İklim değişikliği mücadelesi en kısa tanımı ile en iyi karbon yönetimi ile sera gazı salım azaltımıdır. Hepimizin ödevi var. İyi öğrenmek gerek. Enerji her yerde raporlanacak. Çok çalışmak gerek. Değerli Okuyucularım, Evde, okulda, işte, yolda, tarlada, ormanda, her yerde enerji üretimi- tüketimi, ürünlerde saklı enerji ve kendi enerjimizle birlikteyiz. Elektronlar ile katı-sıvı-gaz moleküller hep dolaşımda. […]
İklim değişikliği mücadelesi en kısa tanımı ile en iyi karbon yönetimi ile sera gazı salım azaltımıdır. Hepimizin ödevi var. İyi öğrenmek gerek. Enerji her yerde raporlanacak. Çok çalışmak gerek.
Değerli Okuyucularım,
Evde, okulda, işte, yolda, tarlada, ormanda, her yerde enerji üretimi- tüketimi, ürünlerde saklı enerji ve kendi enerjimizle birlikteyiz. Elektronlar ile katı-sıvı-gaz moleküller hep dolaşımda. Her yerde. Tüketici elektrik ve yakıt faturaları ile gününü adeta bir Biyokütle Enerji Santrali (BES) gibi yaşayıp geçirirken enerjisini de yönetir. BES’te yanma ilerlerken, enerjimizi yönetirken enerjimiz düşer, yoruluruz. Bazen de yükselen enerjimizle coşarız. Kişilerden elektrik alıp, alamayıp, verip veremediğimiz zamanlar da olur. Latife.
Üretim ve imalatlarda en iyi atık-enerji-su yönetimini mevcut en iyi teknoloji ile kaynak verimli gerçekleştirerek en temiz üretim ile sanayide sürdürülebilirlik yönetimi ile ilerleriz. Kişilerin de sürdürülebilir yaşam kültüründe enerjilerinin en iyi yönetimi, verimlilikleri ve mutluluk yönetimleri için önceliklidir.
Kuruluş sürdürülebilirlik yönetimi için raporlamalarını yaparken Çevresel, Sosyal, Yönetişimsel (ÇSY) göstergelerini saptar, derecelendirir, endekslendirir. Kuruluş endekslenmiş konumu ile paydaşlarına şeffaf açılım yaparken finansa erişim, sürdürülebilir yatırım önceliği ve ayrıcalığı kazanır. “Sürdürülebilirlik Derecelendirilmesi” ile kuruluşun sürdürülebilirlik yönetimi performansının ölçümü; ÇSY risklerine uzun vadede maruz kalmasındaki performansı ile sektörel rakiplere göre ÇSY risklerini yönetebilme performansını ölçme ve değerlendirme mümkün olur. Raporlama ve ÇSY göstergeleri için çalışma sürekli iyileştirme demektir. Hep mevcut durumdan daha iyiye gidiş demektir. Kuruluş hedefleri için belirlenmiş Anahtar Performans Göstergesi (KPI) listesi için çalışırken, raporlamasını yaparken “Enerji” işin teknik doğası gereği üretenler ve tüketenler için baş oyuncudur. Enerji yönetimi kuruluşların iklim değişikliği ile mücadeleleri, iklim direnci kazanma yolundaki başta Karbon Ayak İzi(KAİ) olmak üzere çevresel etkilerini azaltma güçlü aracıdır.
Kamu Gözetimi Kurumu Sürdürülebilirlik Standartları Dairesi Başkanlığı, Türkiye Sürdürülebilirlik Standartları’nı yayımladı. Artık yeni bir kısaltmamız (KGK-Sürdürülebilirlik) ve yeni bir logomuz (Kahverengi ve Yeşil) var. Kömürden yenilenebilir kaynaklara, kahverengi ekonomiden yeşil ekonomiye geçişe adeta vurgu yapan. Harika.
