TSE sertifikasyonu yerli ürün kullanımının önünü açtı

TSE sertifikasyonu yerli ürün kullanımının önünü açtı

Türk Standardları Enstitüsü (TSE) Başkanı Mahmut Sami Şahin, Akkuyu Nükleer Güç Santrali Projesinde kullanılan yerli ürün miktarının 20 milyar lirayı bulacağını belirterek, “TSE projede yetki almasaydı ürünler ithal edilecekti.” ifadesini kullandı.

​​​​​​​Şahin, Akkuyu Nükleer Güç Santrali’nin (NGS), Türkiye’nin sürekli artan enerji talebinin güvenli bir şekilde karşılanması noktasında önemli ve hayati bir proje olduğunu kaydederek, kurumun, Rasotom ve Akkuyu Nükleer AŞ tarafından gerçekleştirilen bir dizi denetimin ardından 7 Ocak 2020 tarihinde Akkuyu NGS projesi kapsamında güvenlik sınıfı 4 ve herhangi bir güvenlik sınıfına girmeyen ekipman ve malzemelerin sertifikalandırılması konusunda malzeme onay kuruluşu olarak yetkilendirildiğini anımsattı.

Bu yetkilendirilmeyle TSE’nin, Rusya dışında Malzeme Bilim Kuruluşu olarak yetki alan ilk kuruluş olduğunu işaret eden Şahin, şu ifadeleri kullandı:

“Yapılan sözleşme kapsamında malzeme denklikleri konusunda çalışmalar gerçekleştirildi. TSE’nin ürün testleri sonucunda yerli üreticilerin ürünleri Akkuyu NGS projesinde kullanılmaya başlandı. TSE’nin sertifikasyonu sayesinde; vanalar, borular depolama tankları, donatı çelikleri ve diğer yapı malzemeleri olmak üzere iki yıl içinde yaklaşık 3 milyar liralık ürün yerli sanayiciden temin edilerek Akkuyu NGS’de kullanıldı. Akkuyu NGS Projesi tamamlandığında kullanılan yerli ürün miktarının 20 milyar lirayı bulması bekleniyor. TSE bu projede yetki almasaydı, bu ürünlerin tamamı da yurt dışından ithal edilecekti.”

AA