
Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu(EPDK), 10 kW’a kadar lisanssız elektrik üretim tesislerine ilişkin bilgilendirme yaptı. Kamuoyunda ‘Çatı mevzuatı’ olarak bilinen, tüketim tesisiyle aynı noktada olan ve 10 kW güç ile sınırlanan üretim tesisleri için başvuruları ve başvuru sonrası işlemleri düzenleyen “Elektrik Piyasasında Tüketim Tesisi İle Aynı Ölçüm Noktasından Bağlı ve Güneş Enerjisine Dayalı Üretim Tesisleri İçin […]
Kamuoyunda ‘Çatı mevzuatı’ olarak bilinen, tüketim tesisiyle aynı noktada olan ve 10 kW güç ile sınırlanan üretim tesisleri için başvuruları ve başvuru sonrası işlemleri düzenleyen “Elektrik Piyasasında Tüketim Tesisi İle Aynı Ölçüm Noktasından Bağlı ve Güneş Enerjisine Dayalı Üretim Tesisleri İçin Lisanssız Üretim Başvurularına ve İhtiyaç Fazlası Enerjinin Değerlendirilmesine İlişkin Usul ve Esaslar”a ilişkin çalışmalar sonuçlandırılmış ve ilgili mevzuat 18 Ocak 2018 tarihli Resmî Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi.
EPDK’dan yapılan açıklamada, mevzuatın hazırlanması aşamasında gerek kamu kurum ve kuruluşları, gerek sivil toplum kuruluşları, gerekse bireyler tarafından iletilen tüm görüşler Kurum tarafından titizlikle değerlendirilerek mevzuata son hali verildiği belirtildi.
EPDK’dan yapılan açıklamada şu bilgilere yer verildi:
“Bu mevzuatın muhatabının sınırlama olmaksızın ülkemizin her bireyi olması hasebiyle mevzuatın sade ve anlaşılır olması için azami özen gösterilmiştir. Başvuruda istenen bilgi ve belgeler de yine aynı amaç doğrultusunda sadeleştirilmiştir. Başvuruda istenen bilgi ve belgeler, usul ve esasların ekinde liste halinde yer almaktadır.
Enerji teknolojisindeki ve piyasadaki gelişmeler dikkate alınarak 10 kW’a kadar (10 kW dahil) olan cephe uygulamalı üretim tesislerinin de bu mevzuat kapsamına alınması kararlaştırılmıştır. Bu itibarla söz konusu usul ve esaslar, sadece çatı uygulamalarını değil, cephe uygulamalarını da kapsamaktadır.
Söz konusu mevzuat kapsamında kurulacak üretim tesislerinin, bu üretim tesisleri ile ilişkilendirilecek tüketim tesisiyle aynı noktada olması öngörülmüştür (aynı sayaçtan sisteme bağlantı sağlanacaktır). Kurulacak üretim tesisleri için ilgili şebeke işletmecisine başvuruda bulunulması gerekmektedir. İlgili şebeke işletmecisi, üretim tesisinin kurulacağı bölgeye bağlı olarak o bölgede görevli elektrik dağıtım şirketi veya OSB dağıtım lisansı sahibi OSB’lerdir.
OSB içerisinde kurulacak tesisler için söz konusu OSB’nin OSB dağıtım lisansı olmaması halinde, o bölgede görevli elektrik dağıtım şirketine başvuruda bulunmak gerekecektir. Usul ve esasların Elektrik Piyasasında Lisanssız Elektrik Üretimine İlişkin Yönetmelik (Yönetmelik)’ten ayrılan noktaları ile önemli görülen hususlar maddeler halinde aşağıda yer almaktadır.
Bu usul ve esaslar kapsamında yapılacak başvurularla ilgili süreci özetleyen ‘Yol Haritası’na duyuru ekinde yer verilmektedir. Söz konusu mevzuat kapsamında kurulacak üretim tesislerinin elektrik şebekesinin yükünü azaltarak sistemin işletilmesi noktasında da katkı sağlaması beklenmektedir.
Bahse konu usul ve esaslarda Kurumumuz görev, yetki ve sorumlulukları kapsamında yer alan hususlara ilişkin düzenlemeler yer almakta olup, bu tesislerin kurulması ve işletilmesi noktasında ilgili idarelerce hazırlanan diğer mevzuatlara uygun hareket edilmesinin önem arz ettiği değerlendirilmektedir.”
Cumhurbaşkanı Erdoğan, COP29 Dünya Liderleri İklim Zirvesi’nde konuştu12 Kasım 202416:07 Adana’daki iki maden sahası için ihale düzenlenecek12 Kasım 202409:14 PÜİS Başkanı İmran Okumuş, dış satışlar konusunda bayiilere uyarıda bulundu9 Mayıs 202521:07 Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz, Uluslararası Jeotermal Yatırım Zirvesi’nde konuştu9 Mayıs 202515:49 Enerjisa Üretim, 30. enerji santralini devreye aldı9 Mayıs 202515:46 IRENEC 2025: Yenilenebilir enerji dünyası İstanbul’da buluşacak9 Mayıs 202515:45 “Kredi portföyünde enerji ve enerji verimliliği sektörü birinci sırada yer alıyor”9 Mayıs 202514:15