Türkiye’nin enerji vizyonunda dönüm noktası: 2024

2024 yılı, Türkiye’nin enerji sektörü için önemli adımların atıldığı bir yıl oldu. İç ve dış enerji iş birlikleri güçlendi, yenilenebilir enerji yatırımları hız kazandı ve stratejik anlaşmalarla ülkenin enerji güvenliği daha da pekiştirildi. Türkiye, enerji üretim kapasitesini artırırken, uluslararası alanda da önemli adımlar attı.

Türkiye’nin enerji vizyonunda dönüm noktası: 2024
Petroturk
  • Yayınlanma9 Ocak 2025 09:10

Gözde Emlik – İstanbul


2024 yılı, Türkiye için enerji alanında önemli gelişmelerin yaşandığı bir dönem olarak kayda geçti. Hem iç hem de dış enerji politikalarında atılan adımlar, ülkenin enerji altyapısını güçlendirirken, stratejik iş birlikleriyle uluslararası alandaki etkisini artırdı. Özellikle Karadeniz gazının üretimindeki artışlar ve yapılan enerji anlaşmaları Türkiye’nin enerji arz güvenliğini pekiştirdi. 2024, Türkiye’nin enerji vizyonu açısından dönüm noktalarından biri oldu. Okuyucularımız için 2024’ün önemli konu başlıklarını derledik.

OCAK

    • Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, resmî ziyarette bulunduğu Cezayir’de, Cezayir-Türkiye İş Forumu’na katıldı. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Cezayir’e gerçekleştirdiği ziyaret kapsamında önemli imzalar atıldı. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar’ın da katıldığı Yüksek Düzeyli İşbirliği Konseyi toplantısının ardından BOTAŞ ile Cezayir’in milli petrol ve gaz şirketi Sonatrach arasında LNG anlaşması imzalandı.
  • Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, 1 Ocak 2014-31 Aralık 2019 döneminde piyasaya arz edilmiş doğal gaz sayaçlarının 2025 yılı sonuna kadar sökülerek, yerine geçerli muayenesi olan sayaç takılmasını kararlaştırdı.
  • Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Macaristan programında enerji başlığında biri nükleer diğeri doğal gaz olmak üzere iki ayrı mutabakat zaptı imzalandı.
  • Enerji Piyasası Düzenleme Kurumunun (EPDK), Doğal Gaz Piyasası Dağıtım Lisanslarına İlişkin Tedbirler Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmeliği, Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Buna göre, şebeke satış ihalesini kazanan tüzel kişi tarafından teklif edilen bedelin Kurum hesabına yatırılmasından sonra, bu tutardan lisansı iptal edilen tüzel kişinin doğal gaz piyasasına ilişkin kamu tüzel kişilerine olan borçları ile bu Yönetmelik kapsamında hizmete alınan gerçek ve tüzel kişilere olan borçları ödenecek, bakiye tutar yeni lisans verildikten sonra eski lisans sahibine aktarılacak.
  • EPDK, aktif elektrik enerjisi arz ve talebinin dengelenmesine ve uzlaştırmanın gerçekleştirilmesine yönelik yönetmelikte değişikliğe gitti. Buna göre, yönetmelikte yer alan bazı maddelerde değişiklik yapılırken, bazı maddeler yürürlükten kaldırıldı.
  • Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu’nca Elektrik Piyasası Ölçüm Sistemleri Yönetmeliği Resmi Gazete’de yayımlandı. Elektrik piyasasında lisanslı ve lisanssız üretim faaliyetleri ile tüketim amaçlı kullanılan ölçüm sistemlerini düzenlemek ve bu sistemlerin belirlenmesi, kurulumu, işletilmesi, veri işlenmesi ve paylaşımına ilişkin esaslar belirlendi.
  • 2024 yılı ocak ayı itibarıyla Türkiye’nin elektrikteki kurulu gücü 107 bin 259 MW oldu. Kurulu güçte en çok payı yüzde 29,81’le hidroelektrik, yüzde 11,08’le rüzgar ve yüzde 11,04’le güneş sağladı. Ocak ayında kurulu güçte yenilenebilirin toplam payı yüzde 55,44 oldu.
  • 2024 yılı ocak ayı itibarıyla Türkiye’nin elektrikteki kurulu gücü 107 bin 259 MW oldu.

