Dünya Madenciler Günü, Küresel Ekonomideki Değişim ve Madencilik Konferansı’yla kutlandı

Dünya Madenciler Günü, Küresel Ekonomideki Değişim ve Madencilik Konferansı’yla kutlandı

4 Aralık Dünya Madenciler Günü’nü her yıl çeşitli etkinliklerle kutlayan Türkiye Madenciler Derneği (TMD), bu yılki etkinliğinin temasını “Küresel Ekonomideki Değişim ve Madencilik” olarak belirledi. TMD Yönetim Kurulu Başkanı Ali Emiroğlu, sorumlu madencilik ilkelerini belirlemek üzere çalışma yürüttüklerini belirterek, “Sorumlu madencilik anlayışıyla, madenciliğin doğru ve güvenli yapılabildiğini kamuoyuna göstereceğiz.” dedi.

TMD’nin 4 Aralık Dünya Madenciler Günü vesilesiyle düzenlediği Küresel Ekonomideki Değişim ve Madencilik Konferansı, Hilton İstanbul Bosphorus Otel’de gerçekleştirildi. Üst düzey bürokratlar, akademisyenler ve madencilik sektörü temsilcilerinin katıldığı etkinlikte küresel ekonomideki belirsizlikler, jeopolitik riskler ve iklim krizinin madencilik sektörüne etkileri ekonomi gazetecileri ve uzmanlarca değerlendirildi.

Konferansın açılışında konuşan TMD Yönetim Kurulu Başkanı Ali Emiroğlu, sanayilerin hammaddesini oluşturan madenlerin ekonominin itici gücü olduğunu belirterek, “Ülkemizin yeraltı kaynaklarının yeterince işletilememesinin, madenleri hammadde olarak kullanan sanayilerin can damarlarının tıkanmasına yol açacağını biliyoruz. Türkiye madencilik sektörü olarak biz de ülkemiz için üretiyor, yer altındaki zenginliklerimizi gün yüzüne çıkararak ekonomimize kazandırıyoruz. Ülke ekonomisine yıllık 40 milyar dolarlık katkı sunuyoruz” dedi.

Dernek olarak sadece sektörün ekonomiye sunduğu katkıları artırmaya odaklanmadıklarını ifade eden Emiroğlu, “Aynı zamanda sorumlu madencilik kültürünün yaygınlaştırılması için de çalışıyoruz. Bu hedef doğrultusunda başlattığımız ‘Sorumlu Madencilik İnisiyatifi’ kapsamında sorumlu madencilik ilkelerini belirlemek üzere çalışmalarımızı hızla sürdürüyoruz. Tüm şirketlerin gönüllü olarak bu ilkelere uyum sağlaması temel hedefimiz. Bu sayede sorumlu madencilik anlayışıyla, madenciliğin doğru ve güvenli yapılabildiğini kamuoyuna göstereceğiz.” dedi.

Madenciliğin zorlu çalışma koşulları nedeniyle tüm iş süreçlerinde ‘güvenlik’ konusunun daima hassasiyetle takip edildiğini söyleyen Emiroğlu, “Yaşadığımız kazalar sektörümüzde İSG bilinç ve kültürü oluşturmanın önemini bizlere en yakıcı şekilde gösteriyor. Son olarak Ekim ayında Bartın’ın Amasra ilçesinde yaşanan kazada yitirdiğimiz 42 madenci için yüreklerimizde tarifsiz bir acı var. Bu nedenle bu yılki 4 Aralık’ı son derece buruk kutluyoruz. Bu vesileyle bugüne kadar madenlerde özveriyle çalışırken hayatlarını yitiren tüm maden şehitlerimizi saygı ve rahmetle anıyorum. Dünyanın en zor ve en anlamlı mesleğine hayatlarını adayarak, yeraltı kaynaklarını insanlığın hizmetine sunan madencilerimizin önünde saygıyla eğiliyor, 4 Aralık Dünya Madenciler Günü’nü kutluyorum.” şeklinde konuştu.

Konferansta, küresel danışmanlık şirketi KPMG’nin Küresel Madencilik Sektörüne Genel Bakış Araştırması’nın sonuçları masaya yatırıldı. KPMG Türkiye Sürdürülebilirlik Hizmetleri Yatırımcı Ortağı Burak Oğuz ile KPMG Metal ve Maden Sektör Lideri Burak Yıldırım araştırma sonuçlarını yorumlarken, rapordaki bulgular çerçevesinde madencilik sektörünün çevresel, sosyal ve kurumsal yönetişim (ÇYS) gündemine de ışık tuttu.

Konferansın “Küresel Ekonomideki Değişimin Madenciliğe Etkileri” oturumunda ise Ekonomi Gazetesi Yayın Kurulu Başkanı ve Yazarı Şeref Oğuz, Türkiye’de İş Dünyası Dergisi Genel Yayın Yönetmeni Celal Toprak ile Anadolu Ajansı Ekonomi ve Finans Haberleri Yayın Yönetmeni Fırat Gazel küresel ekonomideki belirsizlikler, jeopolitik riskler ve iklim krizinin madencilik sektörüne etkilerini değerlendirdi.