
Karadeniz Garanti Enerji Biyokütle Enerji Tesisleri’nin, biyokütle kaynaklı enerji üretimi tesisi, 25 Aralık 2020 tarihinde Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı tarafından geçici kabulü alınarak tam kapasite ile işletmeye alındı. Karadeniz Garanti Enerji Biyokütle Enerji Tesisleri San. ve Tic. A.Ş. tarafından Sakarya İli, Söğütlü İlçesi, Sakarya III. Organize Sanayi Bölgesi’nde 8 MW kurulu güce sahip biyokütle […]
Karadeniz Garanti Enerji Biyokütle Enerji Tesisleri’nin, biyokütle kaynaklı enerji üretimi tesisi, 25 Aralık 2020 tarihinde Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı tarafından geçici kabulü alınarak tam kapasite ile işletmeye alındı.
Karadeniz Garanti Enerji Biyokütle Enerji Tesisleri San. ve Tic. A.Ş. tarafından Sakarya İli, Söğütlü İlçesi, Sakarya III. Organize Sanayi Bölgesi’nde 8 MW kurulu güce sahip biyokütle kaynaklı enerji üretimi tesisinin 2018 yılı itibariyle yapım sürecine başlanılmış olup, 25 Aralık 2020 tarihinde ETKB tarafından geçici kabulü alınarak tam kapasite ile işletmeye alındı.
Şirket tarafından yapılan açıklamaya göre; günde ortalama 150 ton biyokütlenin yakılmasından elde edilen enerji, buhar türbinine aktarılacak ve elde edilen mekanik enerji elektrik enerjisine çevrilerek ortalama 8 MW kapasite ile elektrik üretilecek.
Tesisin kurulu elektrik gücü sekiz megavat (8 MW), proses buharı nominal üretim kapasitesi saatte on beş ton (15 t/h), en fazla buhar kapasitesi ise saatte otuz ton (30 t/h). Talep doğrultusunda gerçekleşmesi beklenen satışa, esas buhar miktarı yıllık ortalama yüz on iki bin beş yüz ton(112.500 t/yıl).
“BİYOKÜTLEYE DAYALI BİR ENERJİ SANTRALİ VE AYNI ZAMANDA ATIK BERTARAF TESİSİ”
Garanti Enerji, ‘BioStor elektrik santrali üreteceği elektrik enerjisini YEKDEM kapsamında teşvikli fiyat ile satmak üzere kurulan, yenilenebilir enerji kaynaklarından biyokütleye dayalı bir enerji santrali ve aynı zamanda atık bertaraf tesisi’ olarak tanımlanıyor.
Yapılan açıklamada şu bilgiler de aktarıldı: “Ana yakıtı toz biyokütle, yardımcı yakıtı sıvı yakıt (kalyak veya motorin) ve doğalgazdır. Elektrik ve proses buharı üretebilecek şekilde kurgulanmıştır. Ana yakıt olarak atık tahta ve odun talaşı hedeflenmekle beraber ormansal ve tarımsal faaliyet sonucu çıkan her türlü biyokütle toza dönüştürülerek yakılabilmektedir. Santral temel olarak Yakıt Hazırlama, Buhar Kazanı ve Buhar Türbini ile bunların yardımcı tesislerinden oluşmaktadır.”
Cumhurbaşkanı Erdoğan, COP29 Dünya Liderleri İklim Zirvesi’nde konuştu12 Kasım 202416:07 Adana’daki iki maden sahası için ihale düzenlenecek12 Kasım 202409:14 Mısır’ın doğusundaki Süveyş Körfezi’nde sondaj gemisi alabora oldu2 Temmuz 202516:56 Depolamada GES’te Ankara, RES’te Tekirdağ ilk sırada2 Temmuz 202516:18 Türkiye, Angola ile ticaret hacmini 500 milyon dolara çıkarmayı hedefliyor2 Temmuz 202515:16 Hürmüz Boğazı’nda ateşkes sonrası gemi trafiği artarken petrol taşıma maliyetleri keskin düştü2 Temmuz 202514:11 Astor Enerji, TİM’in “İlk 1000 İhracatçı” listesinde 121. sırada2 Temmuz 202513:46