ŞUBAT

  • Enerji sektörü, kamu özel sektör iş birliği kapsamında proje sayılarının sektörlere göre dağılımında 102 proje ile ilk sırada yer aldı.
  • Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, 2024’te sanayicilerin kendi tüketimlerine yönelik 7 bin 500 megavatlık yenilenebilir kapasite tahsis edileceğini açıkladı.
  • 2024 Yılı Yatırım Programı’nda kamu kurumları tarafından yürütülecek projelerin toplam tutarı yaklaşık 7,3 trilyon TL olurken söz konusu projelere tahsis edilen toplam ödenek miktarı 1.006,9 milyar TL olarak belirlendi. Program kapsamında 2024 yılında 3 bin 799 adedi ana proje olmak üzere toplam 12 bin 41 adet proje yürütülmesi öngörüldü. 2024 Yatırım Programı’nda yatırım ödeneklerinde yüzde 10,5 paya sahip olan madencilik sektörüne 2024 yılında yüzde 34 artışla 106 milyar TL, yüzde 7,5 paya sahip olan enerji sektörüne ise yüzde 70 artışla 75,7 milyar TL ödenek ayrıldı.
  • 2024 Yılı Yatırım Programı’nda merkezi yönetim bütçesi kapsamındaki kuruluşlar, KİT’ler, özelleştirme kapsamındaki kuruluşlar, döner sermayeli kuruluşlar ve sosyal güvenlik kuruluşlarının projeleri yer aldı. Programda, 12. Kalkınma Planında öngörülen, deprem riski nedeniyle başlanması gereken veya toplumsal ve ekonomik etkisi güçlü projelere öncelik verildi.
  • Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada deprem bölgesinde çalışmaların aralıksız devam ettiği ve bölgede hayatın yeniden normale dönmesi için toplamda 17,5 milyar liralık destekte bulunulduğu vurgulandı.
  • Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) Kullanıcı Tarafından Dağıtım Varlıklarının Tesis Edilme Metodolojisi düzenlemesinde güncelleme yaptı. Konuya ilişkin karar, Resmi Gazete’de yayımlandı.
  • Kömürün elektrik üretimindeki payı bir yıl öncesine göre 2 puan artarak yüzde 36,3 oldu. Elektrik üretiminde fosil yakıtların payı da yüzde 58’e yaklaştı.
  • Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerinden yapılan derlemeye göre, Türkiye’de 2023’te kayıtlı elektrikli otomobil sayısında önemli artış gözlendi. Togg’un da yollara çıktığı 2023 yılında trafiğe kayıtlı elektrikli otomobillerin sayısı bir önceki yıla kıyasla 5,5 katına ulaşarak 80 bin 43’e yükseldi ve trafikteki her 1000 otomobilden 5’i elektrikli oldu.
  • Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar ve Rusya Devlet Nükleer Enerji Kuruluşu Rosatom’un Genel Müdürü Aleksey Likhachev, Mersin’de yapımı devam eden Akkuyu NGS’yi ziyaret etti.

MART

  • Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu Başkanı Mustafa Yılmaz görevine 4. kez atandı. Mustafa Yılmaz, yemin ederek görevine başladı. Yılmaz, “EPDK, Türkiye Yüzyılı’na yakışır şekilde ülkemize, milletimize ve sektörümüze hizmet etmeye devam edecektir” dedi.
  • Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Türkiye ile Somali arasındaki ilişkileri derinleştirecek önemli bir adım attı. Bakan Bayraktar, Somali Petrol ve Maden Kaynakları Bakanı Abdirizak Omar Mohamed ile iki anlaşma imzaladı.
  • EPDK, BOTAŞ’ın 2024’e ilişkin doğal gaz iletim şebekesi yatırım tutarını 14 milyar 118 milyon 804 bin 500 lira olarak onaylandı.
  • Elektrik piyasası katılımcılarının, mevcut teminat mektuplarını 2025’e kadar elektronik teminat mektubuna dönüştürmesi zorunlu hale geldi.
  • Bayraktar, Rusya’nın Soçi kentinde düzenlenen Uluslararası ATOMEXPO-2024 Forumu’ndaki konuşmasında, “Sinop projesinde Rosatom ile iş birliğimizi geliştirmek istiyoruz. Türkiye nükleer pazarına yatırım yapmak isteyen, Çin ve Güney Kore gibi başka ülkeler ve şirketler de var” dedi.
  • Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), elektrikli motorlu taşıtların alımına ilişkin kredi tutarlarında düzenlemeye gitti.
  • SPK, belirli sektörlerde şirketlerin paylarının ilk halka arzı öncesinde uyulacak ön şart tutarlarında indirime gitti.

