EPDK’dan elektrik dağıtım şirketlerine ceza

EPDK’dan yapılan açıklamaya göre, 21 dağıtım şirketinin 19’u sunduğu hizmetlerde EPDK’nın şart koştuğu kalite standartlarını gerçekleştiremedi. Bu sebeple 19 şirkete yaklaşık 280 milyon 500 bin TL ceza kesildi. EPDK tarafından yapılan açıklamaya göre, Elektrik Piyasası Kanunu’nun ana amaçlarından biri tüketicilere güvenilir, kesintisiz ve kaliteli elektrik enerjisi arzının sağlanması. Bu amacın gerçekleştirilmesi ve elektrik dağıtım şirketlerinden […]

EPDK’dan elektrik dağıtım şirketlerine ceza
Burak Karagöl
  • Yayınlanma1 Nisan 2023 09:04
  • Güncelleme1 Nisan 2023 09:05

EPDK’dan yapılan açıklamaya göre, 21 dağıtım şirketinin 19’u sunduğu hizmetlerde EPDK’nın şart koştuğu kalite standartlarını gerçekleştiremedi. Bu sebeple 19 şirkete yaklaşık 280 milyon 500 bin TL ceza kesildi.

EPDK tarafından yapılan açıklamaya göre, Elektrik Piyasası Kanunu’nun ana amaçlarından biri tüketicilere güvenilir, kesintisiz ve kaliteli elektrik enerjisi arzının sağlanması. Bu amacın gerçekleştirilmesi ve elektrik dağıtım şirketlerinden hizmet alan kullanıcıların memnuniyetinin sağlanması için de bugüne kadar Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) tarafından birçok önemli düzenleme hayata geçirildi. 

2020 yılında yürürlüğe giren kalite faktörü uygulaması ile de dağıtım şirketlerinin ve sundukları hizmetlerin performansları ölçülüyor, sunulan hizmetlerin gelişimi yakından takip ediliyor. Bu kapsamda özellikle elektrik kesintilerinin azaltılması, akıllı şebekelerin yaygınlaştırılması, iş sağlığı ve güvenliği kültürünün geliştirilmesi, inşaat bittiğinde elektrik altyapısının hazır olması, çağrı merkezi performansının arttırılması gibi konularda dağıtım şirketlerinin tüketicilere üst düzey kalitede hizmet vermesi gerekiyor. Ancak EPDK tarafından yapılan değerlendirmeler sonucu 21 elektrik dağıtım şirketinin 19’unun kalite konusunda EPDK tarafından belirlenen standartları yakalayamadığı ortaya çıktı.

19 DAĞITIM ŞİRKETİ TOPLAMDA YAKLAŞIK 280 MİLYON 500 BİN TL CEZA ÖDEYECEK

Konuyu değerlendiren EPDK Başkanı Mustafa Yılmaz, 2020 yılında yürürlüğe giren kalite faktörü düzenlemesi ile dağıtım sektöründe yeni bir dönem başlattıklarını ve ilgili şirketleri de kaliteden taviz vermeleri, tüketici mağduriyetine sebep olmaları halinde ağır cezalarla karşılaşacakları konusunda uyardıklarını hatırlattı.  Yılmaz; “İşin doğası gereği bu 19 şirket ağır bir ceza ile karşı karşıya kalırken kalan 2 şirket de kaliteli hizmet kriterlerimizi karşıladığı için ödüllendirilecek” dedi.

Dağıtım sektörünün bu karardan ders çıkarması gerektiğini belirten Yılmaz, aksi halde cezaların katlanarak gelmeye devam edeceğini kaydetti.

EPDK Başkanı şunları söyledi; “Vatandaşlarımız elbette en kaliteli hizmeti hak ediyor. Dağıtım şirketlerinin de görevi bunu sağlamak ve daha üstün nitelikte hizmet vermek için sürekli kendini geliştirmek. 19 dağıtım şirketinin 280 milyon TL’yi aşan bu cezadan gereken dersi çıkarmasını ve en az belirlediğimiz standartlarda hizmet vermesini bekliyoruz. Tüketicilerimizin yüksek kalitede hizmet almadığı yerde bunun bedelini ilgili şirketlerin ödemesi kaçınılmazdır”

EPDK tarafından, Kalite Faktörü Yönetmeliği’nin içeriğinden bazı hususlar şu şekilde sıralandı:

  • Elektrik Kesintilerinin Azaltılması

Elektrik dağıtım faaliyeti kalitesine ilişkin kullanıcı memnuniyetinin artırılması amacıyla yeni uygulama dönemi (2021-2025) ile ortalama kesinti sayı (SAIFI) ve ortalama kesinti süre (SAIDI) göstergelerine ilave olarak kesintiden kaynaklanan Ortalama Dağıtılmayan Enerji Miktarını (AENS) göstergesi takip ediliyor. Bu doğrultuda kesinti sayı, süre ve miktarında önemli iyileştirmeleri beraberinde getirecek olan iyileştirmelerin yapılmasını teşvik edici düzenleme ile birlikte caydırıcı düzenlemeler de EPDK tarafından yapıldı.

