Temiz Kömür Zirvesi başladı

 Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın desteğiyle Kömürder tarafından organize edilen Uluslararası Temiz Kömür Zirvesi TBMM Sanayi, Ticaret, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyon Başkanı Ziya Altunyaldız’ın da katıldığı açılış programıyla İstanbul’da başladı.

 

TBMM Sanayi, Ticaret, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyon Başkanı Ziya Altunyaldız, Uluslararası Temiz Kömür Zirvesinde yaptığı konuşmada, enerjinin çekici bir güç olduğunu, tarihsel süreçlerde her zaman önemini koruduğunu belirtti.

 

“ENERJİYİ BARIŞIN GÜCÜ OLARAK ORTAYA KOYMAYA ÇALIŞIYORUZ”

 

Altunyaldız, “Biz geçen yıl ülkemizde yapılan Uluslararası Enerji Konseyi’nde ifade ettiğimiz gibi; enerjiyi barışın bir gücü olarak ortaya koymaya çalışıyoruz. Hem bölgemizde, hem de ülkemizde, küresel anlamda bu stratejiye katkı vermek için çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Son 15 yıldaki hızlı kalkınmamızla beraber, enerjide önemli gelişmeler olduğunu görüyoruz. Kaya gazı ve petrol fiyatlarının aşağılara inmesi, yenilenebilir enerji maliyetlerinin düşmesi enerjide kuralların yeniden belirlendiği bir dönemi ortaya çıkardı. Buna katkı vermeye hazır olan ülkeler, gelecekte bu alanda en kazançlı ülkeler olacak.” dedi.

 

“DAHA ÇOK İSTİHDAM VE İHRACAT HEDEFLİYORUZ”

 

Türkiye’nin son 15 yıldaki ekonomik büyüme ortalamasının yüzde 5,7’si sanayi, yüzde 5,3’ü enerjiden sağlandığını kaydeden Altunyaldız, “Sanayi büyümesi ve kalkınma oranıyla enerji tüketimi arasında çok ciddi bir korelasyon görüyoruz. Daha çok istihdam, ihracat ve kalkınma hedefliyoruz. Her şeyden önce bunlar için enerjiye ihtiyacımız var. Bunun için önemli atılımlar yaptık. Bir taraftan meclisten çıkan yasalarla ve hükümetin yaptığı çalışmalarla ciddi atılımlar yaptık” diye konuştu.

 

“ENERJİDEKİ DIŞA BAĞIMLILIK CARİ AÇIĞIMIZI ARTTIRIYOR”

 

Türkiye’nin tüketim talebinin 129 milyar kWh’den, 278 milyar kWh’e çıktığını hatırlatan Altunyaldız, “Doğalgazda 3 kattan fazla artış kaydettik. Enerji talebi, arzı ve bu işin ekonomisi var. Yıllık ortalama 55 milyar dolarlık bir enerji faturamız var. Cari açığa enerji alanında büyük bir beslenme geliyor. Oturup düşünmeliyiz. Cumhurbaşkanımızın önderliğinde enerji stratejisini ortaya koyduk. Enerjide arz güvenliği, yerli ve yenilenebilir enerji kaynaklarını ortaya koymalı, öngörülebilir bir piyasa oluşturmalıyız. Bu çerçevede bu üç ayakta arz güvenliği konusunda aktif çalışmalar yapıyoruz” ifadesini kullandı.

 

“ARZ GÜVENLİĞİ KONUSUNDA ÇOK ŞEY YAPMAK ZORUNDAYIZ”

 

Türkiye’nin kömürden ürettiği elektriği, bir önceki yıla göre yüzde 23 arttırdığını belirten Altunyaldız, “Kömürden ürettiğimiz elektriği bir önceki yıla göre yüzde 23 oranında arttırdık. Arz güvenliği konusunda birçok şey yapmak zorundayız. Doğalgaz depolama konusunda önemli mesafeler aldık. Hedefimizi yüzde 20 depolama seviyesine ulaşmak. Yüzer LNG Santralinin ilk altyapısı İzmir Aliağa’da devreye girdi. MTA’ya Uluslararası bir görev verdik. Yerlileştirme konusunda önemli çalışmalar yapıyoruz. Güneş ve rüzgarda ciddi maliyet iyileşmeleri var. Güneşte yüzde 80 rüzgarda ise 3’te 1 oranında maliyet düşüşü var. Konya Karapınar’da tek arazide 1000 MW elektrik enerjisi üreten bir santral kurulum ihalesini gerçekleştirdik. Santral yapmakla kalmıyoruz. Enerjinin teknolojisini de geliştiriyoruz. Konya Karapınar’da 300 milyon dolarlık yatırımla fotovoltaik panel üretimi gerçekleştiriyoruz. Enerji teknolojisinin sahibi olma noktasında Ar- Ge’yi Türkiye’ye getiriyoruz. Bunlar stratejimizin ana kaynağıdır. Önümüzdeki dönemde Temmuz ayı içerisinde rüzgar YEKA ihalesi var.

 

Genel stratejiyi ortaya koymalıyız. Kömür oldukça önemli. Hala dünyanın birinci enerji ihtiyacının yüzde 29’u kömürden elde ediliyor. Elektrik üretimini yüzde 41’i kömürden üretiyor. Çelik üretimi yüzde 70 oranında kömüre dayalı. ABD yüzde 45, İngiltere yüzde 49’unu kömürden üretiyor. Küresel enerji içerisinde kömürün payının yüzde 25’lerde olacağı öngörülüyor” açıklamasında bulundu.