Hatalı kazılar kesintilere yol açıyor

 Boğaziçi Elektrik Dağıtım AŞ (BEDAŞ) Genel Müdürü Murat Yiğit, İstanbul Avrupa yakasında yaşanan elektrik kesintilerinde izinsiz veya yanlış yöntemlerle yapılan kazıların etkili olduğunu belirterek, “Tespitlerimize göre toplam arıza oranlarımızın yüzde 30’u altyapı çalışmalarında yapılan yanlış kazılar sonucu kablolara verilen zararlardan kaynaklanıyor.” dedi. Yiğit, İstanbul’da düzenlendiği basın toplantısında BEDAŞ’ın son dönemde gerçekleştirdiği çalışmalara ilişkin bilgi verdi. […]

Hatalı kazılar kesintilere yol açıyor
Servet Uzun
  • Yayınlanma12 Mayıs 2017 14:15
  • Güncelleme15 Mayıs 2017 10:16

 Boğaziçi Elektrik Dağıtım AŞ (BEDAŞ) Genel Müdürü Murat Yiğit, İstanbul Avrupa yakasında yaşanan elektrik kesintilerinde izinsiz veya yanlış yöntemlerle yapılan kazıların etkili olduğunu belirterek, “Tespitlerimize göre toplam arıza oranlarımızın yüzde 30’u altyapı çalışmalarında yapılan yanlış kazılar sonucu kablolara verilen zararlardan kaynaklanıyor.” dedi.

Yiğit, İstanbul’da düzenlendiği basın toplantısında BEDAŞ’ın son dönemde gerçekleştirdiği çalışmalara ilişkin bilgi verdi.

İstanbul Avrupa yakasında 4,8 milyon aboneye hizmet verdiklerini ifade eden Yiğit, “2013 yılında yapılan özelleştirmeden bugüne kadar toplam yatırım tutarımız 950 milyon lirayı buldu. Bu yıl da 365,1 milyon liralık yatırım daha yapacağız. Yatırımların yüzde 80’ini yeni trafo, yer altı kablo tesisi ve aydınlatma gibi kalemler oluşturacak.” diye konuştu.

Yiğit, BEDAŞ’ın 2013-2020 dönemine yönelik planladığı 2,1 milyar lira yatırım hedefine ulaşacağını dile getirerek,”Yatırım ihtiyacı ortada ancak bunu Enerji Piyasası Düzenleme Kurumunun onayı ile yıllara bölerek yapıyoruz. Tüm yatırımı bir anda yapmaya kalkışırsak bu tarifeye yansır ve elektrik fiyatı artar.” değerlendirmesinde bulundu.

“ARIZA SAYISI VE KESİNTİ SÜRESİ AZALDI”

Abonelerine kesintisiz elektrik hizmeti sağlayabilmek için eskiyen altyapıyı yenileme çalışmalarını hızlandırdıklarını belirten Yiğit, “Her gün büyüyen İstanbul’a yeni bağlantılar yapmak için yatırıma ihtiyaç var. Bu da planlı kesintileri gerekli kılıyor. Bu dönemde planlı kesintilerin artmasındaki ana neden yatırım yapılmasıdır.” dedi.

Yiğit, BEDAŞ’ın 2012’ye göre geçen yıl sonu itibarıyla toplam arıza sayısının yüzde 21,3 azaldığını ve arıza sürelerinin de aynı dönemde yüzde 47,8 gerilediğini söyledi.

Eski havai elektrik hatlarının yer altına alarak hava şartlarından kaynaklanan arızaları azaltmayı hedeflediklerini bildiren Yiğit, şöyle konuştu:

“İzinsiz veya yanlış kazılar elektrik kesintisine neden oluyor. Tespitlerimize göre toplam arıza oranlarımızın yüzde 30’u altyapı çalışmalarında yapılan yanlış kazılar sonucu kablolara verilen zararlardan kaynaklanıyor. Yer altından geçen internet, doğalgaz, su ve elektrik hatlarına yapılacak müdahalelerde eş güdüm önemli. Bir yandan kentsel dönüşüm diğer yandan mega projelerin çevresinde büyüyen bir kent var. İstanbul’da 10-12 altyapı kuruluşu mevcut. En azından yeni yapılanmaların olduğu bölgelerde galeri sistemine geçilmeli. Böylece her kurumun kendi kafasına göre kazı yapması ve kaynak israfı da önlenmiş olur. Bu konuda İstanbul Büyükşehir Belediyesi ile görüşme halindeyiz.”

“YENİ UYGULAMADA ŞAHİNTEPE PİLOT BÖLGE”

Yiğit, İstanbul Şahintepe mevkisi pilot bölge olmak üzere, BEDAŞ’ın olası elektrik kesintilerinin önüne geçecek “Ring Sistemi” adlı yeni bir uygulamaya geçtiklerini söyledi.

Uygulamanın kapalı devre elektrik sistemiyle trafolarda çift taraflı besleme yaptığını belirten Yiğit, böylece elektrik kesintilerinin önüne geçildiğini ifade etti.

Yiğit, pilot bölgedeki uygulamaya ilişkin şunları kaydetti:

“Pilot bölgede yaşayan 3 bin kişi hiç elektrik kesintisi yaşamıyor. Uygulama sayesinde arıza süreleri 90 milisaniyeye düşürüldü. Kesinti sırasında göz kırpması kadar kısa bir sürede sistem devreye giriyor. Söz konusu uygulamanın maliyet hesapları yapılıyor. Gaziosmanpaşa’da da 4 bin aboneye kesintisiz enerji sağlamak için bu sistemi devreye almayı planlıyoruz. Yine elektrik kesintisinin üretim kaybına yol açtığı organize sanayi bölgeleri için de gündeme gelebilir.”