NİSAN

  • EPDK, deprem bölgesinde bazı dağıtım lisans sahibi şirketlerin avans ödemelerini ertelediğini duyurdu.
  • TEİAŞ, Türkiye’nin elektrikte halihazırda yaklaşık 108 bin megavat olan kurulu gücünün 2028’de 184 bin 278 megavat olabileceğini bildirdi.
  • Türkiye’de Ramazan Bayramının da üçüncü günü olan 16 Nisan tarihinde günlük elektrik üretiminin yüzde 78,5’i yenilenebilir kaynaklardan karşılanarak rekor kırıldı.

MAYIS

  • Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Irak ziyaretinde iki ülke arasında ‘Enerji Alanında İşbirliğine İlişkin Mutabakat Zaptı’ Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar ile Irak Elektrik Bakanı Zeyad Ali Fadhil Al-Rzage arasında imzalandı.
  • EPDK tarafından Elektrik Piyasası Kanunu’na eklenen Geçici 32. madde kapsamında mevcut olan üretim lisanslarını, önlisanslarını, lisans başvurularını sonlandırmak ya da kurulu güç düşümü suretiyle tadil etmek isteyen tüzel kişilerin sonlandırma veya tadil taleplerine ilişkin duyuru yayınladı.
  • EPDK Kurul Üyesi Ahmet Çağrı Çiçek, Enerji Düzenleyicileri Bölgesel Birliği (ERRA) Yönetim Kurulu Üyeliğine bir kez daha seçildi.
  • EPDK, TSE tarafından verilen ISO 50001 Enerji Yönetim Sistemi Belgesi’ni almaya hak kazandı.
  • Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek tarafından açıklanan ‘Kamuda Tasarruf ve Verimlilik Paketi’ne göre, Kamu bina ve tesislerinde enerji verimliliğini artıran uygulamalar geliştirilerek yenilenebilir enerji kaynaklarından daha çok faydalanılması hedeflendi.
  • Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Karadeniz’de bulunan Sakarya Gaz Sahası’nda günlük 5 milyon metreküp doğal gaz üretimine ulaştıklarını açıkladı.
  • Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Trakya’da yapımı planlanan nükleer enerji santraline yönelik Çin ile görüşmeler yürüttüklerini belirtti.
  • Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, Artvin’de bir transformatör merkezini su basması durumunda meydana gelebilecek sorunları ortaya koymak için sel ve taşkına hazırlık tatbikatı düzenledi.
  • Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar ile Özbekistan Enerji Bakanı Curabek Mirzamahmudov, enerji dönüşümünde iş birliğine ilişkin bir protokol imzaladı.
  • Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), Resmi Gazete’de yayımlanan ve 1 Temmuz 2024 itibarıyla geçerli olan karara göre, elektrik tarifeleri ve azami fiyat limitlerinde güncellemeye gitti. EPDK’dan yapılan açıklamada enerji üretim maliyetlerinde yaşanan artış nedeniyle nihai elektrik perakende satış fiyatlarında mesken abone grubu için yüzde 38, tarımsal faaliyetler abone grubu için yüzde 30, kamu ve özel hizmetler sektörü abone grubunun düşük kademesi için yüzde 38 ve yüksek kademesi için yüzde 20 oranında artış yapıldığı, bu artışla beraber 100 kWh elektrik tüketimi olan bir mesken abonesi için ödenecek tutarın 207,23 TL olduğu belirtildi.

