Petrol Piyasası Lisans Yönetmeliğinde değişiklikler

TKİ’nin Hizmet Alımlarında Uygulanacak Usul ve Esaslar yayımlandı

Türkiye Kömür İşletmeleri Kurumu Genel Müdürlüğü (TKİ) tarafından Türkiye Kömür İşletmeleri Kurumunun 4734 Sayılı Kamu İhale Kanununun 3/G Maddesi Uyarınca Yapacağı Mal ve Hizmet Alımlarında Uygulanacak Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelik, Resmi Gazete’nin bugünkü sayısında yayımlandı.

Yönetmelik, Türkiye Kömür İşletmeleri Kurumu merkez ve taşra teşkilatının 4734 sayılı Kamu İhale Kanununun 3’üncü maddesinin (g) bendi limitleri dâhilinde yapacağı mal ve hizmet alımlarını kapsayacağı belirtildi.

İdare, bu Yönetmeliğe göre yapılacak ihalelerde; saydamlığı, rekabeti, eşit muameleyi, güvenirliği, gizliliği, kamuoyu denetimini, ihtiyaçların uygun şartlarla ve zamanında karşılanmasını ve kaynakların verimli kullanılmasını sağlamakla sorumlu olacak.

Aralarında kabul edilebilir doğal ve teknik açıdan zorunlu bir bağlantı olmadığı sürece mal ve hizmet alımı bir arada ihale edilemeyecek.

Yıllık yatırım programında ve iş programında yer almayan, ödeneği bulunmayan işler için ihaleye çıkılmaz ve tedarik yapılmaz. Ancak ertesi mali yılda gerçekleşebilecek veya süreklilik arz eden (ödeneği her yıl rutin olarak programlanan) mal ve hizmet alımları için bir önceki mali yıl sona ermeden ihaleye çıkılabilecek.

Bu Yönetmeliğe göre yapılacak ihalelerde açık ihale usulü ve belli istekliler arasında ihale usulü temel usullerdir. Pazarlık usulü özel hallerde kullanılabilecek.

Mal veya hizmet alımları ihalesi yapılmadan önce İdarece, her türlü fiyat araştırması yapılarak katma değer vergisi hariç olmak üzere yaklaşık maliyet belirlenecek ve dayanaklarıyla birlikte bir hesap cetvelinde gösterilecek. Yaklaşık maliyete ihale ilanlarında yer verilmeyecek; isteklilere veya ihale süreci ile resmi ilişkisi olmayan diğer kişilere açıklanamayacak.

 İhaleye katılımda yeterlik kuralları

 İhaleye katılacak isteklilerden, ilgili ihale uygulama yönetmeliklerinde sayılan ekonomik ve malî yeterlik ile mesleki ve teknik yeterliklerinin belirlenmesine ilişkin olarak bilgi ve belgeler istenebilecek.

İhale konusu işin niteliğine göre birinci fıkra uyarınca istenen bilgi veya belgelerden hangilerinin yeterlik değerlendirmesinde kullanılacağı ihale dokümanında belirtilecek.

İhale dışı bırakılma kuralları, ihaleye katılamayacak olanlar, yasak fiil veya davranışlar

Kanunun 10’uncu maddesinde sayılan istekliler ihale dışı bırakılacak.

Kanunun 11’inci maddesinde sayılanlar doğrudan, dolaylı veya alt yüklenici olarak kendileri veya başkaları adına hiçbir şekilde ihalelere katılamayacaklar.

Bu yasaklara rağmen ihaleye katılan istekliler hakkında Kanunun 11 inci maddesi hükümleri uygulanacak.

İhalelerde Kanunun 17’nci maddesinde belirtilen fiil veya davranışlarda bulunmak yasak olacak. Bu yasak fiil veya davranışlarda bulunanlar hakkında Dördüncü Bölümde belirtilen hükümler uygulanacak.

Alt yükleniciler ve ortak girişimler

İhale konusu işin özelliği nedeniyle ihtiyaç görülmesi halinde, ihale aşamasında isteklilerden alt yüklenicilere yaptırmayı düşündükleri işleri belirtmeleri, sözleşme imzalamadan önce de alt yüklenicilerin listesini idarenin onayına sunmaları istenebilecek. Ancak bu durumda, alt yüklenicilerin yaptıkları işlerle ilgili yüklenicinin sorumluluğu ortadan kalkmayacak.

