Uluslararası doğrudan yatırımların Türkiye’ye gelmesinde iklim dostu yatırımlar öne çıkıyor

Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi tarafından yayımlanan ‘Türkiye’nin UDY Ortamına Genel Bakış’ başlıklı çalışmaya göre Türkiye, yeşil dönüşüm sürecinde ortaya koyduğu performansı artırarak iklim dostu yatırımlardan daha fazla pay alabilir. Türkiye, iklim dostu yatırımlarda yakalanacak artış ile imalat sanayiindeki ve dijital sektörlerdeki yatırımları artırma potansiyeline sahip.

Uluslararası doğrudan yatırımların Türkiye’ye gelmesinde iklim dostu yatırımlar öne çıkıyor
Petroturk | Enerji Haberleri
  • Yayınlanma8 Mart 2025 07:00

Sibel Acar – Ankara

Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi, uluslararası doğrudan yatırımların (UDY) Türkiye’ye gelmesi adına gerçekleştirdiği faaliyetleri içeren ‘Türkiye’nin UDY Ortamına Genel Bakış’ başlıklı yıllığını yayımladı.

Kaynak, Türkiye’ye yapılan uluslararası doğrudan yatırımlara dair güncel verileri, önemli projeleri ve yatırım trendlerini tek bir kaynakta bir araya getirerek ülkenin yatırım ortamıyla ilgili önemli bilgiler vermesi açısından önem taşıyor.

Yıllık, küresel yatırımcılar, iş dünyası liderleri ve politika yapıcılar için Türkiye’deki yatırım ortamını anlamalarına yardımcı olmak amacıyla da öne çıkıyor.

TÜRKİYE, YEŞİL DÖNÜŞÜM SÜRECİNDE İKLİM DOSTU YATIRIMLARDAN DAHA FAZLA PAY ALABİLİR

Raporun strateji bölümünde, dünyadaki UDY projelerinin özellikle pandemi sonrası dönemde etki yatırımları ile yenilenebilir enerji ve döngüsel ekonomi odaklı sektörlere gelen yatırımların büyük oranda arttığı ifade edildi. Bu artışta uluslararası yatırımcıların yatırım yapacakları lokasyonu seçerken ülkelerin yeşil dönüşüme yönelik ortaya koydukları yol haritaları, yeşil enerjiye ve nitelikli insan kaynağına erişim gibi kriterlerin öneminin daha da arttığı görüldü.

Uluslararası yatırımcıların sadece kendi üretim süreçlerini değil tedarik zincirlerinin de yeşil dönüşümünü dikkate aldıklarının vurgulandığı çalışmada; özellikle yeşil enerjiye erişim, yeşil işgücü, kurumsal sürdürülebilirlik ve ESG (çevresel, sosyal ve yönetişim) raporlaması, uluslararası standartlara uyum vb. hususların karar kriterlerindeki ağırlığının arttığı belirtildi.

Türkiye’nin yeşil dönüşüm sürecine yönelik önemli çıkarımların yer aldığı rapora göre Türkiye, yeşil dönüşüm sürecinde ortaya koyduğu performansı artırarak iklim dostu yatırımlardan daha fazla pay alabilir. Türkiye, iklim dostu yatırımlarda yakalanacak artış ile imalat sanayiindeki ve dijital sektörlerdeki yatırımları artırma potansiyeline sahip.

NİTELİKLİ UDY PROJELERİ ARASINDA ENERJİ PROJELERİ ÖNE ÇIKTI

Türkiye’nin iklim değişikliği ile mücadelesini ve iklim değişikliğine uyumunu destekleyecek yatırımların Türkiye için nitelikli UDY projeleri olduğunun ifade edildiği raporda ilgili yatırımlar şu şekilde sıralandı:

-Başta güneş, rüzgar, jeotermal ve yeşil hidrojen olmak üzere yenilenebilir enerji kaynaklarından enerji üreten yatırımlar

-Yenilenebilir enerji üretimini mümkün kılacak teknolojileri ve ürünleri geliştiren yatırımlar

-E-mobilite ekosistemine yönelik yatırımlar (elektrikli/hidrojenli araç ve aksamları, batarya vb.)

-Döngüsel ekonomiyi destekleyici yatırımlar

-Çevre teknolojilerinin kullanımına ve yaygınlaştırılmasına yönelik hizmet yatırımları

-Enerji verimliliğini artırıcı teknolojileri geliştiren ve üreten yatırımlar.

DENİZ ÜSTÜ YEKA PROJELERİ GELİŞTİRİLMESİNE YÖNELİK ÇALIŞMALAR YÜRÜTÜLECEK

Raporun eylem planı kısmında ise ‘Yeşil Dönüşüm’ alanıyla ilgili önemli stratejiler belirlendi.

Enerji sektörüyle doğrudan ilişkili bu stratejiler şu şekilde sıralandı:

-Yenilenebilir enerji üretiminin artırılması, iklim ve çevre dostu teknolojilerin yaygınlaştırılması ve yatırımcıların yeşil enerjiye erişiminin kolaylaştırılması sağlanacak.

-Hidrojen yakıt hücresi ve bileşenleri ile hidrojen temelli motorlara yönelik yatırım ve teknolojilerin geliştirilmesi çalışmaları yürütülecek.

-Yerli aksam yükümlülüğü olan yeni Yenilenebilir Enerji Kaynak Alanları (YEKA) ihaleleri yapılacak, deniz üstü YEKA projeleri geliştirilmesine yönelik çalışmalar yürütülecek.

-Yatırımlar (Yenilenebilir Enerji) için ayrılabilecek Hazine arazileri ülkemizin uzun dönemli yatırım ihtiyaçları çerçevesinde çevresel ve sosyal etkiler ile lojistik gereksinimler dikkate alınarak bölgesel ve sektörel bazda belirlenecek.

-Nitelikli UDY projelerini çekmek amacıyla düşük emisyonlu ve dijital üretim teknikleriyle bütünleşik, çevre dostu politikalar hayata geçirilecek.

-Enerji verimliliği ve tasarruf potansiyeli yüksek teknolojik yatırımların ülkemize çekilebilmesi için uygun yatırım ortamı sağlanacak.

-Türkiye’de yeşil finansmanın gelişimini sağlayacak ve ekosistemi güçlendirecek çalışmalar yürütülecek.

LİMAN OPERASYONLARINDA ENERJİ VERİMLİLİĞİ ARTIRILACAK

Küresel tedarik kısmında ise liman operasyonlarında enerji verimliliğinin artırılması ile çevresel etkilerin en aza indirilmesine yönelik düşük emisyonlu/emisyon üretmeyen makine ve ekipmanların kullanımı teşvik edilerek yeşil liman uygulamalarının desteklenmesine devam edilecek.

Tüm ulaşım modlarında, elektrikli veya diğer alternatif yakıtlı araçların kullanımı için altyapı ve teknoloji yatırımlarının yapılması da belirlenen hedefler arasında yer aldı.