“Türkiye’de ve dünyada enerjinin omurgası fosil yakıtlardan elektriğe evriliyor”

EKOS Electric Genel Müdürü Yasin Çakar, yenilenebilir enerji projelerine özel tasarlanan elektrik teçhizat ve entegre çözüm üretim hatları için yeni fabrika yatırımlarının olduğunu ifade ederek, “Balıkesir’de 35 bin metrekare alana kurmayı hedeflediğimiz fabrikamızın ilk fazının 2024 yılı içerisinde faaliyete geçmesini hedefliyoruz” diye konuştu.

“Türkiye’de ve dünyada enerjinin omurgası fosil yakıtlardan elektriğe evriliyor”
Petroturk.com
  • Yayınlanma16 Ağustos 2024 14:18
  • Güncelleme22 Ağustos 2024 16:14

Sibel Acar / ANKARA

Balıkesir OSB’de yer alan toplam 46 bin metrekarelik üretim tesislerinde ulusal ve uluslararası müşterileri için orta gerilim anahtarlama ürünleri, monoblok transformatör merkezleri, mobil YG transformatör merkezleri, koruma kumanda SCADA sistemleri ve kompakt enerji merkezleri üreten EKOS Elektrik, yenilenebilir enerji, pil ile depolama sistemleri, elektrikli şarj istasyonları ve ağ bağlantısı çözümleriyle de enerjinin elektriğe dönüşümüne, sürdürülebilirliğe ve verimliliğe katkı sağlıyor.

Şirket, bu kapsamda yatırımlarını sürdürmeye de devam ediyor. 2024 yılı içerisinde faaliyete geçirilmesi hedeflenen trafo fabrikasının ilk yatırımını gerçekleştiren EKOS Elektrik, bunun yanı sıra üretim ve stoklama kapasitesini artırmak amacıyla Balıkesir Organize Sanayi Bölgesi’nde yeni bir üretim tesisi kiraladı. 2024 yılı ilk çeyreği itibariyle yeni fabrikada anahtarlama ekipmanları ve koruma kumanda pano üretimlerinin kapasite artışları ve alçak gerilim güç panosu üretimine başlandı.

Yenilenebilir enerji projelerine özel tasarlanan elektrik teçhizat ve entegre çözüm üretim hatları için de yeni fabrika yatırımı mevcut. Balıkesir’de 35 bin metrekare alana kurması hedeflenen fabrikanın ilk fazının 2024 yılı içerisinde faaliyete geçmesini hedeflenirken EKOS Electric’in bir iştiraki olarak 2022 yılında kurulan EKOS Mobilite’nin faaliyetleri kapsamında Balıkesir ve çevre illerinde kısa sürede 150 noktaya şarj istasyonlarının kurulması hedefleniyor.

Bu gelişmeler akabinde “Türkiye’de ve dünyada enerjinin omurgası fosil yakıtlardan elektriğe evriliyor” diyerek günümüz enerji sektörü hakkında değerlendirmede bulunan EKOS Electric Genel Müdürü Yasin Çakar, gazetemize özel açıklamalarda bulundu.

EKOS Elektrik’in üretim faaliyetleri hakkında genel bir değerlendirme alabilir miyiz?

EKOS Electric olarak 2000 yılı itibariyle sektörde faaliyetlerimize başladık. Balıkesir OSB’de yer alan toplam 46 bin metrekarelik üretim tesislerimizde ulusal ve uluslararası müşterilerimiz için orta gerilim anahtarlama ürünleri, monoblok transformatör merkezleri, mobil YG transformatör merkezleri, koruma kumanda SCADA sistemleri ve kompakt enerji merkezleri üretiyoruz. Orta ve yüksek gerilim seviyesindeki elektrik şebekelerinin denetimini sağlayan anahtarlama ve otomasyon ekipman ve sistemlerinin tasarlanması, mühendisliğinin yapılması, üretilmesi ve hizmete alınmasını kapsayan bütünsel çözümler ve hizmetler sunuyoruz.  EKOS Electric olarak değişen ihtiyaçlara cevap veren teknolojiye, inovasyona ve üretim kabiliyetine sahibiz. İhracat faaliyetlerimiz ise Avrupa, Asya, Afrika ve Güney Amerika kıtalarında bulunan 34 ülkeye ürün ve sistem satışı ile hızla devam ediyor. Balıkesir’deki bağlı ortaklığımız EKOS Mobility’nin yanı sıra, Cezayir’de Sarl EKOS Energie, Portekiz’de EKOS Europe Unipessoal LDA, Senegal’de EKOS Africa SARL, Hollanda ve Bangladeş’teki tesis ve ofislerimizde 400’ü aşkın çalışanımızla dünyada elektrik enerjisinin sürekliliği ve yaygınlaşması için ürünler geliştirip üretiyoruz.