Ortak girişimler birden fazla gerçek veya tüzel kişi tarafından iş ortaklığı olarak oluşturulabilecek. İş ortaklığı bu Yönetmelik kapsamındaki ihalelere teklif verebilecek. İş ortaklığını oluşturan gerçek veya tüzel kişilerin taahhüdün yerine getirilmesinde müştereken ve müteselsilen sorumlu oldukları belirtilecek.

İhale saatinden önce ihalenin iptal edilmesi

İdarenin gerekli gördüğü veya ihale dokümanında yer alan belgelerde ihalenin yapılmasına engel olan ve düzeltilmesi mümkün bulunmayan hususların bulunduğunun tespit edildiği hâllerde ihale saatinden önce ihale iptal edilecek.

Bu durumda, iptal nedeni belirtilmek suretiyle ihalenin iptal edildiği isteklilere hemen duyurulacak. Bu aşamaya kadar teklif vermiş olanlara ihalenin iptal edildiği ayrıca tebliğ edilecek. İhalenin iptal edilmesi hâlinde, verilmiş olan bütün teklifler reddedilmiş sayılacak ve bu teklifler açılmaksızın isteklilere iade edilecek. İhalenin iptal edilmesi nedeniyle isteklilerce İdareden herhangi bir hak talebinde bulunulamayacak.

Tekliflerin geçerlilik süresi

Tekliflerin geçerlilik süresi ihale dokümanında belirtilecek. İdarece ihtiyaç duyulması halinde bu süre, teklif ve sözleşme koşullarının değiştirilmemesi ve isteklinin kabulü kaydıyla uzatılabilecek.

Denetim, muayene ve kabul işlemleri

Teslim edilen mal, hizmet veya yapılan işin muayene ve kabul işlemleri, idarelerce kurulacak ikisi konunun uzmanı en az üç kişilik muayene ve kabul komisyonları tarafından yapılacak. Mal veya yapılan iş yüklenici tarafından idareye teslim edilmedikçe muayene ve kabul işlemleri yapılamayacak.

Ancak sözleşmesinde hüküm bulunması halinde; imalat veya üretim süreci gerektiren işler, muayene ve kabul komisyonlarının yetki ve sorumluluğunu kaldırmaması şartıyla, ihale dokümanında belirtilen kalite ve özelliklere göre yapılıp yapılmadığı hususunda, İdare tarafından belirli aşamalarda ve aralıklarla denetlenebilecek.

Ek kesin teminat

Fiyat farkı ödenmesi öngörülerek ihale edilen işlerde, fiyat farkı olarak ödenecek bedel ile sözleşme bedelinde artış meydana gelmesi halinde, bu artış tutarının en az yüzde 6’sı oranında ek kesin teminat alınacak. Fiyat farkı olarak ödenecek bedel üzerinden hesaplanan ek kesin teminat hak edişlerden kesinti yapmak suretiyle de karşılanabilecek.

Kesin teminatın ve ek kesin teminatların geri verilmesi

Taahhüdün, sözleşme ve ihale dokümanı hükümlerine uygun olarak yerine getirildiği ve yüklenicinin bu işten dolayı İdareye herhangi bir borcunun olmadığı tespit edildikten sonra alınmış olan kesin teminat veya varsa ek kesin teminatların, Sosyal Güvenlik Kurumundan ilişiksiz belgesinin getirildiği saptandıktan sonra; alınan mal veya yapılan iş için bir garanti süresi öngörülmesi halinde yarısı, garanti süresi dolduktan sonra kalanı, garanti süresi öngörülmeyen hallerde ise tamamı yükleniciye iade edilecek.

Yüklenicinin bu iş nedeniyle İdareye ve Sosyal Güvenlik Kurumuna olan borçları ile ücret ve ücret sayılan ödemelerden yapılan kanunî vergi kesintilerinin kabul tarihine veya varsa garanti süresinin bitimine kadar ödenmemesi halinde, protesto çekmeye ve hüküm almaya gerek kalmaksızın kesin teminatlar paraya çevrilerek borçlarına karşılık mahsup edilir; varsa kalanı yükleniciye geri verilecek.

İşin konusunun yurt içi veya yurt dışı piyasadan hazır halde alınıp satılan mal alımı olması halinde, Sosyal Güvenlik Kurumundan ilişiksiz belgesi getirilmesi şartı aranmayacak.

