‘Torba tasarı’ PBK’da görüşülmeye devam ediyor

Vergi kanunları ile bazı kanun ve kanun hükmünde kararnamelerde değişiklik yapılması hakkında kanun tasarısı TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda görüşülmeye devam ediliyor.

Enerji sektörünü yakından ilgilendiren yasa tasarısında spot boru gazı ve CNG ithalatında uzun kontrat şartı aranmayacak, nükleer enerji santral yatırımları devlet teşvik ve desteğinden yararlanacak, yurtiçi pazar payı yüzde 2’den az olan LPG dağıtıcılarının ulusal stok yükümlülüğünden muaf tutulması, Türk Petrol Kanunu kapsamında petrol hakkı sahibinin hak ve yükümlülüklerini erteleyen mücbir sebeplerin belirlenmesi, kaçak madencilik faaliyetlerinin önüne geçmek için hapis cezası getirilmesi gibi birçok düzenleme yer alıyor.

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda devam eden görüşmelerde 20 Şubat 2018 itibariyle enerji sektörünü yakından ilgilendiren maddelerden kabul edilen maddeler şunlar oldu:

ÇATI ELEKTRİĞİNE GELİR VERGİSİ MUAFİYETİ

Madde 3: Elektrik Piyasası Kanunu kapsamında kiraladıkları veya sahibi oldukları meskenlerde kurulu gücü 10 kW ve dahili olan çatı ve cephe uygulamalı yenilenebilir enerji kaynaklarına dayalı elektrik üretim tesisinden ürettikleri elektrik enerjisini tedarik şirketine satanlara gelir vergisi muafiyeti getiriliyor.

ELEKTRİKLİ ARAÇLAR MTV TARİFESİNİN YÜZDE 25’İNİ ÖDEYECEK

Madde 17: Karayolları Trafik Kanunu’nda yer alan minibüs ve otobüs tanımlarına uyum sağlamak için Motorlu Taşıtlar vergisi kanununda düzenleme yapılmakta, motorlu taşıtlarla ilgili motor gücü tanımı da ekleniyor.

Madde 18-21: Sadece elektrik motorlu otomobil, kaptıkaçtı, arazi taşıtları ve benzerlerinin, panelvanların ve motosikletlerin, daha düşük olarak, diğer taşıtlar için uygulanmakta olan motorlu taşıtlar vergisi tarifesinin yüzde 25’i oranında vergilendiriliyor. Bu düzenlemeyle birlikte benzinli ve dizel otomobiller için ödenen MTV’nin yüzde 25’i kadar bir miktar belirlenmiş oldu.

BARAJ İNŞAATI İÇİN ACELE KAMULAŞTIRMA

Madde 27: Baraj inşaatı için yapılan taşınmaz kamulaştırmaları ve mutlak koruma alanında kalan taşınmazlar yönünden taşınmaz sahiplerine, kamulaştırma işlemlerine dava açmadan önce kamulaştırılmaya tabi tutulabilmesi için zorunlu idari başvuru yolu getirilmekte, Valiliklerce kurulacak bir komisyon marifetiyle, taşınmazların çevresel, sosyal, ekonomik ve yerleşme düzeninin bozulup bozulmadığı gerekçeleriyle taşınmazın kamulaştırılıp kamulaştırılmayacağının değerlendirilip bir sonuca göre karar verilmesi sağlanacak.

KAÇAK MADENCİLİK FAALİYETLERİNE HAPİS VE MEN CEZASI

Madde 32: İhalesi iki defa yapılmasına rağmen, maden sahasına müracaat olmaması halinde gerçek anlamda madencilik faaliyeti yapılabilecek sahaların aramalara açık hale getirilmesine imkân sağlanmaktadır.

Madde 33: Bir ruhsatı olmadan maden ocağı açılması, işletilmesi veya faaliyetleri durdurulmuş maden sahasında madencilik faaliyetinde bulunulması fiillerini işleyenlere üç yıldan beş yıla kadar hapis ve yirmi bin güne kadar adli para cezası verilecek. Ayrıca bu suçtan hüküm giyenler, infazın tamamlanmasından itibaren on yıl boyunca madencilik faaliyeti yapamayacaklar.

Madde 34: Linyit ve taş kömürü çıkaran özel hukuk tüzel kişilerinin sahibi olarak işlettikleri yer altı maden işletmeleri ile kamu kurum ve kuruluşlarının iştiraklerinin işlettikleri yer aldı maden işletmelerinde çalışan rödovansçılara, çalışma saatinde azalma, ücret artışı ve yıllık izin düzenlemeleri gibi iyileştirmelere bağlı olarak oluşan maliyet artışlarının karşılanması için destek verilmesi öngörülüyor.

