127 milyar TL’lik destek

Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’ndeki Kabine Toplantısı’nın ardından açıklamalarda bulunan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, elektrik faturalarındaki TRT payı ile Enerji Fonu kesintilerini kaldırma kararı aldıklarını ifade ederek, “Hem enerji sektöründeki kurumların dengelerini bozmayacak hem vatandaşlarımızı mağdur etmeyecek bir yaklaşımla bu küresel enerji krizini yönetmeyi sürdüreceğiz” dedi.

Uluslararası piyasalarda enerji emtialarında yaşanan fiyat artışları birçok ülkede olduğu gibi Türkiye’de de enerji maliyetlerini artırmaya devam ediyor. Tüketicileri fiyat artışlarından korumak ve etkilerini azaltmak amacıyla akaryakıt, doğal gaz ve elektrik fiyatlarında yapılan sübvansiyonların miktarı 127 milyar TL’ye ulaştı.

YÜZDE 2,7 İNDİRİM 

Tüketicilere sağlanan sübvansiyonlara rağmen uluslararası piyasalarda artan petrol, doğal gaz ve kömür fiyatları nedeniyle Hükümet TRT payı ile Enerji Fonu kesintilerini kaldırma kararı aldı. Bu kararla birlikte 1984 yılından beri 37 yıldır yürürlükte olan TRT Kurum Gelirleri Kanunu Uyarınca tüketicilerden alınan yüzde 2’lik TRT Payı kaldırıldı. 1 Ocak 2021 tarihinde yüzde 1’den yüzde 0,7’ye düşürülen Enerji Fonu kesintileri de yeni kararla birlikte kaldırıldı. Böylece elektrik tüketim payı üzerinden yüzde 2,7’lik bir indirim sağlandı. 

TRT payı ile Enerji Fonu kesintilerinin kaldırmasıyla birlikte tüketicilere yıllık 3 milyar TL’lik ilave destek sağlanacak.  

TOPLAM DESTEK MİKTARI 127 MİLYAR TL’YE ULAŞTI

Konutlarda tüketilen doğal gaza uygulanan yüzde 76’lık sübvansiyonun toplam maliyeti 50 milyar TL’ye ulaştı. Akaryakıtta eşel mobil sistemi ile kamu yaklaşık 60 milyar TL’lik ÖTV gelirinden feragat etti. Elektrikte fiyatlarında uygulanan sübvansiyonun toplam maliyeti ise 17 milyar TL’ye ulaştı. Böylece kamu tarafından fiyat sübvansiyonları ve ÖTV gelirlerinden feragat edilen miktar ile tüketicilere sağlanan toplam destek miktarı 127 milyar TL’ye ulaştı. 

“TRT PAYI İLE ENERJİ FONU KESİNTİLERİNİ DE KALDIRMA KARARI ALDIK”

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, elektrik faturalarındaki TRT payı ile Enerji Fonu kesintilerini kaldırma kararı aldıklarını bildirdi.

Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’ndeki Kabine Toplantısı’nın ardından millete seslenen Erdoğan, toplantıda sağlıktan dışişlerine, enerjiden adalete kadar ülkenin ve milletin pek çok meselesini enine boyuna görüştüklerini, konuştuklarını söyledi.

ENERJİ FİYATLARI

Kapanma dönemlerinde verdikleri kapsamlı ve yerinde desteklerle ekonomik faaliyet yürüten aktörlerin ve dar gelirli vatandaşların telafi edilemez sorunlar yaşamalarının önüne geçtiklerini ifade eden Erdoğan, şunları söyledi:

“Genç işsizliği önlemek için 251 organize sanayi bölgesinde açmayı taahhüt ettiğimiz mesleki eğitim merkezlerinden 87’sini faaliyete geçirdik. Halen hazırlıkları süren 164 mesleki eğitim merkezini de inşallah ocak ayında açıyoruz. Böylece, milletimize istihdamı artırma konusunda verdiğimiz bir taahhüdü daha yerine getirmiş oluyoruz. Yatırım, üretim, ihracat ve istihdam odaklı ekonomi politikamızda bütçe disiplininden taviz vermeden ülkemizi büyütecek her adımı desteklemeye devam ediyoruz.

Ülkemizin bu yıl yaklaşık yüzde 8 artış gösteren elektrik talebini yaptığımız yatırımlar ve aldığımız tedbirlerle herhangi bir sıkıntıya meydan vermeden karşıladık. Avrupa’da ekranları başında bizi izleyen milletime özellikle sesleniyorum. Avrupa’da doğal gaz fiyatları 2020 yılı başındaki 115 dolar seviyesinden geçtiğimiz ay itibarıyla 1100 dolar, hatta günlük piyasada 1500 dolar seviyesine kadar çıktı. Buna karşılık biz ülkemizdeki vatandaşlarımızın konutlarda tükettiği doğal gazı halen yaklaşık 150 dolardan veriyoruz. Rakamlar çok açık, net ortada. Alış fiyatımıza göre baktığımızda ise doğal gazı hane halkına yüzde 76 indirimle vererek 50 milyar liralık bir sübvansiyon yaptığımızı söyleyebiliriz.”

‘KÜRESEL ENERJİ KRİZİNİ YÖNETMEYİ SÜRDÜRECEĞİZ’

Erdoğan, aynı şekilde petrol fiyatlarının 2020 yılı başındaki 42 dolar seviyesinden 80 dolar seviyesine, kömür fiyatlarının 50 dolardan 270 dolar seviyesine kadar yükseldiğini anımsattı.

Eşel mobil sistemi ile alacakları vergiden 60 milyar lirayı bulan bir fedakarlık yaparak akaryakıt fiyatlarını dengede tutmanın gayreti içinde olduklarını söyleyen Erdoğan, şunları kaydetti:

“Küresel düzeydeki tüm bu yükselişe rağmen, bu yıl elektriği maliyetinin neredeyse yarısı düzeyinde bir faturayla vatandaşlarımıza vererek 17 milyar liralık bir sübvansiyon yaptık. Böylece sadece 2021 yılı için vatandaşlarımızın cebinden toplamda 127 milyar liralık ilave bir meblağın çıkmasını önledik. Bir başka ifadeyle her vatandaşımıza yıllık 1500 liranın üzerinde bir enerji desteği vermiş olduk. Önümüzdeki dönemde elektrik faturalarındaki, burası da çok önemli, altını özellikle çiziyorum, TRT payı ile Enerji Fonu kesintilerini de kaldırma kararı aldık. Hem enerji sektöründeki kurumların dengelerini bozmayacak hem vatandaşlarımızı mağdur etmeyecek bir yaklaşımla bu küresel enerji krizini yönetmeyi sürdüreceğiz. Finans tarafındaki dalgalanmaların da üretimi ve ihracatı artırarak cari açığımızı düşürdükçe durulacağına inanıyoruz. Bu bakımdan 2022 inşallah verdiğimiz emeklerin, yaptığımız fedakarlıkların, yürüttüğümüz mücadelelerin semeresini görmeye başlayacağımız bir yıl olacaktır. Büyük ve güçlü Türkiye’nin inşası yolundaki son önemli imtihanımız olan 2023’ü de başarıyla geride bıraktığımızda ülkemizin dünyanın siyasi ve ekonomik liginin en üstündeki yerini alışına hep birlikte şahitlik edeceğiz.”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye’nin en büyük gücünün milletin birliği, beraberliği, kardeşliği, azmi ve kararlılığı olduğunu söyledi.