“Türkiye’nin enerji arz güvenliğini sağlıyoruz”

Bu yıl sekizincisi düzenlenen Boğaziçi Zirvesi’nde ‘Enerjinin Geleceği’ başlıklı panelde enerjinin geleceği masaya yatırıldı.

Raşit Kırkağaç/İstanbul

Sekizincisi düzenlenen Boğaziçi Zirvesi’nde ‘Enerjinin Geleceği’ başlıklı panelde enerjinin geleceği masaya yatırıldı. Moderatörlüğünü VIP Turkey Holding B.V Yönetim Kurulu Üyesi Gülsüm Azeri’nin yaptığı panelde, Türkiye Eski Enerji Bakanı Hilmi Güler, DEİK Enerji İş Konseyi Başkanı Yücel Özen ve Katar Eski Enerji Bakanı Dr. Abdullah Bin Hamad Al Atiyyah konuştular.

“LNG’NİN PAYI ARTIYOR”

 VIP Turkey Holding B.V Yönetim Kurulu Üyesi Gülsüm Azeri yaptığı konuşmada, “Türkiye’nin enerji gündeminde yenilenebilir kaynakların ağırlığının artırılması, aktif sondaj faaliyetlerinin Karadeniz ve Akdeniz’de gerçekleşmesi, enerjinin yerel ve uluslararası piyasalarda emtia haline getirilmesi var. Buna ek olarak dünya enerji görünümüne bakıldığında LNG’nin toplam gaz ticaretindeki payı artıyor. 2040’a gelindiğinde ise bu payın yüzde 40’ı geçeceği öngörülüyor. LNG üretim miktarlarında da bir artış söz konusu. Bu artış geleneksel gaz boru hattı sözleşmelerinin dengelerini değiştiriyor. Hal böyle olunca LNG sözleşmeleri ön plana çıkıyor. 2016’da yenilenebilir enerji kaynakları yeni ilavelerin yüzde 552ini oluşturdu” diye konuştu.

“TÜRKİYE DOĞAL KAYNAK BAKIMINDAN ZENGİN”

Eski Enerji Bakanı Hilmi Güler konuşmasında Türkiye’nin enerji politikalarından bahsetti. Güler, “Türkiye kaynakları kullanma bakımından kısıtlı gibi görünse de kaynaklar bakımından iyi durumda. Bizim görünürde şu an petrol ve doğalgazımı yok ama ben hala var olduğuna inanıyorum. Rüzgar ve jeotermal potansiyelimizi inceledik. Rüzgar dahil güneş, jeotermal ve Türkiye’deki bütün kaynakların haritalarını ve envanterini ortaya çıkardık. Yenilenebilir enerji konusunda iyi durumdayız” dedi.

“UYGARLIĞIN TEMELİ ENERJİDİR”

Uygarlığın temelinin enerji olduğunu dile getiren DEİK Enerji İş Konseyi Başkanı Yücel Özen, “Bildiğiniz gibi enerji olmadan ne ulaştırma ne sanayi oluyor. Dolayısıyla enerji her şeyin temelinde. Doğalgaz elektrik üretiminde ilk sırada yer alırken onu petrol, kömür ve yenilenebilir kaynaklar izliyor. Ayrıca hidrolikte yaklaşık yüzde 7 civarında bir tüketim oranı var. Gaz, petrol ve kömür bu işte hala ağırlık taşları. Dünya toplamda 13 milyar 276 milyon ton petrole eşdeğer enerji tüketiyor. Türkiye bu toplamın sadece yüzde 1’ini tüketiyor. Fakat dünya nüfusunun yüzde 15’i enerji ihtiyacından yoksun olarak yaşamaya çalışıyor. Önümüzdeki yirmi yıl çok kritik çünkü fosil yakıt kullanımını azaltmazsak büyük iklim felaketleri ile karşı karşıya kalacağız. Gelişmiş ülkelerde günde kişi başı 14 varil petrol tüketilirken gelişmiş ülkelerde ise 3 varil tüketim gerçekleşiyor. Dünyada 1 milyar otomobil sefer yapıyor ve bu rakamın çok kısa sürede 2 milyara ulaşacağı ifade ediliyor. Dünyada genelinde günlük 93 milyon varil petrol tüketimi gerçekleşiyor ve bunun artacağı söyleniyor. Petrol fiyatlarında 10 dolarlık bir artış gelişmekte olan ülkelerin GDP’sinde azalıma neden oluyor. Enerji arz ve güvenliği hem dünya hem de ülke için kritik bir durum” dedi.

“KATAR GAZ ÜRETİMİNİ DAHA DA ARTTIRACAK”

 Tüm dünyanın enerji arz ve güvenliği ile ilgili kaygı duyduğunu ifade eden Katar Eski enerji Bakanı Dr. Abdullah Bin Hamad Al Atiyyah şöyle konuştu, “40 yıl enerji sektöründe çalıştım. Bunun 20 yılında bakanlık yaptım. 1992 yılında göreve başladığımda Katar’ın gaz üretimi sıfırdı. Fakat şu an dünyanın en büyük LNG ihracatçısı konumundayız. Üretimimizi ileride de arttırmaya karar verdik ve 100 milyon ton daha arttıracağız. Bunula birlikte Türkiye’nin de enerji arz güvenliğini temin ediyoruz”