‘Bu santral bize bu ülkenin emaneti, biz bu emaneti ayakta tutmak zorundayız’

EÜAŞ üç büyük projeyle atakta

Elektrik Üretim A.Ş. (EÜAŞ) Genel Müdürü Dr. İzzet Alagöz Gas&Power’a özel açıklamalarda bulundu.

EÜAŞ Genel Müdürü Dr. İzzet Alagöz EÜAŞ’ın başlattığı üç büyük projeyi Gas&Power’a açıkladı. Alagöz; “Ankara’da kuracağımız yerli jeneratör fabrikamız için şu anda hepimiz 2023 Mart ayı sonuna yani 2023’ün ikinci çeyreğine odaklanmış durumdayız. Yerli jeneratör fabrikamız için hesaplanan tarihimiz bu” ifadesini kullandı. Dr. İzzet Alagöz EÜAŞ’ın projeleriyle ilgili şu şekilde konuştu:

YERLİ TÜRBİN

Şu anda Türkiye’nin ilk yerli türbinini üretmek üzereyiz.  Tasarımını ve model türbinini bitirdik. Testlerini yaptık. Oldukça başarılı geçti. Şu anda türbin üretim aşamasında. Üretimden sonra ilk türbin montajını Sakarya Nehri üzerindeki Hasan Polatkan Santralimize yapacağız. Hasan Polatkan biliyorsunuz rahmetli Adnan Menderes’le birlikte asılan, demokrasi şehidi olarak andığımız devlet büyüklerimizden. Dolayısıyla Adnan Menderes’in açılışını yaptığı adı Hasan Polatkan olan Sakarya Nehri üzerindeki bu santral bizi ayrıca motive ediyor. Bu heyecanla biz Türk mühendisliğinin artık ayağa kalkması gerektiğini düşünüyoruz. Bunu da Sakarya Nehri üzerinde yapacağız. Bu heyecanla önümüzdeki yılın ilk çeyreğini kendimize hedef seçtik. B planımız yok. Tam gaz bu hedef için çalışıyoruz.

EÜAŞ EOS OTOMASYON SİSTEMLERİ PROJESİ

Türkiye kendi kontrol sistemini üretmekten aciz bir ülke değildi fakat ticari olarak dünyayla bunu rekabet edebilir hale getirebilmek de kolay bir şey değildi. Dünya bu yüzden yeni bir marka çıkartamıyor. Çünkü sanayi üzerinde dünyanın dev ülkelerinin kendi markaları ve hegemonyası var. Türkiye bunu kırdı. Şu anda Enerji Bakanlığı, EÜAŞ, EÜAŞ Otomasyon Sistemleri adı altında kurmuş olduğu DCS ile dünyanın en hızlı mikro işlemcisini 1.9 GHz mikro işlemci kullanan yeryüzünde başka hiçbir DCS sistemi yok. En hızlı kontrol sistemini biz ürettik. Bunun avantajları neler? Birincisi çok hızlı proses kontrolü yapabilir. Çok hızlı bir şekilde arıza onarımını yapabilir. Akıllı mekanizmalarla kendi kendini yenileyerek arıza analizlerine olanak verir. Senaryoları çalıştırır, eğitime olanak verir. Dolayısıyla şu anda dünyada bir numara olacak kontrol sistemini şu anda ürettik, kullanıyoruz.  Birinci santralimizde kullandık. Acabalarımız bitti. Şu anda 20’inci santralde uygulama yapıyoruz ki artık kendini ispatlamış bir teknoloji olduğunu söyleyebiliriz. Dolayısıyla EOS’u izlemeye devam edin lütfen.

TÜRKİYE’NİN İLK JENERATÖR FABRİKASI ANKARA’DA KURULACAK

Öncelikle jeneratörün üretimiyle ilgili dünyanın geldiği noktayı iyice inceledik. Onların üzerine bir şeyler koyarak şu anda en verimli jeneratörleri üretebilecek hale geldik. Zenginleştirilmiş reçine yöntemiyle veya vakum yöntemiyle sargıları yaparak maksimum verimlilik elde edeceğimiz jeneratörler üreteceğiz.  Bu jeneratörlerin seri üretimine geçmek için de çok yoğun çalışmalar içerisinde olduğumuzu ifade edebilirim. Açılışla ilgili biz bunu 6 aylık süre içerisinde tamamlayacağımızı umuyoruz. Bunun için tüm ihale, sözleşme ve yerli üretim kaynaklarını makinelerimiz de yerli olmak şartıyla seferber ettik. Ankara’da kuracağımız yerli jeneratör fabrikamız için şu anda hepimiz 2023 Mart ayı sonuna yani 2023’ün ikinci çeyreğine odaklanmış durumdayız. Yerli jeneratör fabrikamız için hesaplanan tarihimiz bu.