GE ve GAMA Enerji, Türkiye’nin ilk dijital enerji santrali için anlaşma imzaladı. Projenin detaylarını ve Türkiye enerji piyasasına getireceği yenilikleri GE Enerji Servisleri Doğu Avrupa ve Türkiye Genel Müdürü Murat Demirel ve GAMA Enerji Yönetim Kurulu Üyesi ve Genel Müdürü Sıtkı Şerifeken’den dinledik. Türkiye’nin ilk dijital enerji santrali için anlaşma imzalayan GE ve GAMA Enerji, […]
Türkiye’nin ilk dijital enerji santrali için anlaşma imzalayan GE ve GAMA Enerji, Türkiye’de ilk defa bir enerji santralinde verimliliği ve üretkenliği artıran endüstriyel bulut yazılım uygulamaları kullanacak. Projenin ayrıntılarını GE Enerji Servisleri Doğu Avrupa ve Türkiye Genel Müdürü Murat Demirel ve GAMA Enerji Yönetim Kurulu Üyesi ve Genel Müdürü Sıtkı Şerifeken anlattı.
Murat Demirel: Anlaşma ile birlikte, verimlilik ve üretkenliği geliştirmek amacıyla Türkiye’de ilk kez bir enerji santralinde endüstriyel bulut yazılımı uygulamaları kullanılacak. GE, GAMA Enerji’nin Kırıkkale ilindeki 840 MW kurulu gücündeki İç Anadolu Doğalgaz Kombine Çevrim Santralinde GE’nin endüstriyel internet işletim sistemi Predix™’in gelişmiş dijital çözümleri olan Varlık Performans Yönetimi (APM) ve Operasyon Optimizasyonu (OO) kurulumu gerçekleştirecek. GAMA Enerji’nin santralinde hayata geçirilmesi planlanan Varlık Performans Yönetimi ve Operasyon Optimizasyonu yazılım uygulamaları, gelişmiş öngörülebilirlik sayesinde yüksek güvenilirlik, doğru performans izleme, tahmin becerisi, santral yetkinliğinin daha iyi izlenmesi yoluyla planlama optimizasyonu ve daha verimli santral planlama için daha düşük üretim maliyetleri ve varlık üretimi tahmin yetkinliği gibi çeşitli operasyonel faydalar sunuyor.
Sıtkı Şerifeken: GE ile GAMA arasında yaklaşık 15 yıla dayanan stratejik ve operasyonel bir iş birliği tecrübesi var. Kırıkkale’deki İç Anadolu Doğalgaz Kombine Çevrim santralimizin EPC müteahhidi GAMA Güç Sistemleri ve GE idi. Ayrıca santralin operasyon dönemi için GE ile uzun dönem bakım anlaşmamız var. Buna ek olarak, rüzgar santrallerimizin de yapım ve işletme dönemlerinde GE ile işbirliği içerisindeyiz. Günümüzde enerji sektöründe verilerin hızlı ve doğru şekilde analiz edilmesi üreticiler ve yatırımcılar için giderek daha da önemli hale geliyor. “Dijital enerji santralleri” bu noktada ihtiyaca cevap verebilmek için olmazsa olmazlardan. GE’nin dijital çözümler alanındaki isteği ve tecrübesi, GAMA’nın sektörel yetkinliği ve operasyonel kalitesi ile birleşince ve buna bir de taraflar arasında uzun zamandır oluşmuş ortak çalışma kültürü eklendiğinde Türkiye’de dijital santraller alanında öncü bir iş modeli çıkacağına inancımız tam.
Endüstriyel bilişimde önemli bir rol oynayan bulut yazılımları, şirketlere uygun maliyetli veri depolama ve endüstriyel internet vizyonunu hayata geçirebilmeleri için büyük verilerin analizini yapma imkanı veriyor. Verilerin tek bir yerde bir araya gelmesi; analiz ve gerçek zamanlı olarak iç görülerin alınması ile bakım, verimlilik ve esneklik gibi unsurları geliştirmesini sağlıyor. Bulut yazılım çözümleri; endüstriyel internet için çeviklik, hız ve ölçek olanağı sunarken, bu çözümlerle şirketlere, sürekli akan verilerden aksiyona dönüşebilecek öngörüler almasına yardımcı olur. Bulut tabanlı Predix ve Predix üzerinde uyguladığımız Varlık Performans Yönetimi ve Operasyon Optimizasyonu uygulamaları, GE müşterilerine operasyonlarında kesintisiz, kolay, güvenli ve etkin bir şekilde data analizi uygulama ve veriler üzerindeki algoritmaları güncelleme ve geliştirme imkanı veriyor.
Dijital çözümlerin 2017 yılının dördüncü çeyreğinde kurulması planlanıyor.
Murat Demirel:
GE, eğitimler vererek GAMA’yı kurulum sonrası süreçte desteklemeye devam edecek. Arayüzü güçlendirmek ve müşterinin yazılımdan en iyi şekilde yararlanmasını sağlamak için Kullanıcı Adaptasyon Hizmetleri sunulacak. Ayrıca GE ve GAMA, yazılımı piyasanın ve kullanıcıların taleplerine göre optimize etmeye devam edecek. Şu anda imzalanan anlaşma kapsamında ayrıca, 2017 yılının sonunda piyasaya sürülecek olan APM Meridium yazılımı gibi gelişim aşamasında olan dijital ürünler de opsiyonlar arasında yer alıyor. GAMA, yeni Varlık Performans Yönetimi (APM) modülünü deneyecek ve isterse ilk kullanıma sokanlardan biri olabilecek.
Sıtkı Şerifeken:
Santralimizde Varlık Performans Yönetimi ve Operasyon Optimizasyonu yazılımını hayata geçireceğiz. Bu sayede bakım metodolojimizi optimize ederek hem emre amadelik ve güvenilirlik değerlerimizi yükseltmek hem de bakım maliyetlerimizi düşürmek hedefindeyiz. Ayrıca santral performansına dair öngörülebilirliği yükselterek mümkün olan en verimli yol üzerinde üretimi gerçekleştirmek en önemli hedeflerimizden. Böylece; teknik anlamda yetilerini doğru planlama ile birleştirerek günümüz enerji piyasasına en üst seviyede uyum sağlamış bir doğal gaz kombine çevrim santrali yaratmış olacağız. İlerleyen adımlarda da GE ile işbirliğimiz çerçevesinde dijital santrallerin veri izleme, öngörü ve optimum çalışma noktasına ulaşma potansiyellerinden mümkün olduğunca yararlanmak isteğindeyiz.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, COP29 Dünya Liderleri İklim Zirvesi’nde konuştu12 Kasım 202416:07 Adana’daki iki maden sahası için ihale düzenlenecek12 Kasım 202409:14 Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi’ne koşullu erteleme7 Aralık 202411:20 Beylikdüzü’nde bir binadaki doğal gaz patlamasında 1 kişi öldü, 3 kişi yaralandı7 Aralık 202411:09 UTTS’ye erteleme kararı7 Aralık 202401:10 Türkiye’nin uzun dönemli yenilenebilir enerji imkanları Hollandalı yatırımcılara tanıtıldı6 Aralık 202420:22 Doğu Avrupa’da ‘enerji dönüşümü’ mümkün mü?6 Aralık 202417:14