Yenilenebilir enerji, pil ile depolama sistemleri, elektrikli şarj istasyonları ve ağ bağlantısı çözümlerimizle enerjinin elektriğe dönüşümüne, sürdürülebilirliğe ve verimliliğe katkı sunmayı hedefliyoruz. Elektrikli araç şarj ağı işletmeci lisansımız ile de şarj istasyonları kurulumlarına öncelik veriyor, elektrikli araçlar için ülkemizin şarj istasyonu altyapısının güçlenmesine destek sağlıyoruz.

HER ŞARJ İSTASYONUN ÖNÜNDE YENİ BİR ALT YAPI YATIRIMI YAPILIYOR

Enerji piyasalarında Türkiye ve küresel pazar hakkındaki düşünceleriniz nelerdir?

Türkiye’de ve dünyada enerjinin omurgası fosil yakıtlardan elektriğe evriliyor. Bu dönüşüm elektrik iletim ve dağıtım teknolojisi ürünlerine ihtiyacı her geçen artırıyor. Güncel bir örnek vermek gerekirse elektrikli araçların şarj istasyonları aslında sadece bir şarj istasyonu değil, elektrik şebekesi için yüksek güçte bir tüketim noktası olarak değerlendirilmeli, bu da beraberinde ek kablo, transformatör merkezi ve anahtarlama ekipmanları yatırımları demek. Yani her şarj istasyonun önünde yeni bir alt yapı yatırımı yapılıyor. Bu da bizim gibi elektrik teknolojisi ürünleri üreten şirketlerin bu dönüşüme daha çok katkı sağlaması, daha çok üretmesi demek. Hem Türkiye’de hem dünyada bu dönüşümün hızlanarak devam edeceğini öngörüyorum. Bu da bizler için yerel ve küresel pazarın büyümesi anlamına geliyor. Türkiye olarak mühendislik ve üretimdeki gücümüzü iyi değerlendirerek global pazardan daha fazla pay almamız gerekiyor.

TEİAŞ’A ÜRETİLECEK MOBİL TRAFOLAR ACİL ENERJİ İHTİYAÇLARINA HIZLA CEVAP VERECEK

Enerji arz güvenliği açısından EKOS Elektrik tarafından yürütülen proje ve çalışmalar hakkında bilgi alabilir miyiz?

Türkiye’deki ilk yerli mobil trafo merkezi projesini EKOS Electric olarak 2015 yılında Türkiye Elektrik İletim A.Ş. (TEİAŞ) ile hayata geçirmiştik. Bu sene de TEİAŞ’ın sipariş ettiği dört set 8 trailer 50MVA, 170kV mobil trafo merkezi üretimi için sözleşme imzaladık.

EKOS Electric olarak, yüksek mühendislik ve karmaşık elektrik, mekanik ve otomasyon sistemlerinden oluşan dört set mobil trafo merkezini daha yerli mühendislik kabiliyetlerimiz sayesinde ülke hizmetine sunacağız. Doğal afetlerde, acil durumlarda, zorlu ve zaman gerektiren alt yapı projelerinde, büyük bakımlar süresince ihtiyaç duyulan acil güç ihtiyacını karşılayan mobil trafo merkezleri, deneyimli mühendislik kadromuz ile üretilecek.

Özel platformlar üzerinde taşınabilir transformatör merkezlerimizle ihtiyaç olan her yere her an enerjiyi götürebiliyoruz.  EKOS Electric olarak TEİAŞ için üreteceğimiz yeni mobil trafo merkezlerimiz, acil enerji ihtiyaçlarına hızla cevap verebilecek. Karmaşık elektrik, mekanik ve otomasyon sistemlerinden oluşan mobil trafo merkezlerimiz ile afet ya da acil ihtiyaç anında enerji arz güvenliğinin sağlanmasına destek olabilmek gurur verici.

Yurt dışından tedarik edilen mobil trafo merkezlerini Türkiye’de üreterek ilk yerli mobil trafo merkezi projesini hayata geçirdiğinizi biliyoruz. Bu sistemler hakkında genel bir bilgi vererek sistemin önem ve gereklilikleri hakkında değerlendirme yapar mısınız?

