
Rusya Devlet Nükleer Enerji Kuruluşu Rosatom, Hindistan’da inşa halindeki Rus tasarımı Kudankulam Nükleer Güç Santrali (NGS) için tasarlanan reaktör kabının sevk edildiğini bildirdi.
Rusya Devlet Nükleer Enerji Kuruluşu Rosatom, Hindistan’da inşa halindeki Rus tasarımı Kudankulam Nükleer Güç Santrali (NGS) için tasarlanan reaktör kabının sevk edildiğini bildirdi.
Şirketten yapılan açıklamaya göre, Rosatom’un makine mühendisliği bölümü Atomenergomash’e bağlı Atommash tesisi, Kudankulam NGS’nin 6. Güç Ünitesi için tasarlanan VVER-1000 reaktör kabını sevk etti.
Deniz yolculuğundan önce 320 ton ağırlığındaki ekipmanın, özel motorlu taşıma araçlarıyla tesisin rıhtımına teslim edildiği ifade edildi. Sonrasında gemiye yüklenen ekipmanın Novorossiysk limanına nakledildiği belirtildi. Reaktör kabının limana varmasının ardından da Hindistan’a yaklaşık 9 bin 600 kilometrelik yolculuğunu yapmak üzere gemi ambarına yüklendiği bilgisi paylaşıldı.
Açıklamada görüşlerine yer verilen Atomenergomash’e bağlı OKB Gidropress AŞ Genel Tasarımcısı Valery Kryzhanovsky, şirketin devamlı kendini geliştirdiğini ifade ederek, şunları kaydetti:
“Nükleer dünyadaki güçlü konumumuza rağmen, sürekli gelişime bağlı kalmaya devam ediyoruz. En üst düzeyde güvenliği garantilemek için ekipman tasarımını aktif olarak iyileştiriyor ve ürünlerimizin ekonomik verimliliğini artırıyoruz. Şu anda, kapasitesi artırılmış ve gelişmiş operasyonel özelliklere sahip yeni bir NGS reaktör ünitesi üzerinde çalışıyoruz. Bu yeni ünite ayrıca gelişmiş teknik ve ekonomik performansa sahip olacak.”
Ayrıca, şirketin üretim programı doğrultusunda Hindistan’daki Kudankulam NGS’nin 6. güç ünitesi için dört adet buhar jeneratörü setinin 2025’te sevk edilmesi planlanıyor.
AA
Cumhurbaşkanı Erdoğan, COP29 Dünya Liderleri İklim Zirvesi’nde konuştu12 Kasım 202416:07 Adana’daki iki maden sahası için ihale düzenlenecek12 Kasım 202409:14 Türkiye, ısıtma ve soğutma kapasitesini geliştirerek enerji verimliliğini artıracak8 Mayıs 202516:14 Akenerji ilk çeyrekte 108 milyon lira net kar açıkladı8 Mayıs 202515:39 Rusya Enerji Bakanı Tsivilev, AB’nin enerji yasaklarını “yasadışı ve verimsiz” olarak nitelendirdi8 Mayıs 202515:38 Rusya: Çin’e petrol ve doğal gaz sevkiyatını bu yıl artıracağız8 Mayıs 202515:36 TCMB, Nisan Ayı Fiyat Gelişmeleri Raporu’nu yayımladı8 Mayıs 202512:39