, marka iptal edilir. Bu gibi durumlarda iptal yetkisi yetkili mahkemelere aittir.

 

YURT DIŞI MARKA TESCİLİ

 

Markalar, hangi ülkelerde tescil edilmişse o ülkede korunur. Özellikle ihracat yapan firmalar ihracat yaptıkları ülkelerde markalarını tescil ettirmek durumundadırlar. Tüm dünyada geçerli olan bir tescil sitemi bulunmamaktadır. Türkiye’nin yararlanabildiği iki toplu marka tescil sitemi bulunmaktadır.

 

Topluluk Markası, tek başvuru ile tüm Avrupa Birliği ülkelerinde tescil olanağı sağlar. Koruma süresi 10 yıldır. Bir ülkedeki Marka tescil red kararı diğer ülkeleri de bağlar.

 

Madrid Protokolü, tek başvuru ile yaklaşık olarak 97 ülkede tescil olanağı sağlar. Çıkış yapılan ülkede çıkış yapılan markanın tescili olma zorunluluğu bulunmaktadır. Koruma süresi 10 yıldır. Bir ülkedeki marka red kararı sadece o ülkeyi bağlar diğer ülkeleri etkilemez.

 

Yukarıda belirtilen sistemlere dahil olmayan ülkelerde tek tek marka tescil başvurusu yapılması gerekmektedir.