Elektrik ve gaz dağıtımda 2021’e hızlı başlangıç

2020 yılını pandeminin etkisiyle birleşme satın almalar açısından önceki yıllara oranla zayıf geçiren Türkiye enerji sektörü, 2021 yılına önemli bir başlangıç yapıyor.

2020 yılını pandeminin etkisiyle önceki yıllara oranla satın alma ve birleşmeler açısından zayıf geçiren Türkiye enerji sektörü, 2021 yılına önemli satın almalarla hızlı bir başlangıç yapıyor. Sektörde 2021’in ilk ayları içinde 2’si doğal gaz dağıtımı 1’i de elektrik dağıtım sektöründe olmak üzere 3 önemli satın almanın tamamlanması bekleniyor.

İZGAZ’IN SATIŞINA REKABET KURUMU ONAYININ ARDINDAN GÖZLER ENERYA’DA

Gas&Power’ın konuya yakın kaynaklardan edindiği bilgilere göre, doğal gaz dağıtım sektöründeki 2 önemli satın almada Enerya Enerji ve İzgaz’ın satışlarında sona gelindi. Rekabet Kurumu 30 Aralık’ta aldığı kararla İzgaz İzmit Gaz Dağıtım Sanayi ve Ticaret A.Ş’nin Palmet Enerji tarafından devralınmasına izin verdi. Enerya Enerji’nin devri için Ahlatçı Holding’in bağlayıcı teklifi sunduğu ve hemen ardından gerekli onay süreçleri için Rekabet Kurumu ve EPDK’ya başvuruda bulunduğu öğrenildi. Enerya Enerji ve İzgaz’ın devir işlemlerinin Nisan ayına kadar tamamlanması bekleniyor.

LONDRA MERKEZLİ ACTİS ELEKTRİK DAĞITIMDA ÖNEMLİ BİR SATIN ALMA İÇİN SONA YAKLAŞTI

Gas&Power’ın edindiği bilgilere göre, Londra merkezli İngiliz yatırım şirketi Actis Marmara bölgesinde faaliyet gösteren bir elektrik dağıtımın şirketinin satışı için masaya oturdu. Londra merkezli şirketin söz konusu dağıtım şirketinin tamamını almak için görüşmelere başladığı ve devam eden görüşmelerde ilerleme sağlandığı öğrenilirken görüşmelerin olumlu sonuçlanarak anlaşma sağlanması ve bir aksilik yaşanmaması durumunda satış sürecinin bu yılın Nisan-Mayıs aylarına kadar tamamlanması bekleniyor.

SATIN ALMA VE BİRLEŞMELER

2021’DE HIZLANACAK, BAŞKA YABANCI YATIRIMCI GİRİŞLERİ OLABİLİR

Gas&Power’a bilgi veren sektör kaynakları 2021 yılında enerji sektöründe satın alma ve birleşmelerin hızlanmasının beklendiğini belirterek özellikle İngiliz yatırım şirketi Actis’in elektrik ilgisinin sektör açısından çok önemli olduğuna dikkati çekiyor. Söz konusu şirketin satın alma görüşmelerinin olumlu sonuçlanması ve devir işleminin tamamlanması durumunda bunun Türkiye elektrik piyasası ve dağıtım sektörüne yabancı yatırımcıların tekrar ilgisinin başlaması açısından çok önemli ve güzel bir gelişme olacağını ve başka yabancı yabancı girişlerinin de olabileceğini ifade ediyor.

İZGAZ İZMİT GAZ DAĞITIM VE BAYMİNA DOĞAL GAZ SANTRALİNİN PALMET ENERJİ’YE SATIŞINA REKABET KURUMU’NDAN ONAY

Rekabet Kurumu 30 Aralık tarihli toplantısında aldığı kurul kararıyla Fransız Enerji devi Engie’nin Türkiye’de faaliyet gösteren iştiraki Engie Türkiye bünyesinde yer alan İzgaz İzmit Gaz Dağıtım, Baymina Doğal Gaz Santrali ve Gazko Enerji Ticaret ve Engie Yönetim Enerji Hizmetleri’nin Palmet Enerji tarafından devralınması işlemine izin verdi. Karar 6 Ocak’ta Kurumun internet sitesinden duyuruldu.

