
JESDER Başkanı Kındap, bir yılda 300 megavatlık yatırım gerçekleştirmeyi planladıklarını ve bu kapasite için 1 milyar dolardan fazla yatırım yapılmasının beklendiğini açıkladı. Jeotermal Elektrik Santral Yatırımcıları Derneği (JESDER) Başkanı Ali Kındap, Türkiye’de jeotermal enerji sektörünün hızlı büyüdüğünü belirterek, “Jeotermalde, ekim sonu itibarıyla bin 526 megavat kurulu güç elde ettik. Bir yılda 300 megavatlık yatırım gerçekleştirmeyi planlıyoruz. […]
JESDER Başkanı Kındap, bir yılda 300 megavatlık yatırım gerçekleştirmeyi planladıklarını ve bu kapasite için 1 milyar dolardan fazla yatırım yapılmasının beklendiğini açıkladı.
Jeotermal Elektrik Santral Yatırımcıları Derneği (JESDER) Başkanı Ali Kındap, Türkiye’de jeotermal enerji sektörünün hızlı büyüdüğünü belirterek, “Jeotermalde, ekim sonu itibarıyla bin 526 megavat kurulu güç elde ettik. Bir yılda 300 megavatlık yatırım gerçekleştirmeyi planlıyoruz. Bu kapasite için 1 milyar dolardan fazla yatırım yapılması bekleniyor.” dedi.
Kındap, AA muhabirine, jeotermal enerji sektöründe gelecek dönemdeki çalışmalara ilişkin değerlendirmelerde bulundu.
Geçen yıl ekim sonu itibarıyla jeotermal enerji kurulu gücünde bin 200 megavata ulaşıldığını anımsatan Kındap, son 3-4 yıldır dünya genelinde jeotermal enerji konusunda önde gelen ülkelerin yatırım hızında düşüşler yaşandığını ifade etti.
Kındap, Türkiye’de yenilenebilir enerji kaynak yatırımlarının desteklenmesi için teşvik mekanizmasına ihtiyaç bulunduğunu dile getirdi.
Türkiye’de, 2020 sonunda Yenilenebilir Enerji Kaynaklarını Destekleme Mekanizması’nın (YEKDEM) sona ereceğini anımsatan Kındap, şöyle konuştu:
“Jeotermal enerji yatırımlarında inşaat, finansman gibi hazırlık süreçleri uzun dönemleri kapsıyor. Henüz devrede olmayan inşa halindeki santrallerin kurulu gücü 437 megavat civarında bulunuyor. Bir yılda 300 megavatlık yatırım gerçekleştirmeyi planlıyoruz. Bu kapasite için 1 milyar dolardan fazla yatırım yapılması bekleniyor. Teşvik anlamında YEKDEM’in jeotermale katkısının aynen devam etmesini bekliyoruz.”
“TÜRKİYE’NİN HER BÖLGESİNDE JEOTERMAL ÇALIŞMASI YAPILMALI”
Kındap, yatırımlarda Aydın, Denizli, Manisa ve Çanakkale’yi içine alan Batı Anadolu Bölgesi’nin öne çıktığını vurgulayarak, “Batı Anadolu’da şu ana kadar keşfedilmiş kaynaklarla 3 bin megavatlık potansiyelimiz var.” ifadesini kullandı.
Diğer bölgelerde jeotermal enerji üretimi noktasında girişimlerde bulunduklarına işaret eden Kındap, Türkiye’nin her bölgesinde jeotermal çalışması yapılması gerektiğini söyledi.
Kındap, jeotermal elektrik santrallerinin çalışma ve iskan ruhsatlarının bulunmadığı iddialarının doğru olmadığını belirterek, “Dernek olarak yaptığımız kontrollere göre böyle bir durum söz konusu değil. Finansman sürecinde bir yatırımcının herhangi bir yasal koşulu yerine getirememesi durumunda, finansmanın yürüyebilmesi mümkün değil.” diye konuştu.
AA
Cumhurbaşkanı Erdoğan, COP29 Dünya Liderleri İklim Zirvesi’nde konuştu12 Kasım 202416:07 Adana’daki iki maden sahası için ihale düzenlenecek12 Kasım 202409:14 Mısır’ın doğusundaki Süveyş Körfezi’nde sondaj gemisi alabora oldu2 Temmuz 202516:56 Depolamada GES’te Ankara, RES’te Tekirdağ ilk sırada2 Temmuz 202516:18 Türkiye, Angola ile ticaret hacmini 500 milyon dolara çıkarmayı hedefliyor2 Temmuz 202515:16 Hürmüz Boğazı’nda ateşkes sonrası gemi trafiği artarken petrol taşıma maliyetleri keskin düştü2 Temmuz 202514:11 Astor Enerji, TİM’in “İlk 1000 İhracatçı” listesinde 121. sırada2 Temmuz 202513:46