‘Global üreticilerle beraber müşterilerimize çözüm üretiyoruz’

Burak Söylemez / İstanbul

 

800 çalışanı ve 76 hizmet noktasıyla Türkiye’nin 81 iline sistem entegrasyonu ve saha hizmetleri veren Teknoser, 2015 yılında girdiği enerji sektöründe bugün itibariyle 16 elektrik dağıtım firmasına uçtan uca çözümler sunmaya devam ediyor. Şirketin bu alandaki faaliyetlerini Teknoser Grup Satış Direktörü Abide Kansu Erimer, Gas&Power’a değerlendirdi.

 

2015 yılında odaklandığı enerji sektöründe bugün itibarıyla 21 elektrik dağıtım firmasının 16’sına hizmet veren Teknoser, verdiği hizmetlerle kayıp kaçak oranının minimize edilmesine katkı sunmayı hedefliyor. Şirketin bu alandaki çözüm ve hizmetlerini Teknoser Grup Satış Direktörü Abide Kansu Erimer Gas&Power’a anlattı.

 

“SEKTÖREL ODAKLANMAYLA BERABER ENERJİ ALANINA ODAKLANDIK”

 

Uzun yıllar Telekom sektöründe çalıştığını belirterek sözlerine başlayan Teknoser Satış Grup Direktörü Abide Kansu Erimer, “Uzun süredir kurumsal satış alanında çalışıyorum. Teknoser’de sistem Entegratörü alanında 3 yıl önce görev almaya başladım. 3 yıl önce sektörel odaklanmayla beraber enerji alanına odaklandık. Bu organizasyonumuzda temelde dikkat ettiğimiz şey; sektör danışman duruşunu sergilemek. Hal böyle olunca da sektörün sadece IT gelişimini değil, sektör gelişimini takip edip, gelişmelerin, değişiklerin ve mevzuatın yatırım sürecini nasıl etkileyeceğine bakıyoruz. Ve bütün iş planlarımızı da bu planlar doğrultusunda yürütüyoruz. Ben teknoloji alanında 20 yıldır çalışıyorum. Entegratör dünyası çok başka. Teknolojideki bu değişim hızıyla beraber, müşterinin ihtiyaçları çok hızlı değişiyor. Yapılan yatırımlar 5 yıllığına yapılan yatırımlar olarak başlayıp, 2 yıl sonra yeniden bir 5 yıllık yatırım olarak yapılabiliyor. Dolayısıyla bizim bu sizing dediğimiz müşterideki mevcut durumu anlayıp, ondan sonra o duruma yeni proje yöneltme anlamında da ekiplerle detaylı bir çalışma yapılıyor. Entegratör dünyası benim hakikaten de keyifle çalıştığım ekibi de çok dinamik tutan bir yapı” dedi.

 

“UZMANLIK ALANIMIZ SAHA HİZMETLERİNDEN OLUŞUYOR”

 

Teknoser’in Hitay Holding bünyesinde 1998 yılında kurulduğunu ve sistem entegratörü alanında faaliyet gösteren bir firma olduğunu kaydeden Erimer, “Kendi teknisyen ve mühendisleriyle faaliyet gösteren sistem entegratörü firmasıyız. Tüm Türkiye’de 81 ili kapsayan saha hizmetleri yaygınlığıyla önemli bir konumda bulunuyor. Teknoser’in asıl uzmanlık alanı, bakım ve servis işi olmakla beraber ağırlıkla saha hizmetlerinden oluşuyor. Global üreticilerin her türlü ürünlerinin temini, satışı, kurulumu ve çözümleri alanında da hizmet gösteriyoruz. Sağlık, enerji, perakende, üniversiteler, kamu ve finans alanında faaliyet gösteriyoruz. Perakende tarafında sektöre çok hakimiz. Enerji de keza öyle. Yaygınlığımız sayesinde enerjide çok kısa sürede birçok elektrik dağıtım firmasıyla çalışıyoruz” diye konuştu.