Bu karar sonrası gözler EPDK’ya çevrildi. Palmet Enerji, İzgaz’ın da aralarında söz konusu şirketlerin devri için bağlayıcı teklifi sunduktan sonra Engie Türkiye ile 4 Aralık’ta hisse devir anlaşması imzalamış ve hemen ardından Rekabet Kurumu ve EPDK’ya geçtiğimiz ay başvuru yapmıştı. Nisan ayına kadar devir işleminin tamamlanmasının beklendiği öğrenildi. Anlaşmanın mali büyüklüğünün yaklaşık 570 TL civarında olduğu ifade ediliyor.

İzgaz’ın satış sürecini Engie adına TEB yürütürken Palmet’e adına ise Garanti Yatırım yönetiyor.

ENGİE TÜRKİYE

Eski adı Gaz de France Suez(GDF) olan Fransız enerji şirketi Engie’nin Türkiye’deki iştiraki olan Engie Türkiye, elektrik üretim, doğal gaz dağıtım-ticaret, bakım-onarım hizmetleri, akıllı şehir ve verimlilik hizmetleri alanlarında faaliyet gösteriyor ve yaklaşık 500 çalışanı bulunuyor. Engie Türkiye’nin portföyünde Ankara’da bulunan 770 MW kurulu güce sahip Baymina Doğal Gaz Kombine Çevrim Santrali, İzgaz İzmit Gaz Dağıtım A.Ş., Gazko Enerji Ticaret ve Engie Yönetim Enerji Hizmetleri yer alıyor.

İZGAZ İZMİT GAZ DAĞITIM A.Ş.

İzgaz 15.10.1992 yılında İzmit Büyükşehir Belediyesi öncülüğünde kurulan şirkete 1994 yılında Bakanlar Kurulu kararı ile İzmit Büyükşehir Belediyesi sınırları içinde doğal gaz tesisleri kurmak, doğal gaz dağıtmak ve satmak konusunda yetki verildi.

2004 yılında EPDK 5216 sayılı Büyükşehir Kanunu’na istinaden İzgaz’ın yetki sınırlarını Kocaeli ilinin Gebze ve Karamürsel hariç tamamına genişletti. 26 Nisan 2005 tarihinde BOTAŞ, Kocaeli’de kendisine ait olan sanayiye doğal gaz verme yetkisini İzgaz’a devretti. 2009 yılının başında Engie Türkiye bünyesine katılan İzgaz’ın yüzde 90’lık hissesi Engie Türkiye’ye yüzde 10’lık hissesi ise Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’ne ait. İzgaz, 361.000 abone, 323.000 gaz kullanıcısı ve 106 endüstriyel şirkete hizmet veriyor. Şirket 2,6 milyar metreküp yıllık gaz satış hacmine ve 2.800 km şebeke uzunluğuna sahip.

BAYMİNA DOĞAL GAZ KOMBİNE ÇEVRİM SANTRALİ

1998 yılında Yİ(Yap-İşlet) modeli ile kurulan Baymina Doğal Gaz Kombine Çevrim Santrali 770 MW büyüklüğünde. Ankara’da yer alan santralin yüzde 95’lik hissesi Engie Türkiye’ye, yüzde 5’lik hissesi ise Mimag’a ait. Yıllık 5,5 milyar kWh elektrik üretim kapasitesine sahip santral tam kapasitede 1,2 milyar metreküp gaz tüketebiliyor.

