Novovoronej-2 NGS’de 2 No’lu ünite son aşamada

Rusya Atom Enerjisi Kurumu Rosatom tarafından inşası devam eden Türkiye’nin ilk nükleer enerji santrali Akkuyu NGS’nin referans santrali ve VVER-1200 reaktörü ile donatılmış Novovoronej-2 NGS’nin 2’inci ünitesi minimum kontrol gücüne (MCP) getirildi. Nötron akışı, bir fisyon zinciri, reaksiyonunu sürdürmek için yeterli seviyede çalışan bir reaktöre kaydedildiğinde minimum kontrol gücü seviyesine ulaşılıyor. Minimum kontrol gücüne (MCP) […]

Novovoronej-2 NGS’de 2 No’lu ünite son aşamada
Servet Uzun
  • Yayınlanma25 Mart 2019 17:44
  • Güncelleme25 Mart 2019 17:45

Rusya Atom Enerjisi Kurumu Rosatom tarafından inşası devam eden Türkiye’nin ilk nükleer enerji santrali Akkuyu NGS’nin referans santrali ve VVER-1200 reaktörü ile donatılmış Novovoronej-2 NGS’nin 2’inci ünitesi minimum kontrol gücüne (MCP) getirildi.

Nötron akışı, bir fisyon zinciri, reaksiyonunu sürdürmek için yeterli seviyede çalışan bir reaktöre kaydedildiğinde minimum kontrol gücü seviyesine ulaşılıyor. Minimum kontrol gücüne (MCP) ulaşmak, fiziksel çalışma prosedürünün son aşaması olarak kabul ediliyor. Her aşama programa ve tüm güvenlik düzenlemelerine uygun olarak gerçekleştirildi. Bu alanın uzmanları tarafından, reaktörün ilk yakıt şarjının nötronik özellikleri üzerine bir dizi fiziksel deney gerçekleştirilecek ve reaktörün tüm izleme ve emniyet sistemlerinin operasyonel güvenilirliği doğrulanacak. 2’inci ünitede fiziksel başlangıç, bu deneylerin ardından tamamlanacak.

Güç ünitesi daha sonra güç başlangıcı ve şebekeye bağlantı için hazırlanacak. Bu iki aşamanın da 2019 yılı sonunda tamamlanması planlanıyor. Reaktörün piyasaya sürülmesi, Orta Rusya’nın elektrik şebekesindeki nükleer payının yüzde 27’ye ulaşmasını sağlayacak ve her yıl 4 milyon ton sera gazı emisyonunu engelleyerek bölge ekonomisine katma değer katacak.

VVER-1200, Rosatom’un 3’üncü Nesil + PWR tipi reaktörü ve dünyanın seri üretimdeki tek 3’üncü nesil reaktörü tasarımının amiral gemisi olarak öne çıkıyor. Novovoronej-2 Nükleer Santrali’ndeki 2 No’lu Ünite, 2016 yılında başlatılan aynı NGS’deki 1 Nolu Ünite ve 2017’de başlatılan Leningrad-2 NGS’deki 1 Nolu üniteyle birlikte bu seride üçüncü olacak.

VVER-1200 reaktörü ile donatılmış yenilikçi 3’üncü nesil güç ünitesi, bir önceki nesle (VVER-1000) kıyasla bir dizi ekonomik ve güvenlik avantajına sahip bulunuyor. Santral yüzde 20 daha güçlü hale gelirken, reaktörü çalıştıran personel miktarında da yüzde 30 ila 40’a varan bir azalma sağlanıyor. Ayrıca reaktörün ömrünün ikiye katlanarak 60 yıla ulaşması ve ek 20 yıl daha çalışmaya devam etme olanağı doğuyor.

Bu teknolojiyi benimseyen ülkelere baktığımızda Finlandiya, Macaristan, Çin, Bangladeş ve Belarus dikkatleri çekiyor. Rosatom’un uluslararası aldığı siparişler şu anda 12 pazarda ve 36 taahhüt edilmiş VVER ünitesinden oluşuyor.

Akkuyu NGS için Türk gençlerine Rusya’da eğitim fırsatı