SPOT BORU GAZI VE CNG’YE KONTRATSIZ İTHALAT İMKANI

Madde 46: Doğalgaz tüketiminin yüzde 98’inin ithal yol ile temin edilmesi hususu dikkate alındığında, doğalgaz temininin azalması ya da durması ile meydana gelebilecek doğalgaz açığını gidermek amacı ile arz güvenliği, sürekli ve kesintisiz gaz arzı sağlanması amacıyla uzun dönemli kontrata bağımlı olmayan anlık boru gazı ve CNG ithalatı yapılması amaçlanıyor.

BİODİZEL VE 10 NUMARA YAĞ ÖTV KAPSAMINDA

Madde 51: Mevcut Özel Tüketim Vergisi Kanunu’nda karşılığı olmayan biodizele yakınlık gösteren diğer mallar ile bunların karışımlarının tamamının ÖTV’ye tabi tutulabilmesi sağlanmaktadır. Ayrıca, akaryakıt kaçakçılığı ile mücadele için akaryakıta karıştırılarak ya da doğrudan akaryakıt olarak kullanılabilecek malların (10 numara yağ) ÖTV’ye tabi tutulabilmesi sağlanacak.

BOR MADENİNDE AR-GE FAALİYETLERİNE DESTEK

Madde 57: Eti Maden İşletmelerince ihtiyaç duyulan konulardaki Ar-Ge çalışmalarının Ulusal Bor Enstitüsü görevlerinde düzenleme yapılarak Eti Maden İşletmeleri’nin desteği dahilinde yapılması ve Enstitünün yurt dışında Ar-Ge faaliyetleri yürütmesinin desteklenmesine imkan sağlanmaktadır.

Madde 58: Ulusal Bor Araştırma Enstitüsünün Ar-Ge projelerinde desteklerin açılacak özel hesaplara aktarılarak harcamaların proje yürütücü idarelere doğrudan gerçekleştirilebilmesi, projelerde görev alan personele ücret ödenebilmesi ve Ar-Ge projelerinde görev alan lisansüstü öğrencilere ve doktora sonrası araştırmacılara burs verilebilmesi ile diğer kamu kurum ve kuruluşları ile özel kuruluşlardan destek alınabilmesi öngörülmektedir.

PAZAR PAYI YÜZDE 2’Yİ GEÇMEYEN DAĞITICILARA STOK MUAFİYETİ

Madde 59: Büyüklükleri yüzde 2’yi aşmayan LPG dağıtıcı lisans sahiplerinin ulusal petrol stok mükellefiyeti kapsamındaki stok yükümlülüğünden muaf tutulması öngörülmektedir.

ENERJİ PERFORMANS SÖZLEŞMESİ

Madde 69: 18/4/2007 tarihli ve 5627 sayılı Enerji Verimliliği Kanununun 3 üncü maddesinin birinci fıkrasına (i) bendinden sonra gelmek üzere aşağıdaki bent eklenerek enerji performans sözleşmesi getirildi. Buna göre; Enerji performans sözleşmesi: Uygulama projesi sonrasında sağlanacak enerji tasarruflarının garanti edilmesi ve yapılan harcamaların uygulama sonucu oluşacak tasarruflarla ödenmesi esasına dayanan sözleşmeyi ifade edecek.

Madde 70: (1) Genel yönetim kapsamındaki kamu idareleri ile diğer kamu kurum ve kuruluşları, enerji tüketimlerini veya enerji giderlerini düşürmek üzere enerji performans sözleşmeleri yapabilir ve onbeş yılı aşmayan yıllara yaygın yüklenmeye girişebilirler. Bu kapsamda gerçekleştirilecek mal ve hizmet alımları ile yapım işleri, ceza ve yasaklama hükümleri hariç, 4/1/2002 tarihli ve 4734 sayılı Kamu İhale Kanunu hükümlerine tabi değildir. (2) Enerji performans sözleşmeleri gereğince yapılacak ödemeler, idarelerin sözleşme konusu enerji alım giderlerinin yapıldığı bütçe tertiplerinden gerçekleştirilir. (3) Yıllık yapılacak ödemelerin toplamı garanti edilen yıllık tasarruf miktarına karşılık gelen tutarı aşamaz. (4) Sözleşme bedeli, uygulamanın ekonomik ömrü boyunca sağlanacak toplam tasarruf miktarından eşit veya yüksek olamaz. (5) Bu madde kapsamında yapılacak işlerde taahhüde uyulmaması halinde uygulanacak cezai şartlara, tasarruf hesaplarına esas referans değerlerin belirlenmesine, sözleşmeye esas ekonomik ve teknik analizlere, sözleşme süresince yapılacak izleme ve doğrulama faaliyetlerine, enerji performans sözleşmeleri gereğince yapılacak ödemelere, asgari sözleşme hükümleri ile diğer hususlara İlişkin usul ve esaslar, Maliye Bakanlığı ve Kamu İhale Kurumunun görüşü alınarak Bakanlık tarafından belirlenir.”