PALMET ENERJİ

1984 yılından bu yana elektrik üretimi ve ticareti ile gaz dağıtımı, ithalatı ticareti alanlarında faaliyet gösteren ve Doğan Samuray’ın Yönetim Kurulu Başkanlığı’nı yaptığı Palmet Şirketler Grubu, Palgaz Doğal Gaz Dağıtım Sanayi ve Tic. A.Ş Gebze’nin ve Palen Enerji Doğal Gaz Dağıtım End. ve Tic. A.Ş Erzurum’un doğalgaz dağıtımını gerçekleştiriyor. Yıllık 2,5 milyar metreküplük gaz ticaret hacmine sahip olan Palmet, İzgaz satın alması sonrası bu şirketin 2,6 milyar metreküplük gaz ticaret hacmiyle birlikte 5 milyar metreküpü aşan bir hacme ulaşacak.

Palmet enerji bünyesinde , Gazport Doğalgaz Toptan Satış Tic. ve Sanayi A.Ş., Ales Elektrik Üretim A.Ş., Delta Enerji Üretim ve Tic. A.Ş., Palport Elektrik Tic. A.Ş. ve Palport Elektrik Tic. A.Ş. şirketleri yer alıyor.

Şirket elektrik üretiminde Lüleburgaz’daki 60 MW’lık Delta Doğalgaz Kombine Çevrim Santrali ile Aydın – Çine OSB içerisinde yer alan 62 MW’lık Ales Doğalgaz Kombine Çevrim Santraline sahip. Şirketin elektrik portföyünde ayrıca aynı zamanda Erzincan’da kuracağı ve lisansını alarak mühendislik çalışmalarına devam ettiği 284 MW’lık Eriç Barajı ve HES Projesi de yer alıyor. Palmet, bünyesindeki diğer grup şirketleri ile rüzgar enerjisi santrali ve güneş enerjisi santrali projeleri için de çalışmalarına devam ediyor. Palmet, 2016’da 5.000 MW hidroelektrik santrali kurulu gücüne sahip Kanada şirketi Manitoba Hydro International ile Türkiye’de Palmet-Manitoba Hyro International Mühendislik ve Müteahhitlik Ticaret A.Ş. (PMHI A.Ş.) adı altında yeni bir ortaklık yapısı oluşturmuştu.

Palmet Enerji’nin adı 2 yıl önce Alman EWE şirketine ait Bursagaz ve Kayserigaz şirketlerinin satışı içinde gündeme gelmişti. Bu iki şirketi satın almak için Palmet’in EWE ile yürüttüğü görüşmeler olumsuz sonuçlanmış ve bu iki şirketi SOCAR Türkiye satın almıştı.

ENERYA’NIN SATIŞINDA İBRE AHLATÇI’DA

STFA Yatırım Holding grup şirketi olarak 2003 yılında kurulan Enerya, doğal gaz dağıtımı, elektrik ticareti, doğal gaz ticareti ve yenilenebilir enerji alanlarında faaliyet gösteriyor.

Şirketin yüzde 70 oranındaki hissesi STFA’ya, kalan yüzde 30’u ise İsviçreli girişim sermayesi şirketi Partners Grup’a ait.

Gas&Power’ın edindiği bilgilere göre, satış sürecini Citigorup’un yürüttüğü Enerya Enerji’nin satışı için 1 yıla yakın süredir devam eden görüşmeler neticesinde Ahlatçı Holding, Safi Holding ve Palmet bağlayıcı teklif sundu.

Bu üç şirket arasında Ahlatçı’nın ilerleme kaydettiği ve satış için EPDK ve Rekabet Kurumuna başvurduğu öğrenildi. Şirketin EPDK ve Rekabet Kurumu’nun vereceği kararlar sonrasında süreci tamamlayacağı ifade ediliyor. Enerya Enerji ve İzgaz’ın devir işlemlerinin Nisan ayına kadar tamamlanması bekleniyor.

ENERYA ENERJİ

9 dağıtım bölgesinde yer alan toplam 10 şehirde 30 yıl süreyle doğal gaz dağıtım lisansına sahiptir ve 1.400.000’i aşkın aboneye hizmet veriyor. Enerya Enerji 10 şehirde yer alan doğal gaz dağıtım şirketlerinde farklı oranlarda hisselere sahip. Enerya Enerji’nin 4 milyar metreküp yıllık gaz satış hacmine ve 15.000 km şebeke uzunluğuna sahip.

