‘Kadın Girişimciler Kurulu üyeleri, deprem bölgesinde müthiş bir özveriyle çalıştı’

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, TOBB Kadın Girişimciler Kurulu tarafından 8 Mart Kadınlar Günü nedeniyle düzenlenen çalıştaya katıldı.​ Bu sene 8 Mart Dünya Kadınlar Gününü buruk bir şekilde yaşadıklarını ifade eden Hisarcıklıoğlu, “Malumunuz, Kahramanmaraş ve Hatay merkezli, 11 İlimizi ve yaklaşık 14 milyon insanı doğrudan etkileyen, korkunç bir deprem felaketi […]

‘Kadın Girişimciler Kurulu üyeleri, deprem bölgesinde müthiş bir özveriyle çalıştı’
Burak Karagöl
  • Yayınlanma9 Mart 2023 09:59

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, TOBB Kadın Girişimciler Kurulu tarafından 8 Mart Kadınlar Günü nedeniyle düzenlenen çalıştaya katıldı.​

Bu sene 8 Mart Dünya Kadınlar Gününü buruk bir şekilde yaşadıklarını ifade eden Hisarcıklıoğlu, “Malumunuz, Kahramanmaraş ve Hatay merkezli, 11 İlimizi ve yaklaşık 14 milyon insanı doğrudan etkileyen, korkunç bir deprem felaketi yaşadık. Son bilgilere göre 50 bine yakın canımızı kaybettik. 230 bin bina, yıkık, acil yıkılacak ve ağır hasarlı olarak tespit edildi. Evsiz veya barınma ihtiyacı olanların sayısı toplamda 1,7 milyon kişiye ulaştı. Camiamızdan da kaybettiğimiz arkadaşlarımız ve mensuplarımız oldu. Depremde hayatını kaybedenlere Allah’tan rahmet, yaralılarımıza acil şifalar diliyorum. Milletimizin başı sağ olsun” dedi.

Depremin olduğu ilk gün “ülkemiz ve illerimiz için ne yapabiliriz” diyerek, Ankara’da bir kriz masası oluşturduklarını anlatan Hisarcıklıoğlu, “10 çalışma arkadaşımızı, depremin en çok etkilediği il ve ilçelere koordinasyon sağlaması ve ihtiyaçların tespit edilmesi için gönderdik. Yine bölgedeki Oda ve Borsalardan acil durum temas noktaları belirledik. 11 İl’deki 43 Oda ve Borsa ile koordinasyon halinde, tüm Türkiye’deki Odalar, Borsalar, Sektör Meclisleri, Kadın ve Genç Girişimci Kurullarımızla birlikte hareket ettik. İhtiyaç duyulan arama kurtarma ekipmanlarının ve her türlü ihtiyaç malzemesinin bölgeye ulaştırılmasını sağladık. Bölgedeki Oda ve Borsaların koordinasyonuyla da tüm bunları ihtiyaç sahiplerine hızlıca dağıttık. TOBB ve Oda-Borsa camiası olarak, ilk günden itibaren müthiş bir seferberlik ruhu içinde hareket ettik. 6 uçak, 7 gemi ve 3.900 TIR yardım malzemesi, 41 TIR çadır, 970 konteyner, 141 seyyar mutfak, 551 iş makinesi ve mobil vincin bölgeye sevkini sağladık” şeklinde konuştu.