HAZİRAN

  • Fas’ta resmi temaslarda bulunan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Fas Enerji Dönüşümü ve Sürdürülebilir Kalkınma Bakanı Leila Benali ile baş başa ve heyetlerarası görüşmeler gerçekleştirdi. Türkiye ile Fas enerji ve madenler alanında iki anlaşma imzaladı.
  • Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, St. Petersburg Uluslararası Ekonomi Forumu kapsamında düzenlenen ‘Geleceğin teknolojik ekosistemi: İnsanlık ve gezegenin faydası için’ başlıklı oturumda bir konuşma yaptı. Bakan Bayraktar forumda yaptığı konuşmada, Türk ekonomisinin büyümesine ve sanayinin ihtiyaçlarına bağlı olarak enerji talebinin arttığını belirterek ilk önceliklerinin vatandaşlara düşük maliyetli, güvenilir ve çevre dostu enerji sağlamak olduğunu söyledi.
  • Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar ile Özbekistan Enerji Bakanı Curabek Mirzamahmudov, enerji dönüşümünde iş birliğine ilişkin bir protokol imzaladı.

TEMMUZ

  • Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı 2030 yılına kadar 1,2 milyon sokak lambasını verimli hale getirerek her yıl 720 milyon liralık tasarruf sağlamayı hedefliyor
  • Nükleer Düzenleme Kurumu tarafından Nükleer Tesislerde Bağımsız Gözetim Faaliyetleri Yönetmeliği ile birlikte nükleer tesislerde güvenlik ve radyasyon korunması için önemli düzenlemeler getirildi.

AĞUSTOS

  • BOTAŞ, Shell ve TotalEnergies ile 10 yıllık LNG anlaşması imzaladı. Buna göre Shell 2027 itibarıyla yıllık yaklaşık 4 milyar metreküp LNG temin edecek. TotalEnergies ise anlaşma kapsamında 2027 itibarıyla yıllık yaklaşık 1,6 milyar metreküp LNG temin edecek.
  • Nükleer tesislerin güvenli ve izlenebilir bir şekilde faaliyet göstermesini sağlamak amacıyla “Kayıt, Bildirim ve Raporlama Yönetmeliği” yürürlüğe girdi.
  • EPDK, Enerji Sektöründe Siber Güvenlik Yetkinlik Modeli Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmeliği, Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Buna göre, Enerji Sektöründe Siber Güvenlik Yetkinlik Modeli Yönetmeliği’ne, doğal gaz depolama sektörü, doğal gaz ve ham petrol iletim sektörü ve elektrik iletim sektörünü kapsayacak şekilde siber güvenlik yetkinlik modeli teknik kontrol maddeleri eklendi.

EYLÜL

  • Türkiye ekonomisinin üç yıllık hedef ve politikalarının yer aldığı Orta Vadeli Program’ın (OVP) onaylanmasına ilişkin Cumhurbaşkanı Kararı, 5 Eylül tarihinde Resmi Gazete’nin mükerrer sayısında yayımlandı. Orta Vadeli Program’a göre yenilenebilir enerji kaynaklarından elektrik üretimi artırılacak ve enerjide ithal kaynaklara bağımlılığın azaltılması çalışmaları kapsamında yerli ürün kullanım şartı içerecek şekilde YEKA projeleri geliştirilmesi hedeflendi. Bununla birlikte deniz üstü rüzgar enerjisi potansiyelinin değerlendirilmesine yönelik çalışmalar yürütülmesine karar verildi.
  • Elektrik ve doğal gaz faturalarında maliyet esaslı model düşündüklerini ifade eden Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, “Vatandaşımızı dünyada artan fiyatlara karşı korumaya devam edeceğiz” dedi.
  • KKTC’de 565 MW seviyelerinde olan mevcut kurulu güç, 125 MW kurulu gücündeki mobil santral ünitelerinin Türkiye’nin katkısıyla devreye alınmasıyla 690 MW’a çıkarıldı.
  • Dünyanın en modern enerji filolarından birine sahip olan Türkiye, ilk kez kıtalar arası bir göreve çıktı. Filonun sismik araştırma gemilerinden biri olan Oruç Reis, petrol ve doğal gaz aramak üzere rotayı Somali’ye çevirdi.
  • 19 Eylül tarihinde Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Türkiye’nin ilk yüzer üretim platformunun Çanakkale’ye ulaştığını bildirdi. Bayraktar, günlük 10 milyon metreküp gazı işleyerek karaya iletecek platformun, Sakarya Gaz Sahası’ndaki günlük üretimi iki katına çıkaracağını aktardı.