AHLATÇI HOLDİNG

Ahlatcı Holding, altın, finans, enerji, sağlık, otomotiv ve gayrimenkul sektörlerinde yer alan 34 şirketiyle hizmet veriyor. Türkiye’nin altın üretimi ve ihracatı konusunda en üst sıralarda yer alan Ahlatcı Holding, 6 farklı sektörde 3.250 çalışana sahip.

Birleşik Arap Emirlikleri başta olmak üzere 26 ülkeye ihracat yapan Holding, 1,3 milyar doları aşan bir ihracat hacmine sahip ve ana faaliyet alanı olan kuyumculuk ve altın sektörlerinde Türkiye iç pazarının en büyük tedarikçilerinden birisi.

ENERYA SATIN ALMASI İLE BİRLİKTE GAZ DAĞITIMINDA BÜYÜYECEK

ÇEDAŞ grubu Türkiye genelinde 3 dağıtım bölgesinde yer alan toplam 5 ilde faaliyet gösteriyor. ÇorumGaz, SürmeliGaz ve KarGaz şirketleri dağıtım bölgelerinde yer alan 1.250.000 kişiye hizmet veriyor. Yaklaşık 400 çalışanı bulunan grup şirketleri dağıtım bölgelerinde yaklaşık toplam 500 bin aktif aboneye sahip.

Enerya’nın satın alma gerçekleşmesi durumunda Ahlatçı Holding, bünyesindeki ÇEDAŞ grubuna ek olarak Enerya ile birlikte doğal gaz dağıtımında önemli bir atılımla pazar payını ve hizmet verdiği bölge sayısını ciddi oranda artırmış olacak.

LONDRA MERKEZLİ ACTİS ELEKTRİK DAĞITIMDA ÖNEMLİ BİR SATIN ALMA İÇİN SONA YAKLAŞTI

Gas&Power’ın edindiği bilgilere göre, Londra merkezli İngiliz yatırım şirketi Actis, Marmara bölgesinde faaliyet gösteren bir elektrik dağıtımın şirketinin satışı için masaya oturdu. Londra merkezli şirketin söz konusu dağıtım şirketinin tamamını almak için görüşmelere başladığı ve devam eden görüşmelerde ilerleme sağlandığı öğrenildi. Anlaşmanın sonuçlanması için EPDK’nın önümüzdeki tarife dönemine ilişkin açıklayacağı tarife kararının beklendiği de ifade edildi. Satış sürecinin bir aksilik yaşanmaması durumunda bu yılın Nisan-Mayıs aylarına kadar tamamlanması bekleniyor.

50’NİN ÜZERİNDE ÜLKEDE YATIRIMI VAR

2014 yılında kurulan Londra merkezli İngiliz yatırım şirketi Actis, dünya genelinde ağırlığı gelişen piyasalarda olmak üzere toplam 50’den fazla ülkede toplam 19 milyar dolarlık aktif büyüklüğe sahip yatırım portföyüne sahip. Dünya genelinde 17 ofisi bulunan Actis’in portföyünde ise 100’ün üzerinde şirket yer alırken şirketin yatırımları ağırlıklı olarak Afrika, Latin Amerika ve Asya ülkelerinde bulunuyor.

PANDEMİ SÜRECİ 2020’DE SATIN ALMA VE BİRLEŞMELERİ ETKİLEDİ

2020 yılında tüm dünyayı etkileyen pandemi süreci küresel enerji sektöründe olduğu gibi Türkiye enerji sektöründe de birleşme ve satın alma işlemlerinde düşüşe neden oldu.

• 2020 yılında Türkiye enerji sektöründe, Naturel Gaz SOCAR Türkiye’nin sıvılaştırılmış doğal gaz (LNG) ve sıkıştırılmış doğal gaz (CNG) dağıtım operasyonlarını 32,4 milyon TL’lik bedelle devralmıştı. Devir işlemi geçtiğimiz Ekim ayının sonunda tamamlanmıştı.

