
Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı (UAEA) Yönetim Kurulu, İran’a kalan zenginleştirilmiş uranyum stoklarını acilen beyan etmesi ve nükleer faaliyetlerinin doğrulanması için kuruma tam erişim sağlaması çağrısında bulunan kararı 21 oyla kabul etti.
UAEA Yönetim Kurulu, İran’ın nükleer programına ilişkin bir kararı oyladı. Yapılan toplantıda, İran’a kalan zenginleştirilmiş uranyum stoklarını acilen beyan etmesi ve nükleer faaliyetlerinin doğrulanması için kuruma tam erişim sağlaması çağrısında bulunan karari 21 “kabul” 3 “ret” ve 10 “çekimser” oyla kabul edildi.
ABD, İngiltere, Fransa ve Almanya tarafından sunulan karara karşı oy kullanan ülkeler arasında Rusya, Çin ve Nijer yer aldı.
“İran, bu kusurlu karara karşılık olarak devredilemez haklarını koruyacaktır”
İran’ın Birleşmiş Milletler Daimi Temsilciliği’nden kararın ardından yapılan açıklamada, “Yönetim Kurulu bugün İran’ın barışçıl nükleer faaliyetlerine ilişkin, teknik bir organdan beklenen profesyonellikten yoksun, başka bir siyasi kararı sallantılı bir oylamayla kabul etti. UAEA, savaş yanlıları tarafından araçsallaştırıldığında ve bir üye devletin barışçıl, denetim altındaki nükleer tesislerine yönelik kurum tarihinde benzeri görülmemiş, hukuka aykırı silahlı saldırılar karşısında dahi basit bir endişeyi ifade edemeyecek şekilde işlevsiz bırakıldığında nasıl güvenilir olabilir? Karar, sözde diplomatik çözüme destek ifade ederken, ABD aynı anda İran sivil altyapısına yönelik saldırılarda bulunmakta ve çeşitli platformlarda çatışmayı teşvik etmektedir. Diplomatik çözüm için asgari düzeyde iyi niyet gereklidir. İran, bu kusurlu karara karşılık olarak devredilemez haklarını koruyacaktır” denildi.
İHA
Brent petrolün varili 93,35 dolardan işlem görüyor11 Haziran 202610:11 Ankara’nın enerji gücü NATO sahnesine çıkıyor11 Haziran 202609:35 Aytemiz’den yolculuklara “5 Kat” değer katan kampanya11 Haziran 202609:33 Trump, ABD’nin Hürmüz Boğazı’ndan 100 milyon varilden fazla petrolün geçişini sağladığını açıkladı11 Haziran 202608:53 Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Bayraktar’dan Netanyahu’nun açıklamalarına tepki11 Haziran 202608:52