ELDER Genel Sekreteri Erdoğan: “Türkiye’de aylık elektrik faturasının asgari ücret içerisindeki payı Avrupa’nın altında”

Elektrik Dağıtıcıları Derneği (ELDER) Genel Sekreteri Fakir Hüseyin Erdoğan, 5 Nisan 2025 tarihi itibariyle geçerli olan elektrik faturasındaki tarifelerle ilgili yapılan eleştirilere yönelik, Türkiye’de bir aylık elektrik faturasının asgari ücret içerisindeki payının yüzde 2,8 olduğunu bu oranın Avrupa’da yüzde 5’in üzerinde kaydedildiğine dikkati çekti.

ELDER Genel Sekreteri Erdoğan: “Türkiye’de aylık elektrik faturasının asgari ücret içerisindeki payı Avrupa’nın altında”
Petroturk | Enerji Haberleri
  • Yayınlanma12 Nisan 2025 09:00
Sibel Acar – Bursa

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), elektrik üretim ve dağıtım maliyetlerinde yaşanan artış nedeniyle nihai elektrik perakende satış fiyatlarında mesken abone grubu için yüzde 25, kamu ve özel hizmetler sektörü abone grubu için yüzde 15, sanayi abone grubu için yüzde 10 ve tarımsal faaliyetler abone grubu için yüzde 12,4 oranında artış yapıldığını duyurmuştu.

Elektrik Dağıtıcıları Derneği (ELDER) Genel Sekreteri Fakir Hüseyin Erdoğan, 5 Nisan 2025 tarihi itibariyle geçerli olan tarifelerle ilgili yapılan eleştirilere yönelik Bursa’da bir grup gazeteciye özel açıklamalarda bulundu. | Bu içerik Petroturk.com’dan alınmıştır.

Erdoğan, burada yaptığı konuşmada faturalara yansıtılan kalemlerle ilgili açıklamalarda bulundu. | Bu içerik Petroturk.com’dan alınmıştır.

Tüm hesaplamaların teknik ve kanuni düzenlemeler içerisinde yapıldığına vurgu yapan Erdoğan, Türkiye’de ortalama bir mesken abonesinin aylık elektrik tüketiminin 200 kWh altında ve bir aylık elektrik faturasının asgari ücret içerisindeki payının yüzde 2,8, en düşük emekli aylığı içerisindeki payının ise yüzde 4,3 olduğunu ifade etti. | Bu içerik Petroturk.com’dan alınmıştır.

Erdoğan, bu oranın Avrupa’da Türkiye’ndekinin aksine asgari ücret içerisindeki payının yüzde 5’in üzerinde kaydedildiğine dikkati çekti. | Bu içerik Petroturk.com’dan alınmıştır.

“DAĞITIM ŞİRKETİNİN DÜZENLEMELERİ SIKI KURALLARA BAĞLI” | Bu içerik Petroturk.com’dan alınmıştır.

Düzenlenen tarifelerle ilgili her şeyin kanunen yapıldığına dikkati çeken Erdoğan, “7 gün, 24 saat, 365 gün, karda, kışta, kıyamette, sıcakta sürdürülen dağıtım hizmetinin karşılığı olarak tarife yapılıyor ve dediğim gibi her şey düzenlemeye tabi. Şu anda dağıtım şirketlerinin ne kadar yatırım yaptığı, bunun ne kadarının itfa edildiği ne kadarının itfa edilmediği ay ay takip ediliyor. Dağıtım şirketi fazla yatırım da yapamaz. Yatırım tavanının belli bir esnekliği var, üstündeki yatırımları tarifeye yansıtamaz; altında kaldığında da cezalandırılır” dedi.

Elektrik dağıtım sektörünün Türkiye’deki en regüle sektörlerin başında geldiğini ifade eden Erdoğan, “Dağıtım bedeli, sadece dağıtım giderlerini içermiyor. Aynı zamanda iletim tarifesini de içeriyor. İletim tarifesinin dağıtım bedelindeki payı yüzde 15 civarında. Elektrik dağıtım sektörü Türkiye’deki en regüle sektörlerin başında. Dağıtım şirketlerinin ne kadar yatırım yapacakları, kayıp kaçakları nereye düşürecekleri, ne kadarlık işletme bütçesi harcayacakları, yatırımlarını yaparken satın alma prosedürlerinin neler olacağı hepsi sıkı kurallara bağlı” diye konuştu.

