POMEGA Genel Müdürü Osman Şahin Köşker, şirketin yatırım faaliyetleriyle ilgili yaptığı değerlendirmede önümüzdeki yılın ilk çeyreğinde 3 GWh üretim kapasitesine ulaşacaklarını belirterek yatırım teşvik kredisi başvurularının olumlu sonuçlanması halinde yatırım tutarı 180 milyon doları bulacak ilave 2 GWh daha yatırım yapacaklarını ifade etti.
Sibel ACAR-ANKARA/ Kontrolmatik Teknoloji iştiraklerinden Pomega’nın Polatlı’da 100 bin metrekare alan üzerine kurulu Lityum-Demir Fosfat (LiFePO4) prizmatik pil hücresi ve batarya paketi üretim fabrikası kapılarını gazetecilere açtı.
Kontrol ve izleme sistemleri ile donatılan Scada merkezi, üretim bantları, güvenlik ve test laboratuvarı ile kalite kontrol laboratuvarlarının yer aldığı alanlar gazetecilere gezdirilirken hammaddenin tesise girişinden nihai ürün olarak bataryaya dönüşmesinin 18 ila 21 gün sürdüğü ifade edildi.
180 MİLYON DOLARLIK YATIRIM HEDEFİ
Fabrikanın önümüzdeki dönem yatırımlarıyla ilgili gazetecilere açıklamalarda bulunan POMEGA Genel Müdürü Osman Şahin Köşker, önümüzdeki yılın ilk çeyreğinde 3 Gigawatt-Saat (GWh) üretim kapasitesine ulaşacaklarını aktardı.
Proje bazlı teşvik başvuruları ile yatırım teşvik kredisi başvurularının da sonuçlanması halinde bu kapasitenin artacağını ifade eden Köşker, ilave 2 gigawattsaatlik daha yatırım yapacaklarını söyledi.
Bu yatırım tutarının ise 180 milyon doları bulacağını belirten Köşker, böylece 200 kişilik ilave istihdam daha sağlayacaklarını ifade etti.
Bugüne kadar Gine, Romanya, Ukrayna ve Fas gibi ülkelere lityum pil ihracatı yaptıklarını anlatan Köşker, ihracatın toplam satışları içerisindeki payının yüzde 15 olduğunu belirtti.
Köşker, “Sertifikasyon süreçlerimizi tamamladıktan sonra ABD’ye de ürün göndermemiz mümkün olacak” dedi.
“DEPOLAMA ÜRÜNLERİNDE ÜRÜN ÇEŞİTLİLİĞİ OLDUKÇA FAZLA”
Depolama ürünlerinin sektörde yaşanan gelişmeler doğrultusunda yoğun ilgi gördüğünü anımsatan Köşker, ürün çeşitliliğiyle ilgili her ihtiyaca yanıt verdiklerini belirtti.
Elektrikli araç sayısında yaşanan artış doğrultusunda yeni bir ürün geliştirdiklerini belirten Köşker, “Kamyonetlerin arkasına koyup geliştirdiğimiz mobil şarj ünitesi konseptinde bir ürün var. Bazı senaryolarda yolda kalmış ya da işte park halindeki bir aracı şarj etmeye yönelik bataryadan hem de kapasitenin olmadığı yani trafo kapasitesinin olmadığı yerlerde şarj istasyonu kurmak istiyorlar. Fakat trafo kapasitesi olmadığı için yatırım maliyetleri çok artıyor. Bu gibi durumlar için aynı enerji depolama ünitesini koyup daha az kapasiteli bir alçak gerilim elektrik barasından bu depolama ünitesini şarj edilmeyen zamanlarda doldurup şarj anında da buradan araç şarjı yapabilecek çözümlerimiz var. Ürün çeşitliliğimiz burada oldukça farklı” dedi.
KONUT TİPİ DEPOLAMA SİSTEMLERİNE YOĞUN İLGİ
Ev tipi depolama sistemlerine de ilginin olduğunu anlatan Köşker, “Vatandaşlar enerji depolama sistemlerini evsel sistemlerinde kullandıkları zaman enerjinin en ucuz olduğu dönemlerde enerjiyi depolayıp akşam 5 ile gece yarısına kadar olan süreçteki pik saatlerde de ucuzken depoladığı enerjiyi kullanabilecekleri bir ortam yaratacaklar. Buna yönelik bir fizibilite çalışmamız sürüyor” diye konuştu.
ASKERİ ÜSLERE ÖZEL PROJE
Sınırlardaki askeri üslerin olası enerji kesintilerinden etkilenmemesi için enerji depolama sistemi kurulmasına yönelik de çalışmalara başlandığını belirten Köşker, mevcutta enerji kesintilerinin jeneratörlerle giderilirken, jeneratörlerin hem yakıt ikmaline ihtiyaç duyması hem de gürültülü çalışmasının ordu bünyesinde enerji depolama sistemlerine olan ihtiyacı doğurduğunu belirtti.
Bu noktada ordunun ihtiyacı olan güneş ve rüzgar enerjili depolama sistemleri için görüşmelere başladıklarını anlatan Köşker, “Konteyner tipi depolama sistemleri ile olası elektrik kesintilerinde bir kışlanın tüm ihtiyacı buradan karşılanabilecek” dedi.
Depolama çözümlerinin Acil Durum Yönetimi, Sürdürülebilir Enerji, Gelişmiş Enerji Yönetimi, Güvenilir ve Emniyetli Teknoloji, Off-Grid ve On-Grid Uygulamalar, Artırılabilir Üretim ve Depolama Kapasitesi, Uzun Kullanım Ömrü, Kolay Kurulum ve Çevrimiçi İzlem gibi uygulama alanlarının olduğu ifade edilirken bu sistemlerin stratejik özellikleri ise, “Kesintisiz Güç Sağlama, Enerji Bağımsızlığı ve Güvenliği, Yenilenebilir Enerji Entegrasyonu, Acil Durum ve Kriz Yönetimi, Operasyonel Esneklik ve Mobilite, Çevresel Sürdürülebilirlik ve Uzun Vadeli Stratejik Planlama” olarak sıralandı.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, COP29 Dünya Liderleri İklim Zirvesi’nde konuştu12 Kasım 202416:07 Adana’daki iki maden sahası için ihale düzenlenecek12 Kasım 202409:14 Bakan Bayraktar yeni bir arama hamlesi başlatılacağını açıkladı14 Aralık 202417:47 Özbekistan Cumhurbaşkanı Mirziyoyev, Aksa Enerji Yönetim Kurulu Başkanı Kazancı ile görüştü14 Aralık 202414:06 “Katar-Türkiye Doğal Gaz Boru Hattı” Suriye’de Baas Rejiminin devrilmesiyle tekrar gündeme geldi14 Aralık 202414:04 Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Bayraktar Batman Valiliğini ziyaret etti14 Aralık 202414:01 Nükleer enerjide mevzuata aykırı fiillere ilişkin para cezaları yeniden belirlendi14 Aralık 202410:49