 

“3 YILDAN BERİ ENERJİYE ODAKLANIYORUZ”

 

Teknoser’in 3 yıldan beri enerji alanında çok ciddi işler yaptığını vurgulayan Erimer, “Bu sene de devam ediyoruz. Donanım parkında ciddi çalışan ürünler var. Çok ciddi data centerlar gerekiyor. Son iki yılda Türkiye genelinde 4-5 tane data center yaptık. Burada global üreticilerle beraber, müşterilerimize giderek, çözüm üretiyoruz. Donanım, network, sistem, wireless, yazılım gibi alanlarda Teknoser’in yetkinliklerini ve çözüm ortaklıklarını kullanıyoruz. Ciddi bir portföyümüz oluştu” dedi.

 

“ELEKTRİK DAĞITIMI ÖZELİNDE TANINAN BİR FİRMA OLDUK”

 

Elektrik dağıtımı özelinde sektörde tanınan bir firma haline geldiklerini anımsatan Erimer, “Doğalgaz bu sene çok iyi gidiyor. Ankara Bölgesine bakan büyük bir doğalgaz firmasının projesini aldık, taşınıyorlar, taşınma işlerini aldık. Bütün binanın sistemlerini yapıyoruz. Regülasyonlar çok önemli. Devamlı yatırım yapılıyor. Bizim için her sene ilgimizi çeken projeler planlıyorlar. Ve 5 yıllık yatırım planlarının içinde alt yapılar çok ciddi derecede değişiyor. Burada önemli olan enerji tarafının IT alanında yaptığı yatırımlardır” şeklinde konuştu. IT tarafında finans sektörünün çok önemli olduğunu aktaran Erimer, “Çok ciddi yatırımlar yaparlar. Çünkü bankacılıkta güvenlik çok önemidir. Herhangi bir kayıp kaçakta herkes ciddi bir zarara uğrar. Enerjide de aynı şekilde özellikle doğu bölgesinde kayıp kaçak oranı çok fazla. Bunları indirmeye yönelik çok ciddi çalışmalar yapıyorlar. Bunun için de IT kullanıyorlar. Biz burada onlarla çalışmak için hazır bir şekilde bekliyoruz. Bu kapsamda sürekli firmalara gidip, geliyoruz” bilgisini paylaştı.

 

“UÇTAN UCA ÇÖZÜMLER SAĞLIYORUZ”

 

Entegratörün farklı sistemleri bir araya getirip, bütünleşik bir sistem halinde çalıştığının bilgisini paylaşan Erimer şöyle devam etti; “ Diğeri ise bir teknoloji şirketi olmak. Tek bir teknoloji üzerinde ürün ya da rafta ne varsa hizmet olarak onu satıyorlar. Entegratör işi, teknoloji işinden farklı bir iş. Bir elektrik şirketinde bunu dağıtanla, bunun perakendesini gerçekleştirenler farklı. Mevzuat artık bunu ayırdı. Dağıtıcının ihtiyaçları başka, bunu satan ve abone ile fatura işlemi yapan şirketin ihtiyaçları bambaşka. Eskiden bunlar tek şirketti. Bütün tabakalar altta tek bir şekilde hizmet veriyordu. Şimdi birebirde aynı işin iki taraf içinde ayrıştırılması gündeme geldi. Faturalaşma, CRM altyapısı ve sayaçların uzaktan takibi, dağıtım tarafındaki merkez binadaki data center gibi konular bunların hepsi mevzuata göre ayrışmak zorunda. İşin içinde çok fazla kalem var. Biz o yüzden her bir ayrı sistemi birlikte entegre bir şekilde ikiye ayırarak, tekrar çalışır hale getirip, teslim ediyoruz. Teknoser, bir binanın ihtiyacı olan akıllı giydirmenin tamamını yapabiliyor. Kartlı geçişten, kablolamaya, çalışanların kullandığı yazılıma, kullanılan ekipmanlar, bilgisayarlardan, serverlardan, data sistemlerine, güvenlik yazılımlarına kadar bütün ihtiyaçlarını karşılıyor. Bir şirketin çalışabilmesi için sahip olması gereken her türlü şey. Uçtan uca çözümler de diyebiliriz”