“ELEKTRİK DAĞITIM ŞİRKETLERİ BİR KARGO ŞİRKETİ GİBİ DÜŞÜNÜLMELİ”

Tarifelerin EPDK tarafından belirlendiğini anımsatan Erdoğan, “Faturalarda aktif enerji bedeli, dağıtım bedeli ve bir de vergileri görüyoruz. Bunlardan dağıtım bedeline dair konuşursak elektrik dağıtım şirketlerini, bir kargo şirketi gibi düşünmek gerek. Taşınan ürün ne? Elektrik. Kimin ürünü o? Hiç fark etmiyor. Herkesin ürününü bir yerden bir yere taşıyor. Ve bu taşımanın da bir maliyeti var. O maliyetin adına da dağıtım bedeli deniyor. Onun tarifesini de EPDK belirliyor. EPDK bu tarifeyi neye göre belirliyor? Dağıtım şirketlerinin yapmış oldukları yatırımlara göre ve vermiş oldukları hizmetin büyüklüğüne bağlı olarak belirlediği işletme bütçesine göre belirliyor. Onun yanı sıra kayıp kaçakla ilgili bir kalem daha var. Ar-Ge’ye ilişkin bir boyutu da var. Esas itibariyle yatırım ve işletme giderleri bu tarife sistemi içerisinde bulunuyor” dedi. | Bu içerik Petroturk.com’dan alınmıştır.

“FATURA ELEKTRİK DAĞITIM ŞİRKETLERİ TARAFINDAN DÜZENLENMİYOR”

Faturayı düzenleten şirket tanımında da kamuoyunda yanlış anlama olduğunu belirten Erdoğan, “Faturayı düzenleyen görevli tedarik şirketleridir. Elektrik dağıtım şirketleri değil. Görevli tedarik şirketlerinin faaliyetleri de düzenleniyor. Kimse faturaya kendi kafasına göre bir şey yazamaz” diye konuştu.

“ÜLKEMİZDE ELEKTRİK FATURASININ ASGARİ ÜCRETTEKİ PAYI AVRUPA’NIN ALTINDA”  | Bu içerik Petroturk.com’dan alınmıştır.

Kamuoyuna yansıtılanın aksine Türkiye’de rakamların Avrupa ortalamasının oldukça altında olduğunu anımsatan Erdoğan, Türkiye’de ortalama bir mesken abonesinin aylık elektrik tüketiminin 200 kWh altında kaydedildiğini belirtti. | Bu içerik Petroturk.com’dan alınmıştır.

Erdoğan, “Türkiye’de 70 milyar kWh mesken tüketimi var. Biz hesabı aylık 240 kilovatsaat üzerinden yapacak olursak bir aylık elektrik faturasının asgari ücret içerisindeki payı yüzde 2,8. En düşük emekli aylığı içerisindeki payı yüzde 4,3. Avrupa’da asgari ücret içerisindeki elektrik payı yüzde 5’in üzerinde” dedi.

FATURALARDAKİ DEVLET DESTEĞİ | Bu içerik Petroturk.com’dan alınmıştır.

Faturadaki devlet desteği kısmına dair kararın EPDK tarafından verildiğini ve burada yanlış bir algı operasyonu yürütülmeye çalışıldığının altını çizen Erdoğan, desteğin sosyal sorumluluk gereği yapıldığını ifade ederek, “Elektrik fiyatı 8 kilovatsaat altı için vergiler dahil ücretlendirme 2.59 kuruş. Şehit yakınları ve gazilerimiz için bu mebla 1 lira 23 kuruş. Dünyanın birçok ülkesinde de sosyal sorumluluk adına saygının gereği olarak bu yapılıyor.  Her şey dahil şehit ailelerine uygulanan elektrik enerjisi satış fiyatı 1 lira 23 kuruş. Bunun içerisinde dağıtımın payı yüzde 84, öbüründe yüzde 71 deyip buradan bir algı yapmak çok gerçekçi ve hakkaniyetli bir şey değil bence. Kaldı ki günlük 8 kilovatsaatin üzerindeki tarifede dağıtımın payı yüzde 46 civarında. Aktif enerji bedelindeki sübvansiyonlar olmasa dağıtımın payı nihai fiyatın üçte birine inecektir” ifadelerini kullandı.

