
Yıllık 70 milyon kilovatsaat elektrik üretimi yapan Medcem Çimento, yakın zamanda devreye girecek ikinci atık ısı tesisiyle birlikte, ihtiyaç duyduğu elektriğinin yüzde 22’sini kendisi üretecek. Şirketten yapılan açıklamaya göre Medcem Çimento, yıllık 70 milyon kilovatsaat elektrik üretimi yaparak ve ihtiyaç duyduğu elektriği kendi üreterek, ülke ekonomisine ve çevreye katkı sağladı. Hiçbir kaynak tüketmeksizin 25 bin […]
Yıllık 70 milyon kilovatsaat elektrik üretimi yapan Medcem Çimento, yakın zamanda devreye girecek ikinci atık ısı tesisiyle birlikte, ihtiyaç duyduğu elektriğinin yüzde 22’sini kendisi üretecek.
Şirketten yapılan açıklamaya göre Medcem Çimento, yıllık 70 milyon kilovatsaat elektrik üretimi yaparak ve ihtiyaç duyduğu elektriği kendi üreterek, ülke ekonomisine ve çevreye katkı sağladı. Hiçbir kaynak tüketmeksizin 25 bin konutun tüketimine yetecek kadar yeşil enerji üretimi sağlayan Eren Holding’in iştiraki Medcem Çimento, iklim değişikliğini engelleme çalışmaları kapsamında, çevreye 31 milyon kg karbondioksit (CO2) gazı salınımının da önüne geçti.
Şirket, çevreye atılan ve yaklaşık olarak 350 °C sıcaklığındaki gazı tekrar geri kazdırarak ve buhardan elektrik üretimi yaparak kendi elektriğini karşılıyor.
HEDEF: ’50 BİN KONUTUN TÜKETTİĞİ ELEKTRİK KADAR YEŞİL ENERJİ ÜRETMEK’
Mersin’deki fabrikasının yanı sıra Kamerun ve Tunus’ta öğütme tesisleri, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde terminalleri bulunan Medcem Çimento, fabrika döner fırın birinci hattı özelinde 2018’de devreye aldığı ve kurulu gücü 10 megavatsaat olan atık ısı tesisi, tüketilen elektriğin bir bölümünü karşılıyordu. Kendi elektriğini üreten Medcem Çimento’nun inşası devam eden ikinci hatla birlikte yapmayı planladığı ikinci atık ısı geri kazanım tesisinin kurulu gücü ise yaklaşık 8 megavatsaat olacak. Tesis bittikten sonra, yıllık olarak 55 milyon kilovatsaat elektrik üretimi gerçekleştirecek. Medcem Çimento, tesisin tamamlanmasının ardından hiç bir kaynak tüketmeden 50 bin konutun tükettiği elektrik kadar yeşil enerji üretimi sağlayacak.
55 MİLYON KG KARBONDİOKSİT ENGELLENECEK
Sürdürülebilirlik yönetimi kapsamında Ar-Ge çalışmaları yürüten şirket, her iki hattan toplamda 125 milyon kilovatsaat elektrik üretimi yapacak. İki hatta kendi üreteceği elektrik ile, ihtiyaç duyduğu enerjinin yüzde 22’ sini karşılayacak ve 55 milyon kg karbondioksit salınımın önüne geçilmesini sağlayacak.
Lisanssız elektrik üretim tesislerinde 10 yıllık YEKDEM sonrası ihtiyaç fazlası enerji fiyatı belirlendi13 Haziran 202614:22 Yer altı maden işletmelerinde meydana gelen maliyet artışlarının karşılanmasına ilişkin kararda değişikliğe gidildi13 Haziran 202614:20 Denizüstü Rüzgar Enerjisi Derneğinin ilk liman toplantısı Mersin’de düzenlendi13 Haziran 202609:00 GKRY, İsrail, Yunanistan ve ABD, Doğu Akdeniz Enerji Merkezi kurulması için anlaştı13 Haziran 202608:30 Elektrikli araçlar dünyanın çevresini 4 bin 400 kez dolaştı13 Haziran 202608:00