“Depozito İade Sistemi ile 1.3 milyar kilowatt saat enerji, 3.6 milyon varil petrolden tasarruf sağlayacağız”

Türkiye Çevre Ajansı ile depozito yönetim sistemini, Türkiye’nin dört bir yanında yaygınlaştırdıkları bilgisini paylaşan Bakan Kurum; ” Depozito Yönetim Sistemi’nin hayata geçmesi ile birlikte 37 bin ton sera gazı emisyonunu azaltacak, 1.3 milyar kilowatt saat enerji, 3.6 milyon varil petrolden tasarruf sağlayacağız” diye konuştu.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, Kocaeli’de “Kocaeli Sıfır Atık Festivali Açılış Töreni”nde açıklamalarda bulundu.

Bakan Kurum, festival açılış töreninde yaptığı konuşmada, toplumun tüm kesimlerini içine alacak, toplumun tüm kesimleriyle birlikte hareket edecek ve Türkiye yüzyılı vizyonuyla sosyal belediyecilikle başlayıp sürdürülebilir belediyecilik anlayışıyla doğayı, çevreyi koruyacak adımları hep birlikte atacaklarını vurgulayarak, “Amacımız, gayemiz; geleceğimize, geleceğimizi emanet edeceğimiz çocuklarımıza daha temiz, daha güzel bir dünya bırakmaktır. Tüm hayalimiz, arzumuz budur. Bu anlayışla 20 yıldır hizmetlerimizi yapıyoruz. Aynı anlayışla da yapmaya devam edeceğiz.” dedi.

“160 yıl önce üretilen bir plastik, bugün hâlâ doğada yaşamakta”

Konuyla ilgili Alfred Nobel, Alexander Fleming ve Alexander Parkes’tan örnekler veren Bakan Kurum, “Fleming’in bulduğu penisilin milyarlarca insana hayat sunarken, Nobel’in keşfettiği dinamit milyonlarca insanın can vermesine neden oldu. Nobel, ömrünün sonuna kadar bunun pişmanlığıyla yaşadı. Aynı şekilde Alexander Parkes da uzun çalışmaları sonucu plastiği buldu. Plastik, kullanışlı bir icattı. Pratik ve ucuzdu. Acaba Parkes; plastiğin toprak için, hava için, su için bir dinamit olacağını bilseydi yine de icat eder miydi? Bugün plastik 160 yaşında. 160 yıl önce üretilen bir plastik, bugün hâlâ doğada yaşamakta.” ifadelerini kullandı.

Bakan Kurum, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ifadeleriyle Türkiye Yüzyılının başladığını anımsatarak “Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı olarak Türkiye Yüzyılını başlatmak gibi tarihi bir vazifemiz var. Bu, aynı zamanda sıfır atık yüzyılını da işaret etmektedir. Bu anlayışla Türkiye’yi sıfır atık konusunda dünyaya örnek ülke haline getirecek; iklim dirençli, sürdürülebilir, çevreyi ve insanı merkeze alan, medeniyetimizi yaşatan, kimlikli şehirler için; ‘Döngüsel Ekonomi Strateji ve Eylem Planımızı’ hazırlıyoruz.” açıklamasını yaptı.

“Depozito Yönetim Sistemi’nin hayata geçmesi ile birlikte 37 bin ton sera gazı emisyonunu azaltacak, 1.3 milyar kilowatt saat enerji, 3.6 milyon varil petrolden tasarruf sağlayacağız”

Türkiye Çevre Ajansı ile depozito yönetim sistemini, Türkiye’nin dört bir yanında yaygınlaştırdıkları bilgisini paylaşan Bakan Kurum, “Bu sisteme geçişle ilk etapta 20 milyar adetlik cam, plastik ve alüminyum içecek ambalajını geri dönüşüme sokmayı hedefliyoruz. Tüm vatandaşlarımızın bu süreçleri şeffaf bir şekilde izleyip, takip edebileceği online Depozito Bilgi Yönetim Sistemimizi de tamamlıyoruz. Pilot çalışmalarını başarıyla tamamladığımız depozito iade sistemini 2023 yılı itibarıyla kademeli olarak ülkemizin dört bir yanında milletimizin istifadesine sunacağız. 2023’ün sonuna kadar tüm illerimizde ve ilçelerimizde en az 2 bin depozito iade makinamızla, 5 bin manuel toplama noktasıyla birlikte toplam 7 bin depozito iade noktasında vatandaşımızın hizmetine sunacağız. Depozito Yönetim Sistemi’nin hayata geçmesi ile birlikte; 37 bin ton sera gazı emisyonunu azaltacak, 1.3 milyar kilowatt saat enerji, 3.6 milyon varil petrolden tasarruf sağlayacağız.” diye konuştu.