ERDOĞAN’DAN DAĞITIM SEKTÖRÜNÜN DÜNÜ VE BUGÜNÜ DEĞERLENDİRMESİ

Uluslararası Enerji Ajansı’nın yıllık 600 milyar dolarlık şebeke yatırımı yapılması gerektiğini ifade eden Erdoğan, “Avrupa Birliği’ndeki tartışmalar, yıllık 55-67 milyar avro arasında sadece dağıtım şebekesine yatırım yapılması gerektiğini belirtiyor. Bizim açımızdan da baktığımızda Avrupa’nın yaklaşık yüzde 10 büyüklüğünde bir dağıtım şebekesine sahibiz” şeklinde konuştu.

Dağıtım sektörüne ait verileri aktaran Erdoğan, sözlerini şöyle tamamladı: | Bu içerik Petroturk.com’dan alınmıştır.

“Bizim dağıtım ekosistemine yönelik olarak öncelikle bir resim ortaya koyalım. Bu sistemde, elektrik dağıtım şirketlerimizde ve onların alt şirketlerinde 65 bin kişi çalışıyor. Ve 65 bin kişinin çok önemli bir kısmı nitelikli iş yapıyor. TÜİK’in iş gücü girdi endeksine baktığınızda dağıtım şirketlerindeki iş gücü girdi endeksindeki artış oranları asgari ücretin üzerinde artıyor. Sektörde çok tehlikeli bir iş yürütülüyor. Dolayısıyla da iş sağlığı ve güvenliğine yönelik olarak tedbirler de diğer sektörlerle kıyaslanamayacak kadar çok. | Bu içerik Petroturk.com’dan alınmıştır.

Şimdi 1.5 milyon kilometreye uzanmış bir dağıtım hattından bahsediyoruz. 10 yıl önce bu uzunluk 1 milyon kilometre idi. Yüzde 50 büyümüş bir dağıtım hattından bahsediyoruz. Bu hatlar nasıl oldu? Yıllık yatırım kapasiteleri 980 milyon dolar iken dağıtım şirketleri bunu 2,2 milyar dolara çıkarttılar. Özelleştirmeden önce 2013 yılında Türkiye’deki ortalama teknik ve teknik olmayan (kayıp-kaçak) oranı yüzde 18.5. O rakam şimdi ilk kez yüzde 10’un altına indi. Yarıya düştü diyebiliriz. Kayıp kaçak azaltılmasının ülkemiz ekonomisine katkısı yıllık 1 milyar dolar.

Trafo sayısı ise 340 binden 550 bine çıkartıldı. Müşteri memnuniyeti ise yüzde 30 arttı. Sektörümüzde, 36 milyondan 51 milyona ulaşmış tüketicilere kesintisiz ve kaliteli hizmet sunma gayreti var. | Bu içerik Petroturk.com’dan alınmıştır.

Dağıtım şirketleri Ar-Ge projeleri de yürütüyor. Biz esas itibariyle makine teçhizat kısmına odaklanıyoruz ama işimizin bir kısmında da ciddi bir yazılım var. O yazılımın yerleştirilmesine yönelik olarak EPDK, ‘Yerli Yazılım Ekosistemi Ar-Ge Projeleri’ diye bir konsept açtı. O konsept kapsamında da dağıtım şirketlerimiz kendi kullanmış oldukları yazılımların yerlileştirilmesine yönelik Ar-Ge projeleri geliştirdiler. Uygulamaya da başladılar. O anlamda da daha iyi bir yerdeyiz. Daha da iyi bir yere gitmeye yönelik çalışmalar devam ediyor.”