Elder’in 15’inci sektör toplantısı gerçekleştirildi

Elektrik Dağıtım Hizmetleri Derneği’nin (Elder) 15’inci Sektör Toplantısı gerçekleştirildi. Toplantıya Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Dr. Alparslan Bayraktar, TBMM Enerji Komisyon Başkanı Mustafa Varank ve EPDK Başkanı Mustafa Yılmaz katılım gösterdi.

Elder’in 15’inci sektör toplantısı gerçekleştirildi
Petroturk
  • Yayınlanma10 Ocak 2025 12:17

Elektrik Dağıtım Hizmetleri Derneği’nin (Elder) 15’inci Sektör Toplantısı gerçekleştirildi. Toplantıya Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Dr. Alparslan Bayraktar, TBMM Enerji Komisyon Başkanı Mustafa Varank ve EPDK Başkanı Mustafa Yılmaz katılım gösterdi. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Dr. Alparslan Bayraktar açılış konuşmasında dağıtım sektöründe yapılan yatırımlara değinerek 2024 yılında elektrik enerjisi üretiminde yerlilik oranını en üst seviyeye taşıyarak yüzde 70’e çıktığını bildirerek 2024 yılında yerli ve yenilenebilir kaynaklardan elektrik üretimini ise yüzde 60 olduğunu belirtti.  Bakan Bayraktar, “2009 yılından bugüne kadar dağıtım sektöründe özel sektör eliyle toplam 20 milyar dolar yatırım yaptık. Abone sayımız 32.2 milyondan 50.3 milyona çıkarken, abone başına yatırım miktarı 13 dolardan 34 dolara çıktı. Türkiye genelinde yüzde 20’leri bulan teknik ve ticari kayıp oranı yüzde 9.4’e indi. En büyük teknik ve ticari kaybın yaşandığı dağıtım bölgelerimizden birinde 2009 da %72 olan oran bugün yüzde 42’ye, diğer bölgemizde ise yüzde 55’ten yüzde 32’ye geriledi.” dedi.

Elder Yönetim Kurulu üyeleri, Türkiye genelinde hizmet veren 21 dağıtım şirketi ve görevli tedarik şirketleri yöneticileri ile kamu ve özel sektör temsilcilerinin katılımıyla gerçekleştirilen toplantının açılış konuşmalarını; Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Dr. Alparslan Bayraktar, EPDK Başkanı Mustafa Yılmaz ve Elder Yönetim Kurulu Başkanı Barış Erdeniz yaptı.

Bakan Bayraktar 2026-2030 yıllarını kapsayacak tarifeye farklı bir gözle bakılacağını belirterek “cesur” ve “ezber” bozacak kararlar alınacağını ifade etti. Dağıtım şirketlerinin 2021-2025 döneminde yaklaşık 70 milyar liralık onaylı bir yatırım planı bulunduğunu anlatan Bakan Bayraktar yine bu dönemin ilk 4 yıldaki toplam yatırımının 55 milyar lira olarak gerçekleştiğini söyledi. 2025 yılı için ise 13 milyar liralık bir yatırım planlaması öngörüldüğünü söyleyen Bayraktar, dijitalleşme ve yapay zekanın da etkisiyle 2035 yılında en az 510 milyar kilovatsaatlik bir elektrik talebinin olacağını öngördüğünü belirtti. Bakan Bayraktar, “Ülkemizi doğudan batıya, kuzeyden güneye kuşatacak bir yeşil enerji koridoru oluşturmamız ve böylece elektrik şebekemizi çok daha güçlü hale getirmemiz gerekiyor.  2 bin 500 megavat olan elektrik ithalat ve ihracat kapasitemizi 2035 yılına kadar 3 katına çıkararak 7 bin 500 megavatlık bir kapasiteyle bölgemizde elektrik ticaretinde de merkez ülke haline gelmeyi hedefliyoruz” dedi.