Hisarcıklıoğlu, bu süreçte Kadın Girişimciler Kurul Başkanları ile hep iletişim içinde olduklarını belirterek, “Kurul üyelerimiz olarak sizler de, müthiş bir özveriyle çalıştınız, sahadaki ihtiyaçları tespit ettiniz. Merkez, köy ayrımı yapmadan, kollektif hareket ederek, her yere yetişmeye çalıştınız. Deprem mağdurlarının ihtiyaçlarının karşılanması amacıyla muazzam çalışmalar yaptınız. Kadın girişimcilerimizin bir kısmı gönüllü olarak arama-kurtarma çalışmalarında görev aldı. Bir kısmı da kırsal alanda yaraların sarılması için çeşitli yardımlarda bulundu. İsimlerini burada tek tek sayamayacağım, ancak biliyorum, saatlerce hatta günlerce uyumadan iş insanlarını örgütlediniz, yardımları müthiş bir özveriyle organize ettiniz. Depremzede vatandaşlarımızı yalnız bırakmadınız. Hepinize ayrı ayrı teşekkür ediyorum, sizlerle iftihar ediyorum. Allah emeklerinizden razı olsun diyorum” dedi.

TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, 4 kez bölgeye gittiklerini, yaşanan felaketi yerinde gördüklerini, vatandaşların acısını paylaştıklarını vurgulayarak şunları kaydetti: “Bu sıkıntılı süreçte gerek halkımız, gerekse özel sektörümüzün, dünyaya örnek olacak bir dayanışma örneği gösterdiğine de şahit olduk. Adeta 70 İl’imiz sel oldu bölgeye aktı. Böyle zor dönemlerde felaketi yaşayanlar için, yalnız olmadıklarını görmek, her şeyden önemlidir. Millet olmanın gereği de budur. Hepimiz depremzede kardeşlerimizle biriz. Onların tekrar normal bir yaşama dönmeleri için kenetlenmiş haldeyiz. Deprem sonrasında alınması gereken ekonomik tedbirler, teşvik ve desteklerle, mevzuat düzenlemeleri ile ilgili bölgeden gelen talepleri Bakanlarımıza ilettik, takip ediyoruz. Bunların önemli bir kısmı da hayata geçti. Ama işimiz daha bitmedi.

Ülkemizin özel sektörünü temsil eden bizler için, asıl mesai bundan sonra başlıyor. Yaralarımızı saracağız. Depremden etkilenmiş şehirlerimizi, ihya ve inşa edeceğiz. Tekrar ayağa kaldıracağız. Bu kapsamda, iş dünyamızın ve hayırseverlerin katılımıyla, deprem bölgesine kalıcı konut yapma kampanyasını çok yakın zamanda başlatıyoruz. Detaylarını da kısa zamanda açıklayacağız. Bu vesileyle, Kadın ve genç girişimcilerimiz ile tüm hayırseverlerimizi, konut kampanyasına destek olmaya çağırıyoruz”.

Hisarcıklıoğlu başlattıkları projelerden bahsederek, “Tedarikçim Deprem Bölgesinden projemizle, başta büyük ölçekliler olmak üzere şirketlerimizi, hammadde ve yarı mamul tedariklerini deprem bölgesindeki firmalardan karşılamaya davet ediyoruz. Kadın Girişimciler Kurullarımızın da aktif katılım ve desteğini bekliyorum. Gelin, mal ve hizmet tedarikimizi afet bölgesinden yapalım, bu bölgedeki işletmeleri ayağa kaldıralım. Bunun yanı sıra, ulusal çapta faaliyet gösteren gıda perakendecilerinin tarım ve gıda ürünleri ile hammadde alımlarını deprem bölgesinden karşılamalarını sağlamak için çalışmalara başladık. E-Ticaret pazaryerlerinin, deprem bölgesindeki firmalardan komisyon almamalarına yönelik çalışmalarımız devam ediyor. Şu ana kadar 2 pazaryeri bu kampanyaya katıldığını açıkladı. İstihdamın ve ekonomik aktivitenin yeniden canlandırılması, hasar gören üretim tesislerinin tekrar faaliyete başlayabilmesi için, üyelerimizin katkılarıyla teknik destek seferberliği başlatıyoruz. Bunların dışında sizlerin görüş ve önerilerini de almak istiyoruz” dedi.

Hisarcıklıoğlu, “Gün, her şeyden ve hepsinden önce; bir olma, beraber olma, kenetlenme ve aynı hissiyatla kucaklaşma günüdür. Gün, Birlik Olma Günü’dür. Bu kasvetli ve kederli günleri hep birlikte aşacağız” şeklinde konuştu.