Sözleşmenin devri

Sözleşme, zorunlu hallerde ihale yetkilisinin yazılı izni ile başkasına devredilebilecek. Ancak devir alacaklarda ilk ihaledeki şartların aranması zorunlu olacak. İzinsiz devredilen veya devir alınan sözleşmeler feshedilerek, devreden ve devir alanlar hakkında 44’üncü ve 46’ncı maddelere ve Dördüncü Bölümde belirtilen hükümlere göre işlem yapılacak.

Yüklenicinin sözleşmeyi feshetmesi

Sözleşme yapıldıktan sonra mücbir sebep halleri dışında yüklenicinin mali acz içinde bulunması nedeniyle taahhüdünü yerine getiremeyeceğini gerekçeleri ile birlikte yazılı olarak bildirmesi halinde, ayrıca protesto çekmeye gerek kalmaksızın kesin teminat ve varsa ek kesin teminatlar gelir kaydedilecek ve sözleşme feshedilerek hesabı genel hükümlere göre tasfiye edilecek.

İdarenin sözleşmeyi feshetmesi

İdare tarafından; yüklenicinin taahhüdünü ihale dokümanı ve sözleşme hükümlerine uygun olarak yerine getirmemesi veya işi süresinde bitirmemesi üzerine, ihale dokümanında belirlenen oranda gecikme cezası uygulanmak üzere, İdarenin ihtarına rağmen aynı durumun devam etmesi, sözleşmenin uygulanması sırasında yüklenicinin 47’nci maddede sayılan yasak fiil veya davranışlarda bulunduğunun tespit edilmesi, hallerinde, ayrıca protesto çekmeye gerek kalmaksızın kesin teminat ve varsa ek kesin teminatlar gelir kaydedilecek ve sözleşme feshedilerek hesabı genel hükümlere göre tasfiye edilecek.

Sözleşmenin feshine ilişkin düzenlemeler

43’üncü maddeye göre yüklenicinin fesih talebinin idareye intikali, 44 üncü maddenin birinci fıkrasının (a) bendine göre belirlenen sürenin bitimi, 44 üncü maddenin birinci fıkrasının (b) bendi ile 45 inci maddeye göre ise tespit tarihi itibarıyla sözleşme feshedilmiş sayılacak. Bu tarihleri izleyen yedi gün içinde İdare tarafından fesih kararı alınacak. Bu karar, karar tarihini izleyen beş gün içinde yükleniciye bildirilecek.

43, 44 ve 45’inci maddelere göre sözleşmenin feshedilmesi halinde, kesin teminat ve varsa ek kesin teminatlar alındığı tarihten gelir kaydedileceği tarihe kadar Türkiye İstatistik Kurumunca yayımlanan Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksine (Yİ-ÜFE) göre güncellenecek. Güncellenen tutar ile kesin teminat ve varsa ek kesin teminatların tutarı arasındaki fark yükleniciden tahsil edilecek.

Hak edişlerden kesinti yapılması suretiyle teminat alınan hallerde, alıkonulan tutar gelir kaydedileceği gibi, sözleşmenin feshedildiği tarihten sonra yapılmayan iş miktarına isabet eden teminat tutarı da birinci fıkra hükmüne göre güncellenerek yükleniciden tahsil edilecek

Gelir kaydedilen teminatlar, yüklenicinin borcuna mahsup edilemeyecek.

44, 45 ve 46’ncı maddelere göre sözleşmenin feshedilmesi halinde, yükleniciler hakkında Dördüncü Bölümde belirtilen hükümlere göre işlem yapılacak. Ayrıca sözleşmenin feshi nedeniyle İdarenin uğradığı zarar ve ziyan yükleniciye tazmin ettirilecek.

İhalelere katılmaktan yasaklama ve ceza sorumlulukları

İhalelere katılmaktan yasaklama ve ceza sorumluluklarına ilişkin işlemlerde 4734 sayılı Kamu İhale Kanunu, 4735 sayılı Kamu İhale Sözleşmeleri Kanunu, bu Kanunların uygulanmasını teminen yayımlanan ikincil mevzuat hükümleri uygulanacak.

Yönetmeliğin yürürlüğe girdiği tarihten önce ihale edileceği yazılı olarak duyurulmuş veya ilanı yapılmış olan işler tamamlanıncaya kadar ilan tarihinde yürürlükte olan hükümler uygulanacak.

TTK İşçi Alımı Kura Çekimi Töreni düzenlendi