EPDK Başkanı Mustafa Yılmaz ise 2026’dan itibaren de Türkiye’de ilk defa, tesis edilen bütün elektrik sayaçları akıllı ve milli hale geleceğini söyledi.  Yılmaz, “sayaç üreticilerinin de gerekli üretimi yapmalarının sağlanmasının önemini vurgulamak isterim. Yeni akıllı sayaçlar, elektrik tüketim verilerinin anlık olarak izlenebilmesini sağlayarak, kullanıcıların fatura süreçlerini daha iyi yönetmelerine yardımcı olacaktır” dedi. EPDK Başkanı Yılmaz, kaçak elektriğe müsaade edilmeyeceğini belirterek şöyle devam etti: “Kaçak elektrik kullanımı ile sektörümüzü ve ekonomimizi felç etme girişimine asla müsaade edemeyiz.  EPDK olarak Tüketici Hizmetleri Yönetmeliğimizde yaptığımız son düzenleme bu alanda yeni bir dönemin habercisidir ve dağıtım şirketlerinin kaçak elektrik kullanımı ile mücadelesine güç verecektir. Bu düzenlemeyi yaparken faturalandırmada kullanılan katsayının yükseltilerek kaçak kullanımı tespit edilen kişilerin daha fazla ceza almasını, caydırıcılığın da artırılmasını hedefledik.  Kaçak elektrik tespit, tahakkuk, faturalandırma ve tahsil aşamalarında şirketlerin uygulamalarında görülen eksiklikler ortadan kaldırılacak. Öte yandan 2025 yılı milli akıllı sayaç sistemleri MASS için de bir milat olacaktır. Bu yıl içerisinde dağıtım şirketleri akıllı sayaçların kullanılabilmesine yönelik tüm entegrasyon çalışmalarını hızlı bir şekilde tamamlayacak… 1 Ocak 2026’dan itibaren de Türkiye’de ilk defa, tesis edilen bütün elektrik sayaçları akıllı ve milli hale gelecektir. Bu noktada, sayaç üreticilerinin de gerekli üretimi yapmalarının sağlanmasının önemini vurgulamak isterim. Yeni akıllı sayaçlar, elektrik tüketim verilerinin anlık olarak izlenebilmesini sağlayarak, kullanıcıların fatura süreçlerini daha iyi yönetmelerine yardımcı olacaktır. Tüketim alışkanlıkları hakkında detaylı bilgi sağlayan bu sayaçlar, enerji verimliliğini artırarak tüketicilerimizin tasarruf yapmasına da olanak sağlayacaktır. Ayrıca sayaçların kaydettiği kesinti verileri ve teknik kalite kayıtları da dağıtım şirketleri tarafından izlenebilecek, olası tüketici sorunlarının daha hızlı tespiti ve çözümü imkanı doğacaktır. Akıllı sayaç sisteminin doğru bir şekilde çalışabilmesi için gerekli olan altyapı ve cihazların kurulumu, elektrik dağıtım şirketlerinin sorumluluğundadır ve tüketicilerimiz için herhangi bir maliyeti olmayacaktır. EPDK olarak bu süreci yakından ve titizlikle takip edeceğiz…

“HAT UZUNLUĞUNU 1.5 MİLYON KİLOMETREYE GETİREREK AVRUPA’DA İKİNCİ EN UZUN DAĞITIM ŞEBEKESİ OLDUK”

Elder Yönetim Kurulu Başkanı Erdeniz ise Elektrik dağıtım sektörünün gerçekleştirdiği yatırımlara vurgu yaptı. Erdeniz, 21 şirketin özelleştirme sürecinde devletin hazinesine 13 milyar dolar doğrudan katkı yaptığını süreç içerisinde yapılan 18 milyar dolarlık yatırım ile birlikte katkının 31 milyar dolara ulaştığını vurguladı. Erdeniz şöyle devam etti: “Bizler bu ekosistemin dağıtım ayağı olarak operasyonel giderleri, yatırım harcamaları ve gelirleri regüle olan sektörümüzde 100 bin çalışanımızla vatandaşımıza elektriği kesintisiz bir şekilde ulaştırmak için gece gündüz çalışıyoruz. Yaptığımız yatırımlarla son 10 yılda hat uzunluğumuzu 1 milyon kilometreden yüzde 50 artırarak 1,5 milyon kilometre hat uzunluğuna getirmeyi başararak Avrupa’nın ikinci en uzun dağıtım şebekesi olduk. Yeraltı şebeke oranını yüzde 15’ten 10 yıl içerisinde yüzde 50 artırarak yüzde 24’e çıkardık. Son 10 yılda abone sayısı yüzde 38 artarak 50 milyon seviyesine ulaştırmış, 1.4 milyon yılda yeni abone bağlantısı gerçekleştirerek 10 yılda birçok Avrupa ülkesinin nüfusundan fazla yeni aboneye elektrik götürmüş bulunmaktayız. Son 11 yılda dağıtık enerji üretim testi kapasitesi 2.300 MW’dan tam 22.400 MW’lara yükseldi.”

Erdeniz şirketlerin yaptığı yatırımların bakım onarım ve dijitalleşmesi sayesinde kesinti sıklıklarını son 3 yılda yüzde 10’luk iyileştirme oluşturduğunu söyledi. Yatırımların SCADA ile kontrol edilen orta gerilim şebeke oranını son 5 yılda yüzde 62 arttırarak yüzde 46 seviyesine getirildiğini bildirdi. Erdeniz, Tüm bu iyileştirmeler ile son 5 yılda çağrı merkezi memnuniyet oranını yüzde 30’luk artış ile yüzde 74 seviyesine yükseltildiğini vurguladı. Erdeniz buna ek olarak savaşlar, pandemi, deprem gibi yıkıcı etkilere rağmen sektör yatırım tutarlarını ve tüketici memnuniyetini artırmayı başararak enerji arz güvenliği için üzerine düşeni yaptığını söyledi.

Elder Yönetim Kurulu Başkanı Barış Erdeniz yeni şebeke stratejisinin oluşturulması gerektiğine işaret ederek, “Sübvansiyonların kaldırılarak maliyet bazlı fiyatlamanın oluşturulması, Mali bazlı sürdürülebilirlik için öngörülebilirliğin artması ve finansmana erişim gibi konu başlıkları sektörümüzün gelecekteki başarılarının belirleyicisi olacaktır. Bir kez daha vurgulamak isterim ki, elektrik dağıtım sektörü, kamu hizmeti veren stratejik bir sektördür” dedi.