
TMMOB Elektrik Mühendisleri Odası, son yıllarda artan orman yangınlarına ilişkin yaptığı açıklamada, yangınların önemli bir kısmının elektrik iletim ve dağıtım hatlarından kaynaklandığını belirterek yetkilileri acil önlem almaya çağırdı.
TMMOB Elektrik Mühendisleri Odası, son yıllarda artan orman yangınlarına ilişkin yaptığı açıklamada, yangınların önemli bir kısmının elektrik iletim ve dağıtım hatlarından kaynaklandığını belirterek yetkilileri acil önlem almaya çağırdı.
Haziran 2025’te Diyarbakır’ın Çınar ilçesinde meydana gelen ve 17 kişinin hayatını kaybettiği büyük yangına da atıf yapılan açıklamada, olayın ilk etapta anız yakımı sonucu çıktığı iddia edilse de, savcılık tarafından hazırlanan ön raporda yangının elektrik kaynaklı olduğu yönünde bulgulara yer verildiği ifade edildi. Elektrik Mühendisleri Odası’nın sahada yaptığı incelemelerde ise, kırık izolatörler ve şebeke arızaları gibi ciddi teknik eksiklikler tespit edildi.
Geçmiş yıllarda Ege Bölgesi’nde yaşanan benzer yangınların da elektrik kaynaklı olduğunu hatırlatan Oda, elektrik dağıtım şirketlerinin yaz mevsimi öncesinde ve süresince ormanlık alanlardaki elektrik hatlarını düzenli olarak denetlemesi gerektiğini vurguladı.
“Şebeke Bakımları Yetersiz, Taşeronlaşma Tehlike Yaratıyor”
Açıklamada, elektrik dağıtım hizmetlerinin özelleştirilmesiyle birlikte bakım-onarım işlerinin genellikle taşeron firmalara devredildiği ve bu durumun ciddi güvenlik açıklarına yol açtığına dikkat çekildi. Elektrik hatlarında meydana gelen eksikliklerin sadece ormanların değil, insanların hayatını da tehlikeye attığı belirtildi.
Elektrik hatlarının bulunduğu alanlarda izolatör kontrolleri, gevşek bağlantıların düzeltilmesi, topraklama sistemlerinin gözden geçirilmesi, trafo ve direk diplerinin temizlenmesi gibi teknik tedbirlerin eksiksiz olarak yerine getirilmesi gerektiği vurgulandı.
Yangınlarla Mücadelede Teknolojik Yatırım Şart
Yangınların erken tespiti ve müdahalesi için sensör, kamera, yapay zekâ destekli sistemler gibi teknolojilere yatırım yapılmasının önemine değinilen açıklamada, yalnızca ekipman değil, erken uyarı sistemlerinin de geliştirilmesi gerektiği belirtildi.
“Özelleştirme Israrı Can ve Mal Güvenliğini Tehlikeye Atıyor”
Açıklamada, sadece dağıtım değil, iletim şebekesini işleten TEİAŞ’ın da özelleştirilme sürecinde olduğuna dikkat çekildi. 27 Aralık 2024 tarihli Cumhurbaşkanlığı Kararı ile TEİAŞ’ın özelleştirme hazırlık süresinin 2026 yılı sonuna kadar uzatıldığı hatırlatılan açıklamada, bu durumun ülkenin enerji arz güvenliğini ve doğal afetlere karşı direncini zayıflatacağı ifade edildi.
“Çözüm: Kamulaştırma ve Kamusal Planlama”
Elektrik Mühendisleri Odası, çözüm olarak elektrik dağıtım şebekesinin kamulaştırılmasını, yeterli sayıda teknik personel istihdam edilmesini, yatırım yapılmasını ve tüm sürecin merkezi bir kamusal anlayışla yeniden yapılandırılmasını önerdi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, COP29 Dünya Liderleri İklim Zirvesi’nde konuştu12 Kasım 202416:07 Adana’daki iki maden sahası için ihale düzenlenecek12 Kasım 202409:14 TotalEnergies ve Stellantis iş birliği güçlenerek sürüyor16 Mayıs 202514:11 Türkiye Fotovoltaik Teknolojileri Platformu Çalıştayı ODTÜ’de düzenlendi16 Mayıs 202513:54 Ege’nin rüzgarı 2,5 milyon hanelik temiz enerji sağlıyor16 Mayıs 202512:11 Süt işletmesi güneşten elde ettiği enerjiyle giderlerini azaltıyor16 Mayıs 202512:10 Uydu tabanlı sayaç okuma sistemi hayata geçirildi16 Mayıs 202512:09