Mobil trafo merkezleri, doğal afetlerde, acil durumlarda, zorlu ve zaman gerektiren alt yapı projelerinde, büyük bakımlar süresince ihtiyaç duyulan acil güç ihtiyacını karşılayan önemli ürünler.

Hızlı kurulum ve düşük bakım maliyeti ile öne çıkan mobil transformatör merkezleri, kesinti sürelerini düşürerek servis sürekliliğinin sağlanması, esneklik ve minimum ağırlığa karşılık maksimum güç gibi pek çok avantaj sunuyor.

Mobil trafo merkezleri kamu hizmetlerinde ve endüstriyel faaliyetlerde sıklıkla tercih ediliyor. Çok kısa bir sürede hazırlanarak nakledilebilen ve faaliyete geçirilebilen mobil trafo merkezlerinin; ana trafo merkezinin yenilenme ya da bakım dönemlerinde geçici tedarik sağlamak, beklenmedik acil durumlarda ve afetlerde enerjinin sürekliliğini sağlamak, enerji yoğun imalat endüstrilerinde üretim maliyetlerinden kaçınmak ve etkinliklerde, uzak konumlarda ek tüketim için geçici tedarik sağlamak gibi pek çok avantaj sağladığını söyleyebiliriz.

YENİ YATIRIMLAR YOLDA

Sektördeki güncel gelişmeler doğrultusunda faaliyet alanlarınızda bir genişleme söz konusu mudur?

Yaklaşık çeyrek asırdır hizmet verdiğimiz sektöre biz de ürün ve hizmetlerimizle katkı sağlamaya, hem gelişmeye hem de geliştirmeye özen gösteriyoruz. Gün geçtikçe büyüyen ürün portföyümüze dağıtım transformatörü imalatını da ekledik. Bu kapsamda, 2024 yılı içerisinde faaliyete geçirmeyi hedeflediğimiz trafo fabrikamızın ilk yatırımını gerçekleştirdik. Bunun yanı sıra üretim ve stoklama kapasitesini artırmak amacıyla Balıkesir Organize Sanayi Bölgesi’nde yeni bir üretim tesisi kiraladık. 2024 yılı ilk çeyreği itibariyle yeni fabrikamızda anahtarlama ekipmanları ve koruma kumanda pano üretimlerinin kapasite artışları ve alçak gerilim güç panosu üretimimize başladık.

Yenilenebilir enerji projelerine özel tasarlanan elektrik teçhizat ve entegre çözüm üretim hatları için de yeni fabrika yatırımımız mevcut. Balıkesir’de 35 bin metrekare alana kurmayı hedeflediğimiz fabrikamızın ilk fazının 2024 yılı içerisinde faaliyete geçmesini hedefliyoruz.

Sürdürülebilir enerji alanında da önemli gelişmelere imza atıyoruz. EKOS Electric’in bir iştiraki olarak 2022 yılında kurduğumuz EKOS Mobilite’nin Şarj Ağı İşletmeci Lisans onayını EPDK tarafından 2023 yılı Mart ayı itibariyle aldık. Balıkesir Büyükşehir Belediye iştiraki Balpark’a ait otoparklarda 5 bölgede 11 adet şarj istasyonunu Aralık 2023’te devreye aldık. Elektrikli araç şarj istasyonu yatırımlarımıza 2024 yılında da devam edeceğiz. Balıkesir ve çevre illerinde kısa sürede 150 noktaya şarj istasyonlarımızı kurmayı planlıyoruz.

Son olarak eklemek istediğiniz bir şey var mı?

Elektrik enerjisi her geçen gün önemini artırıyor. Özellikle küresel ısınma ve iklim değişikliğinin etkilerini azaltma noktasında jeopolitik gelişmeleri de dikkate aldığımızda elektrik enerjisinin ulaşım, ısınma ve diğer alanlarla kullanılması kesinlikle gereklidir. Bu da elektrik altyapısına olan ihtiyacı gün geçtikçe artıracaktır. Tecrübeli ve dinamik bir şirket olan EKOS Elektrik, enerjinin bu dönüşüm serüvenine en üst düzeyde katkı sağlamaya devam edecek. Türkiye’de ve dünyada ilkleri başaran bir şirket olarak zamanımızın ötesinin gerektirdiği teknolojileri de insanlığın hizmetine sunmak için tüm azmimizle çalışmaya devam edeceğiz. Sloganımızda da belirttiğimiz gibi; ‘EKOS Elektrik, Akımın Ötesinde.’