
Rusya Devlet Nükleer Enerji kuruluşu Rosatom, Rusya’nın iyonlaştırıcı radyasyon pazarındaki kilit oyunculardan biri olan Axenter şirketler grubunu bünyesine kattı. Şirketten yapılan açıklamaya göre, Rosatom’un sağlık teknolojisi biriminin bir parçası olan Rusatom Healthcare, gıda ve tek kullanımlık tıbbi ürünleri ışınlama işlemi konusunda uzmanlaşmış Axenter şirketler grubunun hisselerinin tamamını satın aldı. Axenter şirketler grubunun biri St. Petersburg, […]
Rusya Devlet Nükleer Enerji kuruluşu Rosatom, Rusya’nın iyonlaştırıcı radyasyon pazarındaki kilit oyunculardan biri olan Axenter şirketler grubunu bünyesine kattı.
Şirketten yapılan açıklamaya göre, Rosatom’un sağlık teknolojisi biriminin bir parçası olan Rusatom Healthcare, gıda ve tek kullanımlık tıbbi ürünleri ışınlama işlemi konusunda uzmanlaşmış Axenter şirketler grubunun hisselerinin tamamını satın aldı.
Axenter şirketler grubunun biri St. Petersburg, ikisi Moskova bölgesinde olmak üzere üç büyük merkezi bulunuyor.
Rusya’da çok amaçlı ışınlama projeleri üzerinde çalışan Rosatom’un Axenter’i satın almasının, şirketin ürünler ve tıbbi cihazlar için sterilizasyon pazarındaki konumunu önemli ölçüde güçlendirmesi bekleniyor.
Açıklamada görüşlerine yer verilen Rusatom Healthcare Üst Yöneticisi Igor Obrubov, konuya ilişkin şunları kaydetti:
“İyonlaştırıcı radyasyonla ‘soğuk’ sterilizasyona yönelik talep dünya çapında son birkaç yıldır artıyor. Söz konusu teknik, şimdiye kadarki en gelişmiş, en uygun maliyetli ve en güvenli tekniklerden biri.”
Rusatom Healthcare uzmanları, ürünleri iyonlaştırıcı radyasyonla işleme teknolojisinin geleneksel yönteme kıyasla daha az enerji gerektirdiğini ve gıda koruyucuları gibi diğer kimyasal preparatların kullanımını önemli ölçüde azalttığını belirtiyor.
İşlem gören ürünler kimyasal bileşiklerden tamamen arındırılıyor ve organik bileşikler termal tahribata maruz kalmıyor.
Ayrıca uzmanlar gıda endüstrisinde radyasyon teknolojilerinin kullanılmasının tahıl, meyve ve sebzelerin taşınıp depolanması sırasındaki kayıpların azaltılarak, et, balık, meyve ve sebze ürünlerinin raf ömrünün artırılmasına olanak sağladığının da altını çiziyor.
Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Ajansı (FAO) ve Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı (UAEA) tarafından onaylanan teknolojinin, insan vücudu ve doğaya zarar vermediği vurgulanıyor.
AA
Cumhurbaşkanı Erdoğan, COP29 Dünya Liderleri İklim Zirvesi’nde konuştu12 Kasım 202416:07 Adana’daki iki maden sahası için ihale düzenlenecek12 Kasım 202409:14 Sakarya’da 9 jeotermal kaynak arama ruhsat sahası ihale edilecek10 Mayıs 202518:24 TKİ, kazaları önlemek için tüm maden işçilerinin psikososyal eğitimlerini tamamladı10 Mayıs 202518:23 PÜİS Başkanı İmran Okumuş, dış satışlar konusunda bayiilere uyarıda bulundu9 Mayıs 202521:07 Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz, Uluslararası Jeotermal Yatırım Zirvesi’nde konuştu9 Mayıs 202515:49 Enerjisa Üretim, 30. enerji santralini devreye aldı9 Mayıs 202515:46