Şarj lisansı için 2 Ağustos’a dikkat

EPDK tarafından yayınlanan Şarj Hizmeti Yönetmeliği uyarınca akaryakıt istasyonlarındakiler de dahil halihazırda hizmet veren şarj istasyonlarının 2 Ağustos tarihine kadar lisans sahibi bir şarj ağı işletmecisinin ağına dahil olması gerekiyor. Aksi halde usulsüz elektrik kullanımı hükümleri uygulanacak.

EPDK tarafından yapılan düzenlemeyle, elektrikli araç şarj istasyonları sektöründe akaryakıt ve LPG piyasasına benzer bir yapının kurulması hedeflendi. Buna göre, şarj ağı kurmak isteyen firmalar EPDK’dan lisans alacak, şarj istasyonları da bu şebekenin bir parçası olarak hizmet verecek.

2 Nisan 2022’de yayınlanan yönetmelik doğrultusunda şarj ağı işletmeciliği lisansı için başvurular yapılmaya ve lisanslar verilmeye başlandı. 23 Haziran tarihi itibariyle 14 firmaya lisans verildi. Yine aynı yönetmelik hükümleri uyarınca mevcuttaki şarj istasyonlarının da yönetmeliğin yayın tarihinden itibaren 4 ay içinde bir lisanslı şarj ağı işletmecisinin ağına dahil olması şartı getirildi. Bu yüzden halen akaryakıt istasyonları da dahil çeşitli noktalarda kamuya açık alanlarda şarj hizmeti veren şarj istasyonlarının 2 Ağustos 2022 tarihine kadar bu şartı yerine getirmesi gerekiyor.

Türkiye’de 2030 yılına kadar yaklaşık 1 milyar dolarlık şebeke altyapısı yatırımıyla binlerce üniteden oluşan şarj ağı oluşturulması hedefleniyor. Bu amaçla Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, girişimcilerin hızlı şarj istasyonu yatırımı yapmasını sağlamak üzere “Elektrikli Araçlar İçin Hızlı Şarj İstasyonları Hibe Programı”nı geçtiğimiz Nisan ayında başlattı. Destek programı ile hızlı şarj istasyonu kurulumuna hibe verilecek. Toplam bütçesi 300 milyon lira olan hibe desteği ile 81 ilde 1560 noktada hızlı şarj istasyonu kurulumu sağlanacak. Yatırımcılar, programdan istasyon başına 250 bin liraya kadar destek alabilecek. Yerli malı ünitelere ilave yüzde 20 destek verilecek.

ŞARJ AĞI İŞLETMECİ LİSANSI BAŞVURUSU NASIL YAPILIYOR?

•Lisans başvuruları yalnızca elektronik başvuru sistemi üzerinden alınıyor. Elden veya posta yoluyla yapılan başvurular dikkate alınmıyor. Bu sebeple lisans başvurusunda bulunacak tüzel kişilerin elektronik başvuru yetkililerini EPDK’ya bildirmeleri gerekiyor.

• Firmaların, lisans başvurusu yapmadan önce şarj ağında yer alan şarj istasyonlarını uzaktan yönetebilecek, uygunluk durumlarını takip edebilecek, soket yapısı uyumlu her türlü elektrikli araca hizmet verebilecek ve tüm elektrikli araç kullanıcılarından ödeme alabilecek bir şarj ağı yazılımını ve uygulamasını hazırlamaları gerekiyor. Lisans başvurularının değerlendirilmesi aşamasında bu yazılıma ilişkin bilgi ve belgeler EPDK tarafından talep edilebiliyor.

• Yönetmelik uyarınca lisans alan tüzel kişiler; lisans yürürlüğe girdikten sonra en geç bir ay içerisinde şarj istasyonlarına ait coğrafi konum, şarj ünitesi sayıları, güçleri ve tipleri, soket sayıları ve tipleri ile uygunluk durumları, ödeme yöntemi ve şarj hizmeti fiyatı bilgilerini zamanında, güncel, doğru ve eksiksiz olarak EPDK’ya sunacak bir sistem kurmak zorundalar.

• Şarj istasyonunu yerinde işletmek isteyen gerçek veya tüzel kişiler EPDK’nın internet sitesinde ilan edilmekte olan lisans sahiplerinden sertifika alarak şarj istasyonu işletmecisi olarak faaliyet yürütebilecekler. Bu itibarla, şarj istasyonu işletmek isteyen gerçek veya tüzel kişiler lisans alınmasına gerek olmaksızın, doğrudan lisans sahiplerine başvurarak sertifika talebinde bulunabilecek olup, aldıkları sertifika kapsamında şarj istasyonu işletebilecek. Şarj ağı işletmecileri sertifika düzenlenmesinde, sonlandırılmasında ve iptalinde uygulayacağı kurallara ilişkin usul ve esasları internet sitelerinde ilan edecekler.

• Lisans başvurusu kapsamında ilgili tüzel kişilerin şarj hizmeti verecekleri marka veya markalara ait Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından düzenlenen marka tescil belgesini EPDK’ya sunması zorunlu. Bu sebeple ilgililerin öncelikle marka tescil belgesi sürecini tamamlayıp akabinde lisans başvurusunda bulunması gerekiyor.

• Lisans sahibi tüzel kişilerin elektrikli araç kullanıcılarının şikâyetlerinin iletildiği, kaydedildiği ve takip edilebildiği iletişim kanallarını tesis etmeleri gerekiyor. Ayrıca, lisans başvurusunda bulunacak tüzel kişilerin şarj hizmeti faaliyeti kapsamında Kanun ve Yönetmelikte yer alan “birlikte çalışabilirlik” hükümlerine uygun bir şarj ağı oluşturmaları zorunlu.

• Lisans sahibi olmak isteyenler için lisans alma bedeli 300.000 TL olarak belirlendi. Bu bedel ilgililer tarafından EPDK’ya ait internet sitesinde ilan edilen ilgili hesaba yatırılacak ve akabinde ödeme dekontu başvuru sırasında sisteme yüklenecek. Lisans başvurusunda bulunacak tüzel kişiler için gerekli asgari sermaye tutarı ise 4.500.000 TL olarak belirlenmiş durumda.

KİMLER LİSANS ALDI?

    • Nisan ayında Yönetmeliğin yayınlanmasının ardından Mayıs ayından itibaren ilk lisanslar verilmeye başlandı. Türkiye’de şarj ağı işletmeci lisansı alan ilk firma En Yakıt A.Ş. olurken, Güzel Enerji de akaryakıt dağıtım şirketleri arasında bu lisansı alan ilk firma oldu.