Ayrıca teknoloji yatırımları ile elektrik dağıtım şirketlerinin sunduğu hizmete ilişkin iş süreçlerinde dijital dönüşümün gerçekleşmesi, daha kısa sürede ve daha kaliteli hizmet sunulması bekleniyor. 

  • İnşaat bittiğinde elektrik altyapısı hazır olmalı

Kullanıcı memnuniyetinin artırılması için bağlantı talebinde bulunan kullanıcı, inşaata ilişkin yapı ruhsatının sunulmasına dayalı olarak elektrik dağıtım şirketleri ile bağlantı anlaşması yapılabiliyor.

Bağlantı anlaşmasının imzalanması ile elektrik dağıtım şirketleri tarafından yapının inşa aşamalarını bir sistem ile takip etmesi gerekiyor.

İnşaatın bitimi ile elektrik alt yapısının hazır hale gelmesi için gerekli plan ve projelerin hazırlanarak, yatırım çalışmalarının dağıtım şirketi tarafından zamanında yapılması gerekmektedir.

  • Çağrı merkezi performansının artırılması

Elektrik piyasasında şebeke hizmeti alan kullanıcılara 7/24 hizmet veren çağrı merkezlerinin kullanıcının talep ve şikayetlerine mümkün olan en kısa sürede yanıt vermesi gerekiyor. Kullanıcıların kolayca bu merkezlere ulaşımının sağlanması ve verilen hizmete ilişkin memnuniyetinin artırılması öncelik olmalı.

  • İş sağlığı ve güvenliği kültürünün geliştirilmesi

Enerji sektöründe kazaların önlenmesi, İş Sağlığı ve Güvenliği (İSG), sürdürebilirlik ve enerji güvenliği sorunlarının genel değerlendirmesinde temel bir konudur. Elektrik dağıtım şirketlerinde, her yıl basit yaralanmalardan ciddi vücut yaralanmalarına hatta ölüme kadar ciddi sonuçlar doğuran birçok kaza meydana geliyor.

Hâlihazırda mevcut İSG mevzuatı olmasına ve işyerlerinde güvenli çalışma uygulamalarının gerçekleştirilmesine rağmen elektrik dağıtım sektöründe halen önemli sayıda iş kazası meydana geliyor. Bu kazaların bir nebze önüne geçebilmek için yeni uygulama döneminde kalite faktörü parametreleri arasında İş Sağlığı ve Güvenliği Göstergesi’ne yer veriliyor ve elektrik dağıtım şirketlerinin bu konuda azami özen göstermesi teşvik ediliyor. İş güvenliği kültürünün olgunlaşması ile elektrik dağıtım sektöründe can ve mal güvenliği sağlanacak, iş gücü ve zaman kayıplarının azalacağı öngörülüyor.

  • Bağlantı görüşü

Kullanıcıların dağıtım sistemine bağlantısına ilişkin süreçleri iyileştirmek için CBS/Şebeke Bağlantı Modeli gibi teknolojik alt yapı sistemleri etkin kullanılarak güncel tutulması gerekiyor. Elektrik dağıtım şirketlerinin dijital dönüşüm sistemlerinin tamamlanmasıyla (CBS/ŞBM ve DMS vb.) bağlantı görüşlerinin sahaya gitmeden oluşturulması, iş süreçlerinin buna göre tekrar düzenlenerek iyileştirilmesini teşvik edici/caydırıcı düzenlemeler yapılıyor.

Yapılan teknoloji yatırımları ile elektrik dağıtım şirketlerinin sunduğu hizmete ilişkin iş süreçlerinde dijital dönüşümün gerçekleşmesi ile daha kısa sürede ve daha kaliteli hizmet sunulması bekleniyor. 

  • Akıllı şebekeler, akıllı şehirler

Elektrik dağıtım şebekelerimize entegre edilen ve akıllı şebekeler olarak adlandırılan teknolojiler ile akıllı şehirlerin altyapısı oluşturuyor. Entegre Bilişim Sistemleri bileşenleri olan SCADA (Uzaktan Kontrol ve Kumanda), DMS (Dağıtım Yönetim Sistemi), OMS (Kesinti Yönetim Sistemi), MBS (Müşteri Bilgi Sistemleri), SYS (Saha İş Gücü Yönetim Sistemi) ve CBS (Coğrafi Bilgi Sistemi) gerek iş akışının hızlanması gerekse hizmet kalitesinin artırılması noktasında büyük bir kolaylık sağlıyor. Elektrik dağıtım şebekelerimize entegre ettiğimiz ve akıllı şebekeler olarak adlandırılan teknolojiler ile akıllı şehirlerin altyapısı hazır hale getiriyor.

Akıllı şehirlerin alt yapısını oluşturacak Türkiye Akıllı Şebekeler 2023 Vizyon ve Strateji Belirleme Projesi ülkemizin teknolojik altyapılarına yapılacak yatırımlar için aydınlatıcı bir rol üstleniyor. Akıllı şebekeler; daha üstün hizmet kalitesi ve daha yüksek müşteri memnuniyetini de beraberinde getirecektir. Akıllı şebeke yatırımlarının yaygınlaştırılması için elektrik dağıtım sektörünün gerekli adımları atması bekleniyor.