İnsan hayatının vazgeçilmez unsurları arasında yer alan elektrik, doğru kullanılmadığında potansiyel tehlikeler oluşturabiliyor. Yangında bu potansiyel tehlikeler arasında. Çünkü İstanbul’daki yangınların yüzde 25’i yapıların elektrik tesisatındaki hatalardan kaynaklanıyor.
İstanbul Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanlığı verilerine göre 2023 yılı sonu itibariyle İstanbul’da 24 bin 285 yangın meydana geldi. Kentte çıkan yangınların yüzde 25’i elektrik kaynaklı yaşandı. Üstelik bu yangınlarda; yapılar, yapıların elektrik tesisatı ve elektronik sistemler hasar gördü. Aynı zamanda yaralanmalar ve can kayıpları da meydana geldi.
“Binalardaki elektriksel yangın riskini önlemek mümkün” diyen Üçay Mühendislik Elektrik Grup Koordinatörü Haydar Çatalbaşlı, bu kapsamda yapılması gerekenlere dikkat çekti:
Binaların inşasında yönetmeliğe uyulmalı
“Elektrik İç Tesisleri Proje Hazırlama Yönetmeliğine uygun olarak inşa edilen; konut, iş merkezi ve fabrika projelerinde elektrik kaynaklı yangınların meydana gelmesi önlenebilir. Bu kapsamda; kablolar CPR sınıfına uygun olarak halojen gazı çıkarmayan veya alev iletmeyen cinsten seçilir, kabloların ek yerlerinin yeterince sağlam izolasyonlu olması sağlanır, kablo kesitleri, devre kesicilerin anma akımları ve kısa devre kesme kapasiteleri uygun seçilir, topraklama ve çevrim empedansları doğru yapılır, gerekli yerlerde artık akım cihazları (RCD) ve ark hatası algılama cihazları (AFDD) kullanılır, pano kapaklarında yeterli izolasyon sağlanır. Ayrıca sistemler gerekli hallerde exproof (alev sızdırmaz) şartlarını sağlayacak şekilde seçilir.
“Mevcut yapı stoğunda da yangın riski bertaraf edilebilir”
Alınacak tedbirlerle mevcut yapı stoğunda da yangın riski bertaraf edilebilir. Öncelikle yapıların elektrik tesisatı yetkili bir mühendislik firması tarafından yılda bir kez kontrol edilmesini tavsiye ediyoruz.
Binalarda tesisata aşırı yük bindirilmesinden kaçınılmalı ve gerekirse tesisat altyapısı güçlendirilmelidir. Kırılan ve yıpranan kablolar değiştirilmeli ve devrede meydana gelen kaçak akımı önlemek için ‘kaçak akım rölesi’ kullanılmalıdır. Bu kapsamda; termal kamera ile seri arkların tespit edilmesi ve kullanılan enerjinin yangın riski bağlamında analiz edilmesi gerekir. Tesisat denetlemesi için TS HD 60364-6 metodolojisi kullanılarak, ‘Elektrik İç Tesisleri Yönetmeliği’nin 46. Maddesi’ndeki deneyler ve topraklama testleri tüm makinelere uygulanmalıdır. Sınır değer ve ölçüm sonucunun uygun olduğu hesapla açıklanmalıdır.
Ayrıca yangından korunmak için yapıda; yangın uyarı sistemleri, otomatik söndürme sistemleri, yangın anında ısı ve duman yayılmasını engelleyecek yapısal önlemler, kaçış yolları, acil aydınlatma, yangın hidrant tesisatı, depo, pompa, hidrant, hortum dolapları ve söndürme cihazları da olmalıdır.
Üçay Mühendislik olarak, alanında uzman ekibimiz ve mühendislik kabiliyetimiz ile hem mevcut yapı stoğunun hem de yeni inşa edilen projelerin elektrik ve mekanik tesisat uygulamalarında anahtar teslim sistem çözümleri sunarak, yangınla mücadelede önemli rol oynuyoruz.” dedi.
Güneş ile kazananlar kulübü “Winner Club” büyüyor18 Eylül 202417:00 Bakanı Bayraktar, ABD’de yoğun bir enerji diplomasisi yürüttü18 Eylül 202415:59 Türkiye’nin enerji üretiminde payı yüzde 66’ya ulaştı18 Eylül 202413:52 ODE Yalıtım’dan Sürdürülebilirlik Haftası’na özel vizyon ve hedefler18 Eylül 202413:49 Bakan Bayraktar, Abdulsalek ile görüştü18 Eylül 202413:41