EKİM

  • EPDK tarafından düzenlenen ‘Enerji Sektöründe Siber Savunma Simülasyonu Konferansı’ 8 Ekim tarihinde Ankara’da gerçekleştirildi.
  • Dünyanın tek alanda bulunan en büyük ikinci nadir toprak elementleri rezervine sahip olan Türkiye, bu alanda ciddi bir teknoloji birikimi bulunan Çin ile önemli bir anlaşmaya imza attı. “Doğal Kaynaklar ve Madencilik Alanlarında İşbirliğine İlişkin Mutabakat Zaptı”, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar ile Çinli mevkidaşı Wang Guanghua tarafından imzalandı.
  • Türkiye ve Nijer arasında madencilik anlaşması imzalandı. Türkiye, maden alanında zengin rezervleri bulunan Afrika ülkesi Nijer ile maden arama ve işletmesi konularında iş birliği yapacak.
  • Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, vatandaşların daha ucuz elektrik ve doğal gaz kullanabilmeleri için 2025 yılı bütçesinde 472 milyar lira kaynak ayrıldığını açıkladı.
  • Hazine ve Maliye Bakanlığı ile Strateji ve Bütçe Başkanlığı tarafından hazırlanan ‘2025 Yılı Cumhurbaşkanlığı Yıllık Programı’ndan derlenen verilere göre, denizlerde petrol ve gaz arama faaliyetleri kapsamında sismik ve sondaj faaliyetlere yoğunlaşılacağı açıklandı. Doğal gaz üretiminin 2024 sonunda 2,8 milyar metreküpe, 2025’te ise 3 milyar metreküpe çıkarılması planlandı.
  • Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından 5 Ekim’de Dolmabahçe’den uğurlanan Oruç Reis Araştırma Gemisi, 20 günlük bir yolculuğun ardından Somali’ye ulaştı.
  • Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, ekim ayında ham petrol üretiminde 3 milyon 361 bin 725 varil, doğal gaz üretiminde ise 234 milyon 384 bin 17 metreküp ile tüm zamanların en yüksek rakamlarının yakalandığını açıkladı.
  • 10 Ekim 2024 tarihli ve 32688 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan değişiklikle, önlisans sahibi tüzel kişilerin ortaklık yapısındaki değişikliklere ilişkin düzenlemeler yapıldı. Özellikle, doğrudan ve dolaylı pay sahipliği değişiklikleri ile ilgili Kurul onayı gerektiren durumlar yeniden tanımlandı.

KASIM

  • Türkiye ile Kırgızistan arasında 19 anlaşma imzalandı. Enerji, Enerji Verimliliği ve Enerji Tasarrufu Alanlarında İşbirliğine İlişkin Mutabakat Zaptı’nı, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar ile Kırgızistan Cumhuriyeti Enerji Bakanı Taalaybeg İbrayev imzaladı.
  • Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, kalıcı yaz saati uygulamasının başladığı Ekim 2016 ile Mart 2024 tarihleri arasında yaklaşık 20 milyar lira karşılığı olan 11,252 milyar kilovatsaat (kWh) enerji tasarrufu sağlandığını bildirdi.
  • Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, enerjide dünyada yaşanan gelişmeleri dikkate alarak, ulaşılması gereken hedefleri belirleyen 2024-2028 Stratejik Planı’nı yayımladı. Küresel enerji gelişmelerini dikkate alarak hazırlanan bu stratejik plan, Türkiye’nin mevcut kaynaklarının nasıl değerlendirileceğini ve enerji ihtiyacının hangi hedeflerle karşılanacağını detaylandırıyor.
  • TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın 2025 yılı bütçesini paylaşan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, “Türkiye’yi enerjide tam bağımsız kılarak kendi kendine yeten bir ülke haline getirmeye kararlıyız” dedi.
  • EPDK, Son Kaynak Tedarik Tarifesinin Düzenlenmesi Hakkında Tebliğ’de değişiklik yapılmasına ilişkin yeni tebliğ yayımladı. Buna göre, Tebliğin 6. maddesinin üçüncü ve altıncı fıkralarında yapılan değişiklik kapsamında, yüksek tüketimli tüketiciler için son kaynak tedarik tarifesi, ilgili dönemde serbest tüketici niteliğini haiz olmayan tüketiciler için onaylanmış tek zamanlı perakende satış tarifesinden düşük olamayacak.
  • EPDK, elektrikte son kaynak tedarik tarifesi kapsamında 2025 yılına yönelik tüketim miktarlarını ve uygulama esaslarını belirledi. Bu düzenlemeye göre, Kurum, mesken tüketicileri, AFAD tarafından kurulan geçici barınma merkezleri, köy tüzel kişiliğine ait içme suyu temini ve dağıtımı amaçlı kullanılan tesisler, tarımsal faaliyetler için kullanılan tüketiciler ve diğer tüketici grupları için son kaynak tedarik tarifesi kapsamında yıllık tüketim miktarları belirlendi.
  • Türkiye, ‘Nükleer Enerjiyi Üç Katına Çıkarma Deklarasyonu’nu imzaladı. İmzalanan deklarasyonla ilgili konuşan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, “Deklarasyon teknoloji gelişimi, insan kapasitesinin artırılması ve finansman olanaklarının genişletilmesine de hizmet edecektir” dedi.
  • 2025 Yılı Cumhurbaşkanlığı Yıllık Programı’ndan derlenen bilgilere göre, Türkiye’de, madencilik sektöründe dışa bağımlılığın azaltılması ve sanayide ham madde ihtiyacının karşılanması amacıyla maden, enerji ham maddeleri ve jeotermal kaynak arama ve üretimine yönelik çalışmalar artırılacak. Cumhurbaşkanlığı Yıllık Programı’na göre, 2025 yılında maden arama ve araştırmaları kapsamında 400 bin metre, jeotermal kaynak aramaları kapsamında 14 bin 500 metre sondaj yapılacak.
  • Türkiye enerji endüstrisinin “En Büyük Aile Buluşması” olarak gelenekselleşen 14. Türkiye Enerji Zirvesi sona erdi. İlk gün yoğun ilgiyle izlenen oturumların ardından zirvenin ikinci gününde de enerji sektörünün geleceği derinlemesine tartışıldı.