 

“ALDIĞIMIZ PROJELERİN YURT DIŞI AYAKLARINI GERÇEKLEŞTİRİYORUZ”

 

Teknoser’in yaklaşık olarak 800 kişiyle hizmetlerini sürdürdüğünü kaydeden Erimer, “800 kişinin içinde ağırlıklı olarak sahada koşuşturan teknisyen arkadaşlarımız var. Biz İstanbul Satış Organizasyonu olarak 47 kişiyiz. Bunların tamamı satış ekibi içerisinde değil. 47 kişilik bir organizasyon Teknoser’in sistem entegratörü olarak kurumsal müşterilerindeki iş fırsatlarını görüp, gerçekleştiriyor. Teknoser’in yurt dışında faaliyetleri yok. Fakat aldığımız projelerin yurt dışı ayaklarını gerçekleştiriyoruz. Proje bazlı yatırımlar yapıyoruz” ifadesini kullandı.

 

“2015’TE ENERJİ SEKTÖRÜNE ODAKLANDIK”

 

Teknoser’in 2015 yılında enerji sektörüne odaklandığını ifade eden Erimer, “2015’te odaklandığımızda 21 elektrik dağıtım şirketinin hiçbirisiyle çalışmıyorduk. Fakat o yıl aktif olarak 10 tanesiyle çalışmaya başladık. 2016’da buna 6 firma daha ekledik. 21 firmanın 16’sını ilk iki yılda kapsadık. Bu sene elektrik dağıtımına ek olarak gaz dağıtımına da odaklandık. Türkiye’nin iki büyük gaz dağıtım şirketiyle anlaşma imzaladık. Teknoser enerji sektöründe özellikle de elektrik dağıtım firmaları tarafından bilinen bir firmadır. Bizim amacımız burada genele hizmet vermek. Biz lokal
olarak değil de, Türkiye’nin genelini düşünüyoruz. Biz buradan Erzurum’a da gidiyoruz, Diyarbakır’a da gidiyoruz. Bu işin Türkiye genelinde zaten yapılması gerektiğini düşünüyoruz. Çünkü yapılan bir iş başka bir işin referansı oluyor. Bu şekilde yaygınlık sağlıyoruz. Bu sene özellikle sayaç tarafıyla da ilgilenmeye başladık. Akıllı sayaçlar olsun, scada tarafı olsun o tarafla da ilgili çözüm ortaklarıyla görüşüyoruz. Orada da çözüm oluşturup, müşterilerimize hizmet etmeye devam edeceğiz” ifadelerini kullandı.

 

‘MEVZUATLARLA İLGİLİ ÇÖZÜM GELİŞTİRMEYE ÇALIŞIYORUZ’

 

Teknoser’in enerji sektöründe mevzuatla ilgili konularda çözüm geliştirmeye çalıştığını belirten Erimer, “Biz, elektrik dağıtım sektöründeki değişimle beraber, firmalardan talep edilen IT yatırımı projelerinde, onlara bir danışman olup, ne yapacaklarını göstererek, yol haritalarını çıkarıyoruz. Bu iş çok detaylı bir iş. Ayrıştırma projeleri altında yapılan birçok iş ve projeler var. Biz genel olarak doğalgaz ve elektrik dağıtım alanına odaklandık. Türkiye genelinde özelleştirmesi yapılmış 21 tane elektrik dağıtım şirketi var. Bu kurumlar EPDK’nın düzenlemelerine tabiiler. EPDK’nın bazı regülasyonları oluyor. ISO 27001 ve ISO’nun başka sertifikasyonları gibi sertifikasyonları var. Bunlara IT ile ilgili ciddi yatırımlar yapılıyor” diye konuştu.