EÜAŞ mühendisleri ile TÜBİTAK birlikte hidroelektrik santral türbini tasarlayıp üretecekler

EÜAŞ ve TÜBİTAK işbirliği ile yürütülen “Hidroelektrik Santral Bileşenlerinin Yerli Olarak Tasarımı ve Üretimi” projesi kapsamında Türkiye’nin bu alandaki bağımsızlığının geliştirilmesi hedefleniyor.

Türkiye’nin hidroelektrik santralleri için yeni bir dönem başlıyor. Adnan Menderes’ in başbakanlığı döneminde açmış olduğu, Hidroelektrik santral teknolojilerine yönelik tasarım ve üretim kabiliyetlerinin ülkemize kazandırılması yolunda, EÜAŞ ve TÜBİTAK işbirliği ile yürütülen “Hidroelektrik Santral Bileşenlerinin Yerli Olarak Tasarımı ve Üretimi”  (MİLHES) projesinin 11 MVA kapasite için Kepez-1 HES’in başarıyla tamamlanması sonrasında çıtayı daha da yukarıya çıkartarak Elektrik Üretim Anonim Şirketi (EÜAŞ), Sarıyar HES Rehabilitasyon proje sözleşmesinin imzalanması ile her bir ünitede 50 MVA olmak üzere toplamda 200 MVA seviyesine çıkartarak Türkiye’nin bu alandaki bağımsızlığını geliştirmeyi hedefliyor.

Sarıyar HES Rehabilitasyon projesi kapsamında düşey tip Francis türbini, hız regülatörü, ikaz sistemi, koruma sistemleri ve tüm diğer yardımcı bileşenlerin yerli imkanlar kullanılarak en baştan tasarlanıp, üretilerek devreye alınması için EÜAŞ ile TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi (MAM) arasında 26 Kasım 2020 tarihinde sözleşme imzalandı. Sarıyar Hasan Polatkan Santrali 4 adet jeneratör EÜAŞ tarafından üretilecektir.

10 MİLYAR DOLARLIK HES EKİPMAN YATIRIMININ YURT İÇİNDE KALMASI HEDEFLENİYOR

EÜAŞ tarafından yapılan açıklamada; “Sarıyar HES Rehabilitasyon Projesi kapsamında yer alan otomasyon sistemi, Kurumumuzun vizyoner projelerinden olan ve EOS ( EÜAŞ Otomasyon Sistemi ) olarak kurum teknik adamlarımız tarafından yapılacaktır. Tamamı yerli üreticilerle hayata geçirilen bu projeler sayesinde gelecekte yapılması planlanan yaklaşık 10 milyar dolarlık hidroelektrik santral elektromekanik ekipman yatırımının yurt içinde kalması hedeflenmektedir” ifadeleri kullanıldı.

Öte yandan bu projenin EÜAŞ’ın;  Keban, Karakaya gibi büyük HES lerin rehabilitasyonu sürerken, HES portföyünde bulunan ve işletmeye alınma yılları oldukça eski olan HES’lerin rehabilitasyonu çalışmalarındaki hedefini de gerçekleştirmesi yönünde önemli bir gösterge olacağının da altı çizildi.