26 Haziran 2023 tarihli Avrupa Birliği ilgili standartlarını temel alan TSTS S1: Sürdürülebilirlikle İlgili Finansal Bilgilerin Açıklanmasına İlişkin Genel Hükümler; TSRS S2: İklimle İlgili Açıklamalar adlı standartlarımız 29 Aralık 2023’te yayınlanarak sürdürülebilirlik raporlaması 1 Ocak 2024 itibarıyla zorunlu oldu. İlk raporlama 2025’te yayınlanarak 2026’da raporlara ilişkin güvence denetimleri başlayacak.
Bu raporlamalarda esas olan kuruluşların sürdürülebilirlik yönetimlerinde risk ve fırsatların ortaya konulmasıyla finansa erişim, akçe sağlamalarında karar vereceklere yararlı bilgilerin açıklanmasıdır. Sözün özü kuruluşun risk ve fırsatları öngürülen finansal etkileriyle “Önemli Bilgi” ile “Karşılaştırmalı Bilgi” sunularak şeffaflık sağlanacaktır. Hepimizin ödevi var. İyi öğrenmek gerek. Enerji her yerde raporlanacak. Çok çalışmak gerek. Çok.
TSRS 2 ile kuruluşlara iklimle ilgili riskler ve fırsatlar hakkında bilgi açıklamasını zorunlu kılmaktadır. İklim değişikliği mücadelesi en kısa tanımı ile en iyi karbon yönetimi ile sera gazı salım azaltımıdır. Bu düşük karbon ekonomisi yolunda kahverenginden yeşile gidişte karbon ticareti fırsatı öne çıkarken Karbon Tutma ve Depolama (CCS); Karbon Tutma, Kullanım ve Depolama (CCUS) teknik çözümleri mühimdir. Hepsi yeşil iş ve istihdam demek. İşte bu konuları, sanayimizin karbonsuzlaşma yolunu 6-7 Mayıs 2024 tarihlerinde İTÜ’de yapacağımız IX.İstanbul Karbon Zirvesi’nde “İklim Değişikliği Kaynaklı Riskler, Fırsatlar ve Karbon Ticareti” temalı etkinliğimizde irdeleyeceğiz. Enerji sektörümüzün kuvvetli duruş yaptığı zirvemizde iş dünyası üst yöneticilerini dinleyeceğiz. “Karbon Yönetimi ve Enerji” oturumumuzun enerjisinin yine yüksek olacağını öngörüyoruz.
Onuncu yılını Aralık 2013’te kutladığımız Sürdürülebilir Üretim ve Tüketim Derneği’mizin “2024 Düşük Karbon Kahramanı Ödülü” başvurumuz adaylara açık. Green Power dergimizin ve Petrotürk portalımızın medya desteğini sunduğu konusunun ilk ve tek etkinliği olan zirvemize paydaşlarımızı bekliyoruz. QS Dünya Üniversite Sıralamaları Sürdürülebilirlik 2024 genel sıralamasında dünyada 221., çevresel etki kategorisinde dünyada 148. sıradaki konumu ile Türkiye’de 1. olan İTÜ’müzün Ayazağa Yerleşkesi mayısta, kahvemizin tadı ve kokusunun enerjisiyle başka güzeldir. Bekleriz.
Enerjinize, çevrenize ve ikliminize iyi bakınız değerli okuyucularım.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, COP29 Dünya Liderleri İklim Zirvesi’nde konuştu12 Kasım 202416:07 Adana’daki iki maden sahası için ihale düzenlenecek12 Kasım 202409:14 Günsan Elektrik’e The Globee Awards’tan altın ödül5 Aralık 202414:31 EN YAKIT, tüm otoyolları kapsayacak5 Aralık 202411:47 Aksa Enerji BIST Katılım 30 endeksindeki en büyük elektrik üreticisi oldu5 Aralık 202411:42 Mersin’de 7 jeotermal kaynak arama sahası ihale edilecek5 Aralık 202411:14 EÜAŞ’ın hak ve yükümlülüklerini belirleyen hükümde değişiklik5 Aralık 202409:30