ARALIK

  • Bakan Bayraktar, elektrik ve doğal gaz faturalarında 2023’te 328 milyar lira, 2024’ün 11 aylık döneminde ise 314 milyar liralık tutarın devlet tarafından karşılandığını bildirdi.
  • Bakan Bayraktar, Akkuyu NGS’de ilk reaktörün 2025’te deneme üretimine alınacağını belirtti. Bayraktar, “Akkuyu NGS’nin inşaat ve montaj çalışmalarının yüzde 90 tamamlanan birinci reaktörünün türbin şaftını devreye alarak en önemli aşamayı geride bıraktık” ifadesini kullandı.
  • 2024 yılında Türkiye’de elektrik piyasasında “toplayıcılık” faaliyetine ilişkin önemli düzenlemeler yapıldı. 17 Aralık 2024 tarihli ve 32755 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan “Elektrik Piyasasında Toplayıcılık Faaliyeti Yönetmeliği” ile toplayıcıların elektrik piyasasında yürütebileceği faaliyetler ile bu faaliyetlerin usul ve esasları belirlendi. Toplayıcılar, bir veya birden fazla şebeke kullanıcısının üretim ve/veya tüketimlerini birleştirerek işletme faaliyetlerini yürüten tüzel kişiler olarak tanımlandı. Bu kapsamda, toplayıcı lisansı veya lisansına toplayıcılık faaliyeti eklenmiş tedarik lisansı sahibi tüzel kişiler, elektrik piyasasında toplayıcılık faaliyeti yürütebilecek.
  • 17 Aralık 2024 tarihli Resmî Gazete’de yayımlanan Elektrik Piyasası Yan Hizmetler Yönetmeliğinde Değişiklik ile talep tarafı katılımı hizmeti, frekans kontrol modları ve yan hizmet birimlerinin sorumlulukları gibi konularda yeni düzenlemeler getirildi. Özellikle, talep tarafı katılımı hizmetine ilişkin maddelerin yürürlüğe girme tarihi ve ilk ihale duyurusu için 1 Mart 2025’e kadar süre tanındı.
  • 21 Aralık 2024 tarihli Resmî Gazete’de yayımlanan Elektrik Piyasası Ölçüm Sistemleri Yönetmeliğinde Değişiklik ile ölçüm sistemlerine ilişkin teknik kriterler ve sayaçların tesis edileceği yerlere dair düzenlemeler yapıldı. Özellikle, bazı sayaçların 1 Ocak 2026 tarihinden sonra ilk kez tesis edilecek yerlerde kullanılamayacağı belirtildi.