• 2020 yılında gerçekleşen bir diğer satın alma işleminde ise Zorlu Enerji, 57 MW’lık Sarıtepe ve 23,3 MW’lık Demirciler RES’leri bünyesinde barından Zorlu Rüzgar Enerjisi Elektrik Üretimi AŞ’nin yüzde 100 hissesini Akfen Yenilenebilir Enerji AŞ’ye devretmişti. Toplam 80,3 MW’lık 2 RES’in devir işlemi 105 milyon ABD Doları değer üzerinden, borçlar düşüldükten sonra 43,2 dolara yapılmıştı.

• 2020 yılının enerjide gerçekleşen bir diğer satın alma işlemi ise İş Portföy Yönetimi A.Ş. Altyapı Girişim Sermayesi Yatırım Fonu’nun yüzde 100 iştiraki olan Deniz RES Enerji Yatırımları A.Ş.’nin Tokat’ta yer alan 32 MW’lık rüzgar enerjisi santrallerini işleten Kinesis Enerji’ye ait Bereketli RES’in yüzde 100 hisselerini satın alması oldu. Geçtiğimiz Aralık ayının sonunda Rekabet Kurumu’nun onayının ardından 31 Aralık’ta tamamlanan devir işleminde Kinesis Enerji adına satış sürecini Garanti BBVA Yatırımın yönetti.

• Yine geçtiğimiz sene Esenboğa Elektrik Üretim AŞ, toplam 12,2 MW kurulu gücündeki 11 adet lisanssız güneş enerjisi santralini 13,6 milyon dolar karşılığında Özyer Group’tan devralmıştı. Devir işlemi geçtiğimiz Aralık ayının sonunda tamamlanmıştı.

• 2020 yılında enerji sektöründe gerçekleşen en büyük satın alma Ordu Yardımlaşma Kurumu’nun (OYAK) Güzel Enerji (Total Oil Türkiye) ve Milangaz’ı devralması oldu. Demirören Holding’e ait Güzel Enerji (Total Oil Türkiye) ve Milangaz’ın hisselerinin tamamını OYAK Akaryakıt ve LPG Yatırım AŞ devraldı. Haziran ayından tamamlanan devir işleminin toplam tutarı ise yaklaşık 450 milyon dolar oldu.

• 2020 yılında Polat Enerji’nin satışı gündeme gelmiş fakat alıcılarla devam eden görüşmeler sonuçlanmamıştı. Türkiye’de rüzgar enerjisinde en yüksek kurulu güce sahip şirketlerden birisi olan Polat Enerjide Kanadalı emeklilik fonu yatırım yöneticisi PSP Investments’ın yüzde 45, Fransız EDF Energies Nouvelles’in yüzde 45, tamamı Adnan Polat’a ait Batıyel Enerji Elektrik’in yüzde 10 payı bulunuyor. Polat Enerji’nin kurulu güçleri toplamı 559 MW olan 4 adet rüzgar enerjisi santrali ve 26 MW kurulu güce sahip 1 adet güneş enerjisi santrali bulunuyor. Şirketin toplam kurulu gücü ise 585 MW.

2021’DE ENERJİDE HALKA ARZLAR DA BEKLENİYOR

Gas&Power’a değerlendirmelerde bulunan sektör kaynakları 2021’de yabanacıların Türkiye ekonomisine ve Türk varlıklarına olan ilgisinde artış yaşanmasını beklediklerini belirtti. Bu ilginin satın alma ve birleşmelere de yansımasının beklemesi gerektiğine dikkati çeken sektör kaynakları Türk şirketlerinin de enerjide özellikle yenilenebilir enerji yatırımları için benzer girişimlerde bulunacaklarını söyledi. Halka arz için bekleyen enerji şirketlerinin 2021’de borsada halka arz edilebileceğini de belirtiyor.