Türkiye’nin neredeyse tamamının fay hatlarıyla ve depremlerle muhatap durumda olduğuna dikkat çeken Hisarcıklıoğlu şöyle devam etti: “Bu gerçeği değiştirmemiz veya yok saymamız imkânsızdır. İşte bu yüzden, sonraki afetlere karşı nasıl daha iyi hazırlıklı olunur, buna yönelik de çalışmamız gerekiyor. Kısa bir süre önce yaşadığımız yangın felaketinden sonra TOBB Kadın Girişimciler Kurulumuz çok aktif bir görev almıştı. Bugün 11 İl’e özel olarak neler yapılabileceğini tartışmalısınız. Ayrıca bir daha Allah korusun ama bu çapta bir afet yaşarsak, Kadın Girişimciler Kurulu olarak nasıl katkı sağlayabileceğimizi konuşmalıyız. Unutmayalım ki, bizler birbirimizin tutunacak dalıyız. Dayanışma ve seferberlik ruhu ile yaralarımızı birlikte saracağız. Bu vesileyle bugün bir araya gelmemizi sağlayan, kendisi de deprem bölgesinde sahada olan ve her an desteğini depremzedelerin üzerinden esirgemeyen, TOBB Kadın Girişimciler Kurulu başkanımıza ve TOBB İl Kadın Girişimciler Kurulu Başkanlarımıza Kurul üyelerimize buradan bir kez daha teşekkür ediyorum”.

TOBB Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı Nurten Öztürk de TOBB Kadın Girişimciler Kurulu olarak depremin ilk anından itibaren kenetlendiklerini, çok güzel bir gönül köprüsü kurduklarını söyledi.  Ellerinden geldiğince canlara can katmaya, yaralara merhem olmaya çalıştıklarını anlatan Öztürk, yetemedikleri yerde pes etmediklerini, yaşamak için süreklilik gerek dediklerini belirtti.

Nurten Öztürk, oda ve borsaların koordinatörlüğünde TOBB Kadın Girişimciler Kurulu olarak bu süreçte yaptıkları çalışmaları paylaşarak, bu zor günleri birlikte aşabilmek ve yardımları yerlerine ulaştırmak için gece gündüz demeksizin çaba harcadıklarını ve harcamaya devam edeceklerini ifade etti.

Öztürk, bugün gerçekleştirecekleri çalıştay ile “Afet Bölgesi” olarak ilan edilen 11 şehrin ihtiyaçlarından yola çıkarak “iyileştirme ve dirençli toplum” aşamalarına geçmeyi hızlandıracak ileriye dönük proje ve uygulamaları tasarlamayı amaçladıklarını, fiziksel ihtiyaçlar, ekonomik ihtiyaçlar ve psikososyal ihtiyaçlar başlıklarında gerçekleştirecekleri çalıştayın çıktılarının reçete olarak kendilerine yol göstereceğini söyledi.

“Bölgeyi ayakta tutmalıyız” diyen Nurten Öztürk, “Depremzede bireylerin toplumda yeniden yer bulmasının sağlanması ve istihdam edilmeleri için kalıcı çözümler bulmalıyız. Bunun için kamu ve sivil toplum örgütleri olarak ortak akılda çalışmalı, yol haritamızı belirlemeliyiz. Başka illerden gelen depremzede konuklarımızı illerimizde bulundukları süre içerisinde entegre etmeliyiz ama daha da önemlisi kendi topraklarına dönmek üzere onları güçlendirmek için çabalamalıyız. İçimizde ki karamsarlığın esiri olmayacağız. Geleceğin hayalini kurmaktan vazgeçmeyeceğiz. Bu günlerde geçecek. Yeter ki umudumuzu koruyalım. Biliyoruz ki ortak dayanışma içerisinde daha güçlü olacağız” dedi.