“Enerji sektörü baş döndürücü bir dönüşümden geçiyor”

Dijital Enerji Forumu’nun ( DEF’22) açılışında konuşan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakan Yardımcısı Abdullah Tancan; “Enerji sektörü teknolojik gelişmeler ve iklim değişikliği sonucunda baş döndürücü bir dönüşümden geçiyor” ifadelerini kullandı. Sibel ACAR-ANKARA/ Dünyadan ve Türkiye’den uzman konuşmacılar ve dijital dönüşümde faaliyet gösteren firmaların katılımıyla gerçekleşen Dijital Enerji Forumu ( DEF’22) etkinliği hibrit olarak gerçek ve […]

“Enerji sektörü baş döndürücü bir dönüşümden geçiyor”
Sibel Acar
  • Yayınlanma24 Mart 2022 13:20
  • Güncelleme24 Mart 2022 13:33

Dijital Enerji Forumu’nun ( DEF’22) açılışında konuşan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakan Yardımcısı Abdullah Tancan; “Enerji sektörü teknolojik gelişmeler ve iklim değişikliği sonucunda baş döndürücü bir dönüşümden geçiyor” ifadelerini kullandı.

Sibel ACAR-ANKARA/ Dünyadan ve Türkiye’den uzman konuşmacılar ve dijital dönüşümde faaliyet gösteren firmaların katılımıyla gerçekleşen Dijital Enerji Forumu ( DEF’22) etkinliği hibrit olarak gerçek ve sanal ortamda gerçekleşmeye başladı.

Enerjide Dijitalleşme Derneği (EDİDER) tarafından gerçekleşen ve 2 gün sürecek etkinlikte akademi, kamu ve özel sektörden enerjinin dijitalleşmesi alanında çalışma yapan paydaşları bir araya getirerek enerji sektöründe dijitalleşmenin hızlanmasını ve bu sürecin amacına uygun ve değer yaratır şekilde ilerlemesi amaçlanıyor.

“DİJİTALLEŞME TERCİH DEĞİL ZORUNLULUKTUR”

Toplantının açılışında konuşan Enerjide Dijitalleşme Derneği (EDİDER) Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Kamil Çağatay Bayındır, dijitalleşmenin günlük yaşamın bir parçası haline geldiğini ifade ederek; “21’inci yüzyılın teknolojileri enerji alanında da köklü değişiklikleri beraberinde getiriyor. Böyle bir dönemin içerisindeyiz. Dijitalleşme sürecinde hızlanma ve yüksek performansa ulaşmak yaygın hale geliyor. Dijitalleşme tercihten ziyade artık zorunluluk halini almıştır. Yeni teknolojiler enerji sektöründe uygulanırken sektörün verimliliğini artırmaya da yardımcı olmaktadır. Kesintisiz enerji için kilit unsur enerjide dijitalleşmedir” dedi.

Dışa bağımlıkta dijitalleşmenin önemini vurgulamak zorunda olduklarının altını çizen Bayındır; “Enerjide dijital dönüşümü doğru okumalıyız. Bu konudaki gelişmelere hızlı adapte olmalıyız. Dijital teknolojilerin sektörde yaygın halde kullanılması için katalizör ve ilham kaynağı olma yolunda ilerliyoruz. Dijital Enerji Forumu’nun 2’ncisini dijital ve fiziksel olarak gerçekleştiriyoruz. Bize destek olan herkese teşekkürler” diye konuştu.

“KESİNTİSİZ HİZMET BAŞARILI BİR DİJİTAL ALT YAPIYLA MÜMKÜN OLUYOR”

EPİAŞ Genel Müdürü Ahmet Türkoğlu ise piyasaları yönetirken enerjide liderlik yapan bir şirket konumunda olduklarının altını çizerek; “Tamamen yerli kaynaklarla sektörde yenilikleri takip eden ve katma değer oluşturduğuna inandığımız işleri bünyesine katan bir şirketiz. Türkiye’de enerji sektörünün tüm emeği EPİAŞ üzerinden geçiyor. Tüketiciye kesintisiz hizmet için aracı noktadayız. Bu da dijital alt yapıyla mümkün oluyor” ifadelerini kullandı.

EPİAŞ’ın uyguladığı dijital uygulamalar hakkında katılımcıları bilgilendiren Türkoğlu;  “Türkiye’de ve dünyada enerji piyasalarının ilk blockchain uygulamasını hayata geçiren şirket olduk. Sitemizde binlerce kullanıcıya duyurduğumuz veriler de dijitalleşme perspektifinde geliştirilen çalışmalar sonucunda ortaya çıkıyor. Bu konuya önem veren bir şirket olarak kendi yazılımlarını gerçekleştiren bir ekibimiz var. Bu konuya oldukça önem veriyoruz” dedi.

Türkoğlu, dijitalleşmenin sadece enerji sektörü özelinde değil tüm sektörlerde etkili olduğunu ifade ederek bu alanlar özelinde kurulacak şirketlerin kısa bir sürede dünya çapında yer alan şirketler arasına gireceğini de sözlerine ekledi.

“DİJİTALLEŞEN ENERJİ PİYASANIN İŞLEYİŞİNDE KİLİT UNSUR HALİNE GELDİ”

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakan Yardımcısı Abdullah Tancan da toplantının açılışında yaptığı konuşmada enerjinin her daim sektörler üstü bir konuma sahip olduğuna vurgu yaparak sözlerine başladı.

21’inci yüzyılda küresel siyaset ve ekonomisinde yaşanan değişimlerin enerji sektöründe de yansımasını bulduğunu belirten Bakan Yardımcısı Tancan;  “Enerji sektörü teknolojik gelişmeler ve iklim değişikliği sonucunda baş döndürücü bir dönüşümden geçiyor. Yeni trendler sektörü geliştiriyor. Bu trendler yeni politika setlerini de gündemimize getiriyor. Elektrikli araçlar gibi yeniliklerin gündelik hayatımızın bir parçası olduğunu görüyoruz. Enerji verimliliği gibi kavramların uygulama alanının bulunması dijital teknolojilerin kullanılması ile mümkün. Yenilebilir kaynaklara geçişle birlikte alt yapı yatırımları önemli halde geldi. Dijitalleşme ile her şey mümkün. Üreten tüketicilerin ortaya çıktığı artan elektrifikasyonla birlikte dijitalleşen enerji ve otomasyon sistemleri piyasanın işleyişinde kilit unsur haline geldi” ifadelerini kullandı.

Yerli ve yeni iş modellerinin ülkemiz açısından da oldukça önemli olduğunu vurgulayan Tancan, küresel rekabet ve ulusal kalkınma için bu fırsatları tarihi olarak gördüklerini belirterek ülkeler arası yaşanan soğuk savaşta enerjinin öne çıktığını anımsattı.

“DİJİTALLEŞMEYİ ÖNEMSİYORUZ”

İletim ve dağıtım alt yapısının daima çağın gerekliliğine uygun güncellendiğini dile getiren Tancan; “Dijitalleşmeyi hem şebeke hem hizmetler bazında önemsiyoruz. Kesintisiz güvenilir ve çevre dostu elektrik için dijitalleşme kilit unsur haline gelmiştir. Bağımsız düzenleyici kuruluşların sektöre yön vermesini destekliyoruz. Bakanlığımız alternatif enerji kaynakları açısında üretilen çalışmaları yakından takip ediyor” dedi.