Dağıtım şirketleri olağanüstü durumlara İHA’larla müdahale edecek

Bir grup gazeteciye değerlendirmelerde bulunan EPDK Başkanı Mustafa Yılmaz, Isparta’da yaşanan elektrik kesintisine yönelik inceleme süreci ve Perşembe günü EPDK’da kabul edilen Elektrik Dağıtım Sistemi Yönetmeliği ile ilgili önemli bilgiler verdi.

EPDK Başkanı Yılmaz şunları söyledi:

“Isparta’da yaşanan kesintiler ile ilgili biliyorsunuz bugüne kadar hiç konuşmadık. Ancak ilk günden itibaren süreci dikkatle takip ettik, sahada personelimiz de gerekli incelemeleri yaptı. Elbette bu hukuki bir süreç ve ilerlemeye devam ediyor. İncelemelerimiz sonucu ilk veriler ışığında soruşturmamızı açtık ama burada kalmayacak elbette. Hizmet zaafına yönelik yeni tespitlerimiz oldukça ilgili şirkete yönelik yeni soruşturmalar gündeme gelebilir. Soruşturma sonucuna göre de mağdur edilen vatandaşlarımıza tazminat ve ilgili şirkete tarifeden kesinti uygulaması yapılacak.”

Isparta vakasının ne doğuda ne batıda Türkiye’nin hiçbir noktasında tekrarlanmasına izin veremeyeceklerini vurgulayan Başkan Yılmaz; “Hizmet zaafı olan, kaliteden taviz veren, olağanüstü koşullara yeterince hazırlık yapmayan şirketler bedelini ağır öder” dedi. Perşembe günkü kurul toplantısında kabul edilen elektrik dağıtım sistemi yönetmeliği ile yeni Isparta vakalarının yaşanmasının engellenmesinin hedeflendiğini vurgulayan EPDK Başkanı, “engelleyemeyen şirket olursa da çok ağır yaptırımlar ile karşılaşacağını şimdiden hatırlatmak isterim” ifadelerini kullandı.

BUNU YAPMAYAN DAĞITIM ŞİRKETİ YANDI

Perşembe günü Kurul tarafından kabul edilen Elektrik Dağıtım Sistemi Yönetmeliği ile ilgili bilgi veren EPDK Başkanı şunları söyledi: 

“Dağıtım şirketi; elektrik enerjisinin kaliteli, güvenli ve sürekli bir şekilde sunulabilmesi ve kullanıcı memnuniyetinin arttırılması amacıyla hazırladığı yıllık bakım planını tüm detayları ile artık kurumumuza sunacak. Ayrıca dağıtım şirketi tarafından yapılan bakım faaliyetine ilişkin; bakım zamanının, bakımın içeriğinin, bakımda kullanılan malzemelerin, bakım tutanakları gibi bakım verilerinin kaydedildiği ve raporlanabildiği Bakım Yönetim Sistemi kurulacak. Dağıtım şirketi yapılacak bakımlarda; bakıma ilişkin iş emri ve araç takip kayıtlarını, bakımı yapılan dağıtım varlıklarını, kullanılan malzemeleri, bakım tutanaklarını ve yapılan bakımı belgeleyen video, fotoğraf ve benzeri doneleri Bakım Yönetim Sistemi’nde kayıt altına alacak. Böylece arızalar, kesinti sayı, süre ve miktarında önemli iyileştirmeler yaşanacak.”

OLAĞANÜSTÜ DURUMLARA İHA’LARLA MÜDAHALE EDİLECEK

Yeni yönetmelik kapsamında dağıtım şirketlerinin acil durum yönetim planları hazırlayacağını ve acil müdahale organizasyonunu kuracağını belirten Yılmaz, bunun için de 7/24 tam teşekküllü acil müdahale aracı bulundurması ve yeterli sayıda personele gereken bütün eğitimleri vermesi gerektiğini vurguladı.   

EPDK Başkanı Mustafa Yılmaz sözlerini şöyle noktaladı:

“Dağıtım şirketi, acil durumlarda gerekli koordinasyonu sağlamak için kriz koordinasyon aracı temin edecek. Ayrıca acil müdahale gerektiren durumlarda dağıtım şebekesinin arıza onarımı, bakımı, kontrolü ve izlenmesi için insansız hava aracı kullanılacak. Acil durumlarda kullanılmak üzere tüm il ve ilçeler için mobil jeneratörler de hazır bulundurulacak.”