Bosch’tan elektrikli araçlar için bulut servisi

Bosch tarafından geliştirilen bulut tabanlı sürü zekası, elektrikli araç bataryalarının performansını daha uzun süre korumasını sağlıyor.

Son dönemde yaygınlaşan elektrikli araçlarda kullanılan bataryalar eskidikçe kapasiteleri ve performansları azalıyor, bu da aracın sürüş menzilini kısaltıyor. Bosch, bataryaların daha uzun süre dayanmasını sağlamak için araçların batarya yönetim sistemlerini tamamlayan yeni bulut servisleri geliştiriyor. Buluttaki akıllı yazılım işlevleri, bataryanın durumunu sürekli olarak analiz ediyor ve hücre yaşlanmasını önlemek veya yavaşlatmak için uygun tedbirleri alıyor. Bu tedbirler, bir elektrikli aracın en pahalı bileşeni olan bataryadaki aşınmayı ve yıpranmayı yüzde 20’ye kadar azaltabiliyor.

Bosch tarafından konuyla ilgili yapılan açıklamada bulut servisinin detayları anlatılırken araçtan ve çevresinden gerçek zamanlı olarak alınan verilerin bu sistemde önemli bir role sahip olduğu belirtildi. Bulut servisleri, her bir yeniden şarj işlemini optimize etmek ve sürücülere gösterge paneli aracılığıyla batarya gücünü nasıl koruyacaklarına dair özel sürüş ipuçları sunmak için bu verileri kullanacak.

BATARYA SERVİSİNE İLK TALEP ÇİN’DEN

Bosch tarafından geliştirilen batarya servisini kullanan ilk şirket DiDi oldu. Merkezi Çin’de bulunan ve global olarak önde gelen bir mobilite platformu olan şirket, elektrikli araç filosunda Battery in the Cloud’u kullanmak için Bosch ile iş birliği yapıyor. Bu iş birliğiyle batarya performansını optimize etmek ve böylece DiDi’nin ekosistemi içerisinde yer alan hem sürücülere hem de filo operatörlerine fayda sağlamak amaçlanıyor.

HASSAS GERÇEK ZAMANLI ANALİZ

Uzmanlara göre, bugünün lityum iyon bataryalarının ortalama kullanım süresi 8 ila 10 yıl veya 500 ve 1.000 şarj döngüsü arasında değişiyor. Batarya üreticileri genellikle 100.000 ile 160.000 km arasında bir kilometre performansı garanti ediyor. Ancak hızlı batarya şarjı, yüksek şarj döngüsü sayısı, aşırı sportif sürüş tarzı ve aşırı yüksek veya düşük ortam sıcaklıkları gibi etkenler, bataryalar açısından stres kaynakları oluşturuyor ve bataryaların daha hızlı yaşlanmalarına neden oluyor. Bosch’un bulut tabanlı servisleri, bu stres tetikleyicilerini algılamak ve bunlara karşı koymak üzere tasarlandı. Mevcut ortam sıcaklığı ve şarj etme alışkanlıkları gibi bataryayla ilgili tüm veriler, ilk olarak gerçek zamanlı bir şekilde buluta iletiliyor. Burada, makine öğrenimi algoritmaları verileri değerlendiriyor. Bosch, bu servislerle bataryanın mevcut durumuna ilişkin bilgileri her an sağlamanın yanı sıra ilk kez bataryanın kalan kullanım ömrüne ve performansına ilişkin güvenilir bir tahmin de sağlıyor.

BATARYALARI YAŞLANMAYA KARŞI KORUMA

Bir bataryanın mevcut durumuna ilişkin elde edilen yeni anlayışlar, Bosch’un bataryayı yaşlanmaya karşı aktif olarak korumasını da sağlıyor. Yine bu sistemle bir batarya arızası veya hatası tespit edildiği anda, sürücüye veya filo operatörüne bilgi verilebilecek. Bu, bir bataryanın geri dönülemez şekilde hasar görmesinden veya çalışmasının tamamen durmasından önce tamir edilebilme ihtimalini artıracak.

BOSCH IAA 2019’DA YENİLİKÇİ ÇÖZÜMLERİNİ SERGİLEYECEK

Teknoloji ve servis tedarikçisi Bosch, mobiliteye ilişkin olarak, sürüşün mümkün olduğunca kazasız, emisyonsuz ve etkileyici hale getirilmesi amacıyla çalışmalarını sürdürüyor. Bosch; kişiselleştirme, otomasyon, bağlanabilirlik ve elektrifikasyon aracılığıyla bu hedefleri teknolojik seviyede başarmak istiyor.

Öte yandan Bosch, IAA 2019’da sürüşü daha güvenli ve verimli hale getiren, mobiliteyi talep edildiğinde sunan ve otomobilleri kişisel asistanlara dönüştüren en son çözümlerini de sergileyecek.