Trafoların ömrü uzatıldı

 Trafolarda güneş ışınlarının da etkisiyle aşırı ısınma sonucu ortaya çıkan arıza ve kayıplara BEDAŞ’ın Ar-Ge ekibi ‘ısıl boya’ ile çözüm üretti. Pilot uygulaması başarı ile sonuçlanan ‘Trafoların Merkezlerinde Isıl Kaplama ve Isı Kontrol Projesi’ sayesinde trafolarda iç sıcaklık 5-10 derece düşürüldü. Böylece ısınma kaynaklı arıza ve kayıplar azalırken trafoların ekonomik ömrü de uzadı. İstanbul Avrupa […]

Trafoların ömrü uzatıldı
Servet Uzun
  • Yayınlanma4 Mayıs 2017 16:00
  • Güncelleme4 Mayıs 2017 15:29

 Trafolarda güneş ışınlarının da etkisiyle aşırı ısınma sonucu ortaya çıkan arıza ve kayıplara BEDAŞ’ın Ar-Ge ekibi ‘ısıl boya’ ile çözüm üretti. Pilot uygulaması başarı ile sonuçlanan ‘Trafoların Merkezlerinde Isıl Kaplama ve Isı Kontrol Projesi’ sayesinde trafolarda iç sıcaklık 5-10 derece düşürüldü. Böylece ısınma kaynaklı arıza ve kayıplar azalırken trafoların ekonomik ömrü de uzadı.

İstanbul Avrupa Yakası’nda 4.8 milyon aboneye elektrik dağıtım hizmeti veren Boğaziçi Elektrik Dağıtım A.Ş.(BEDAŞ), kesintisiz enerji için peş peşe yatırım yapıyor. Bir yandan teknoloji yatırımlarına ağırlık veren BEDAŞ, diğer yandan Ar-Ge ekiplerinin geliştirdiği projeler ile arıza ve kesintilere karşı çözüm üretiyor. Ar-Ge ve Yatırım Direktörlüğü bünyesinde 7’si tamamlanmış 9’u ise devam eden 16 projeyi yürüten BEDAŞ, son olarak güneş ışınları nedeniyle iç sıcaklığı artan trafolara yönelik geliştirdiği projenin pilot uygulamasında oldukça başarılı sonuçlar elde etti.

TRAFOLARDAKİ SICAKLIK 5-10 DERECE DÜŞÜRÜLDÜ

 

BEDAŞ’ın Ar-Ge ekibi tarafından geliştirilen ‘Trafoların Merkezlerinde Isıl Kaplama ve Isı Kontrol Projesi’nin pilot uygulamasında ‘ısıl boya’ ile kaplanan trafolarda iç sıcaklığın 5 ilâ 10 derece düşmesi sağlandı. Proje çerçevesinde oluşturulan selektif yüzey kalın bir izolasyon tabakası olmadığı için, yüklü çalışan trafo tarafından üretilen ısının içeride hapsolması engelledi.
Söz konusu proje sayesinde ısınma kaynaklı arıza ve kesintilerinde azalma sağlandığını ve trafolarda verimliliğin arttığına işaret eden BEDAŞ Ar-Ge ve Yatırım Direktörü İlker Dursun, “Yüzeylerin yayıcılık ve yansıtıcılık değerleri de proje kapsamında ölçüldü. Bu sayede teorik matematiksel hesap ile pratiğin uyumu gözlendi. Burada üretilen sonuçlar ile daha sonra herhangi bir trafonun iç sıcaklığının tahmin edilebilmesi de mümkün olacak. Sonuç olarak, bu tür kaplamalarla selektif yüzey oluşturulması, içeride oluşan sıcağın dışarıya atılmasında ve özellikle yaz aylarında güneş kaynaklı artan sıcaklığın kontrol edilmesinde çok fayda sağlayacak” değerlendirmesinde bulundu.

 

ARAŞTIRMALARA GÖRE YÜZDE 10-20 TASARRUF SAĞLAYACAK

 

BEDAŞ Ar-Ge ekipleri tarafından uygulanan ve trafolarda sıcaklığı 5 ilâ 10 derece düşüren bu uygulamanın ne anlama geldiğini ABD ve Avrupa Birliği(AB) ülkelerinde yapılan araştırmalar net olarak ortaya koyuyor. Amerika Birleşik Devletleri Enerji Bakanlığı’nın verilerine dayanılarak yapılan bir araştırmaya göre, iç sıcaklıklarda yaklaşık 4-5 derecelik bir azalma sağlanması yüzde 10’luk bir tasarrufa denk geliyor. BEDAŞ’ın elde ettiği sonuçlarda trafolarda bu değerin 10 dereceye kadar çıkması tasarruf oranın yüzde 10 ilâ 20 aralığında olacağını gösteriyor.
Yine Slovakya’da AB destekli yapılan bir akademik çalışmaya göre, her 7 derecelik sıcaklık düşüşü trafo ömrünü iki kat artırıyor. Portekiz’de yapılan başka bir çalışma da 11 derecelik bir sıcaklık düşüşünün trafo ömrünü 2.53 kat artırdığı belirtiliyor.